Bazga divno miriše, onako, na djetinjstvo.
Priznajem, sok od bazge zadnjih godina pijem s puno većim guštom nego kad sam bila klinka. Hm, ma bio je on meni fin al falilo mu je nešto.....možda malo boje.
Mama je redovno pravila sirupe i sokove od raznog sezonskog voća, uvijek ih je doma bilo, i valjda baš zato, što su bili tako dostupni, meni su bili draži oni iz dućana. I coca-cola i fruktalova breskva a bogmeć i fla-vor-aid :lol
Hvala mama, ipak si me vremenom naučila šta zbilja valja :))
Ove godine mama nije mogla sama u akciju s bazgom, ali sam od nje dobila prvu mjeru cvjetova i prvi put sam sama napravila sirup od bazge.
Odlično je ispao pa sam ponovila i to s duplom mjerom, tako da sada u špajzu imam poprilično pristojnu zalihu. Dobri smo mi potrošači, previše nam sigurno neće biti jer osim što se ljeti njime odlično osvježavamo, zimi ga dosta koristimo kao dodatak čajevima.
Derle oduševljeno. Ja isto.
E da, vezano za gore već spomenutu boju, tek dio bijelog šećera zamijenila sam muscovado tamnim šećerom i dobila sirup intenzivne tamne boje. Sad mu više ništa ne fali :))
Osim boje, muscovado sirupu daje i jednu puniju, bogatiju notu.
da biste dobili 4-5 l sirupa potrebno je:
- 30 velikih cvjetova bazge (ako su cvjetovi manji potrebno je povećati broj)
- 3 l vode
- 3 kg šećera (želite li tamnu boju sirupa tada stavite 2,5 kg bijelog šećera i 1/2 kg muscovado šećera)
- 4 dag limunske kiseline
- 2-3 svježa limuna
Ostavite da stoji 24 sata.
Pripremite drugu veliku posudu (zapremine minimalno 5-6 litara), preko posude stavite cjedilo i gazu, pa u tu posudu procijedite odstajale cvjetove (baš švrsto stiščite rukama kako bi ih što bolje iscijedili.), limun i tekućinu.
U bistru, procijeđenu tekućinu dodajte šećer i promiješajte. Ostavite da se šećer otopi, povremeno promiješajte, a kada se šećer potpuno rastopi, dobiveni sirup ulijte u pripremljene čiste, sterilizirane staklene boce.
Kasnije sirup razrijedite s vodom u omjeru koji vam najblje odgovara.
Mama, bit će i za tebe i tatu :kiss
večeras slušam calexico, dijelim i to s vama
Divno..i ja obozavam miris zove..mada sa zovom treba biti vrlo oprezan..bobice i listovi su otrovni.Ali ako se sev pazljivo uradi uksu je predivan:)
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda sirup!
OdgovoriIzbrišiUh i ja volim sirup od bazge. Trebala bih ga napraviti. Ima miris djetinjstva
OdgovoriIzbrišiJako ga volim ali ga nisam nikad sama napravila. Uvijek mi prođe sezona prije nego se ja sjetim da bi mogla ubrati koji cvijetak. :)
OdgovoriIzbrišiWhat а іnformation of un-ambiguity and
OdgovoriIzbrišipreservеness of precious famіliarity on
the topic of unpгedicted feelings.
Here is my blog - Full Posting