srijeda, 25. svibnja 2011.

Pita s jagodama





Mmmm, jagode......
jedva smo ih dočekali pa ih sada, kada im je sezona, trošimo nemilice. Što svježe, što u raznim desertima. Ne stignem sve ni fotkat :lol



Ovu pitu sam pravila prije par dana i neću dužiti, idem odmah na pisanje recepta, vremena nemam puno jer svježa hrpica finih jagoda čeka da ih smjestim u neku novu priču.




za prhko tijesto:
  • 250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 2-3 žlice hladne vode
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja

U posudu stavite prosijano brašno s praškom za pecivo, dodajte mu maslac narezan na kockice i brzo vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno. Kada se naprave krupne mrvice malo posolite, dodajte žumanjke i sve ostale sastojke i bez puno razvlačenja umijesite tijesto. Količina vode i vrhnja koju će trebati dodati ovisi i o brašnu i o veličini žumanjaka, zato prvo dodajte manje pa po potrebi dodajte još.

Tijesto umotajte u prozirnu foliju i spremite u frižider na hlađenje, na nekih sat vremena.

Za to vrijeme skuhajte slastičarsku kremu.



za kremu:
  • 1/2 l mlijeka
  • 1 mahuna vanilije ili žlica arome vanilije
  • 100 g šećera u prahu
  • 4 žumanjka
  • 50 g gustina
  • 1 žlica maslaca sa sobne temperature

  • 1/2čašice slatkog vrhnja




Mlijeko sipajte u posudu s debljim dnom pa stavite na laganu vatru da se polako zagrijava.
Mahunu vanilije prerežite po dužini, izvadite pažljivo sjemenke i dodajte mlijeku. Možete i mahunu pa je prije dodavanja žumanjka izvaditi, ali ja radije mahunu sačuvam i dodam u posudu sa štaub šećerom da mi ga fino aromatizira ;)
Žumanjke i šećer miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne poblijedi i postane pjenasta.
Dodajte joj gustin. Sada bi mlijeko već trebalo biti poprilično vruće. Grabilicom za juhu sipnite malo vrućeg mlijeka u smjesu od žumanjaka, promiješajte pa sipajte još jednu mjericu pa opet miješajte. Na taj način žumanjci će se postupno temperirati i neće doći do grudanja kreme odnosno žumanjaka kada ih primješate vrelom mlijeku.
Posudu s mlijekom maknite s vatre pa u vrelo mlijeko sipajte smjesu sa žumanjcima. Brzo miješajte, smjesa će se vrlo brzo zgušnjavati (kao kada kuhate puding). Miješajte energično da se svi sastojci sjedine a onda vratite na laganu vatru i kuhajte, uz stalno miješanje, još par minuta.
Maknite s vatre i pustite da se krema hladi ali povremeno promiješajte a možete i poklopiti, kako bi spriječili stvaranje korice na vrhu. U mlaku kremu dodajte maslac, opet dobro promiješajte i pustite da se krema potpuno ohladi.

Slatko vrhnje izmiksajte u šlag pa ga primješajte ohlađenoj slastičarskoj kremi.



Dok se krema hladi ispecite tijesto za pitu.
Pećnicu uključite na 180°C.
Na pobrašnjenoj površini tijesto razvaljajte u krug, prebacite ga u lim za pite, na više mjesta tijesto izbodite vilicom pa ga prekrijte papirom za pečenje. Po papiru rasporedite grah (koji glumi svojevrsni uteg na tijestu i spriječava da se tijesto napuhne i deformira) pa stavite peći na nekih 15-20 minuta. Izvadite tijesto iz pećnice, maknite papir s grahom pa tijesto vratite u pećnicu na još 15ak minuta.

Izvadite tijesto iz pećnice, pustite da se malo ohladi pa ga izvadite i iz kalupa (lima) za pečenje i prebacite na tanjur za serviranje.
Na tijesto nanesite ohlađenu kremu a preko kreme složite očišćene jagode (količina po želji).

Prije posluživanja pitu dobro ohladite.





guštajte i vi uz ovu jednostavnu a finu pitu
i dobrog starog Waitsa ;)

4 komentara:

  1. Pita os jagoda mi je najdraša od svih pita. Super izgleda ova tvoja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mora biti jako, jako ukusno. Baš mi se sviđa ova pita, posebno jer jagode nisu termički obrađene. Njih mi je šteta kuhati jer su svježe najukusnije. Ovo je baš po mom guštu. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. imam pitanje, štobi značilo pola čašice slatkog vrhnja? Koliko je to po prilici ml?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 100 ml :)

      da, malo sam to neprecizno napisala, kao da svi kupuju slatko vrhnje u čašicama od 200 ml :)

      Izbriši