nedjelja, 29. svibnja 2011.

Sirup od cvjetova bazge





Bazga divno miriše, onako, na djetinjstvo.
Priznajem, sok od bazge zadnjih godina pijem s puno većim guštom nego kad sam bila klinka. Hm, ma bio je on meni fin al falilo mu je nešto.....možda malo boje.
Mama je redovno pravila sirupe i sokove od raznog sezonskog voća, uvijek ih je doma bilo, i valjda baš zato, što su bili tako dostupni, meni su bili draži oni iz dućana. I coca-cola i fruktalova breskva a bogmeć i fla-vor-aid :lol
Hvala mama, ipak si me vremenom naučila šta zbilja valja :))




Iako već pola svog života ne živim u roditeljskom domu, pa ni u istom gradu, mama je i dalje uredno slala obilne pošiljke. Moj sin, danas 13godišnjak, najviše bi se tome veselio.
Ove godine mama nije mogla sama u akciju s bazgom, ali sam od nje dobila prvu mjeru cvjetova i prvi put sam sama napravila sirup od bazge.
Odlično je ispao pa sam ponovila i to s duplom mjerom, tako da sada u špajzu imam poprilično pristojnu zalihu. Dobri smo mi potrošači, previše nam sigurno neće biti jer osim što se ljeti njime odlično osvježavamo, zimi ga dosta koristimo kao dodatak čajevima.
Derle oduševljeno. Ja isto.
E da, vezano za gore već spomenutu boju, tek dio bijelog šećera zamijenila sam muscovado tamnim šećerom i dobila sirup intenzivne tamne boje. Sad mu više ništa ne fali :))
Osim boje, muscovado sirupu daje i jednu puniju, bogatiju notu.





da biste dobili 4-5 l sirupa potrebno je:

  • 30 velikih cvjetova bazge (ako su cvjetovi manji potrebno je povećati broj)
  • 3 l vode
  • 3 kg šećera (želite li tamnu boju sirupa tada stavite 2,5 kg bijelog šećera i 1/2 kg muscovado šećera)
  • 4 dag limunske kiseline
  • 2-3 svježa limuna




Cvjetove stavite u veću posudu, prelijte ih s 3 l vode, dodajte limunsku kiselinu i limun, opran i narezan na krugove.
Ostavite da stoji 24 sata.
Pripremite drugu veliku posudu (zapremine minimalno 5-6 litara), preko posude stavite cjedilo i gazu, pa u tu posudu procijedite odstajale cvjetove (baš švrsto stiščite rukama kako bi ih što bolje iscijedili.), limun i tekućinu.
U bistru, procijeđenu tekućinu dodajte šećer i promiješajte. Ostavite da se šećer otopi, povremeno promiješajte, a kada se šećer potpuno rastopi, dobiveni sirup ulijte u pripremljene čiste, sterilizirane staklene boce.
Kasnije sirup razrijedite s vodom u omjeru koji vam najblje odgovara.


Mama, bit će i za tebe i tatu :kiss





večeras slušam calexico, dijelim i to s vama


Broj komentara: 5:

  1. Divno..i ja obozavam miris zove..mada sa zovom treba biti vrlo oprezan..bobice i listovi su otrovni.Ali ako se sev pazljivo uradi uksu je predivan:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh i ja volim sirup od bazge. Trebala bih ga napraviti. Ima miris djetinjstva

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako ga volim ali ga nisam nikad sama napravila. Uvijek mi prođe sezona prije nego se ja sjetim da bi mogla ubrati koji cvijetak. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. What а іnformation of un-ambiguity and
    preservеness of precious famіliarity on
    the topic of unpгedicted feelings.
    Here is my blog - Full Posting

    OdgovoriIzbriši