Na jednom druženju kod prijatelja, nakon fine i obilne papice frendica je najavila sutlijaš za desert.
Khm, ja kao u nekom stripu, s par upitnika na glavom. Sutlijaš? Da, čula sam za sutlijaš, al pitajbogazašto, ja sam bila uvjerena da je to neko slano jelo, nešto kao paprikaš hahaha, šta ne zvuče slično :hrkljuš:
Uglavnom, stiže na stol fini, hladni, snježnobijeli desertić s malo cimeta na vrhu. Odlično ohlađen i osvježavajuć, idealan nakon svih bakanalija koje su mu prethodile.
Okeeej, pa to je riža na mlijeku ;)
Poznata stvar malo izmjenjena i drukčije servirana, a kako mi se baš jako svidjelo, pitam frendicu za recept. A ona tilt-tilt, nakon kraće šutnje prasne u smijeh. To ti je desert iz vrećice dr. O :lol
Dobro, nije da sam baš luda za tim instant đevrecima, sklonija sam domaćim i prirodnijim opcijama, al nisam ni neki zakleti protivnik istih :))
I tako, vrijeme je prolazilo, ja sam ga i zaboravila potražiti u dućanu al jednog mi je dana palo na pamet da bih baš mogla to opet jesti. Jedini je problem bio što mi se nije dalo spremat se i ići do dućana pa sam se dala u potragu za receptom s neta. U takvim situacijama prvo bacim pogled na mjesta koja me i inače inspiriraju kad se o kuhanju radi, a to su neki dragi i zanimljivi blogovi, kao i stranice omiljenih mi profi kuhara/ica. Za prvi put izabrala sam Andrein recept, njezin blog Voće i povrće i tako mi je česta stanica. Ispalo je odlično, tnx Andrea ;)) uz moje manje ili veće intervencije i dalje se zapravo držim tvog baznog recepta.
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 200 ml kravljeg mlijeka
- 60 g riže
- 1 žlica šećera u prahu
Mlijeko sipajte u posudu pa stavite na vatru. Kada zavrije smanjite vatru i mlijeku dodajte rižu i šećer.
Kuhajte na jako laganoj vatri uz često miješanje 30ak minuta, bolje duže nego kraće.
Nemojte presušiti rižu, ona treba ostati sočna i kremasta, tijekom hlađenja svakako će se dodatno zgusnuti.
Pustite da se dobro ohladi.
Dok se riža hladi pripremite jagode u vinu.
Potrebno vam je:
- 200 g jagoda
- 2 žlice šećera
- malo cimeta, kardamoma i muškatnog oraščića
- 2 dl finog crnog vina
Operite i očistite jagode, malo ih nagnječite vilicom da brže puste dio soka, pospite 1 žlicom šećera, promiješajte i ostavite da se šećer otopi.
Vino sipajte u posudu i stavite na vatru, dodajte mu ostatak šećera (1 žlicu), mljeveni cimet, kardamom i oraščić pa kratko izreducirajte (kuhajte dok dio tekućine ne ispari), dodajte jagode sa sokom i još kratko skupa držite na vatri, nemojte dugo da vam se ne pretvori u džem ;).
Maknite s vatre pa usitniti štapnim mikserom. Ohladite.
Poslužite skupa, dobro rashlađeno.
Vino sipajte u posudu i stavite na vatru, dodajte mu ostatak šećera (1 žlicu), mljeveni cimet, kardamom i oraščić pa kratko izreducirajte (kuhajte dok dio tekućine ne ispari), dodajte jagode sa sokom i još kratko skupa držite na vatri, nemojte dugo da vam se ne pretvori u džem ;).
Maknite s vatre pa usitniti štapnim mikserom. Ohladite.
Poslužite skupa, dobro rashlađeno.
Ja sam rižu vadila žlicom za sladoled ali jednako efektno može izgledati i u staklenim zdjelicama ili čašama.
Izgleda baš profinjeno! A sigurna sam da je i jako ukusno.
OdgovoriIzbrišiheheh eto vidis sutlijas niej los.A bogami ovaj tvoj je de luxe:)
OdgovoriIzbrišiSutlijas moze uvijek i u raznoraznim kombinacijama :) Ovaj izgleda odlicno, mmmh!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da sam naišla na ovaj blog.. vidim da tu mogu puno naučiti:)
OdgovoriIzbrišiEj super ti je ovo ispalo, a kombinacija mi zvuči jako ukusno. Drago mi je da ti je moj recept poslužio kao baza i da je bio od koristi. :)
OdgovoriIzbriši