utorak, 28. lipnja 2011.

Tostirani kruh uz gljive, paradajz i poširano jaje





Kada sam sama i kad mi se ne kuha,  kad nisam za dugo stajanje uz štednjak i nemam ideju što bih napravila, bacim pogled u frižider i brzo smislim što bih još brže mogla pripremiti. Heh, nekada se baš jako ugodno iznenadim ;)
Ovo je jedna kombinacija s namirnicama koje gotovo uvijek imam doma, a potrebno je zbilja malo vremena  za topli i fini obrok.




za jednu osobu potrebno je:
  • 1 komad kruha
  • 2-3 koluta paradajza
  • 3-4 gljive (šampinjoni)
  • malo češnjaka
  • malo maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • sol, papar, peršinov list

Na zagrijanu tavu stavite malo ulja, dodajte očišćene klobuke gljiva i paradajz narezan na malo deble kolutiće. Pecite sa svake strane po par minuta, ovisno kolike su gljive odnosno paradajz. Posolite i popaprite.

Dok se to peče vi poširajte jaje.
To učinite tako da jaje prvo razbijete u malu zdjelicu ili čašu.
U drugu posudu sipajte vruću vodu i stavite je na vatru, kada voda proključa smanjite vatru a vodu posolite. Kuhačom lagano prođite kroz vodu miješajući u krug tako da se u sredini napravi maleni vir. Sada pažljivo sipajte jaje u vodu, ono će se lagano vrtiti u vodi i to će spriječiti da se bjelanjak jako rasprši, razbježi ;)
Jaje kuhajte 3 minute. Izvadite ga iz vode.

Kruh zapecite u tosteru ili na gril tavi. Pečeni kruh lagano natrljajte komadićem češnjaka. Ostatak češnjaka usitnite.

Na tostirani kruh složite pečeni paradajz, zatim gljive a na vrh poširano jaje.
Pospite nasjeckanim češnjakom i peršinovim listom, po želji još malo posolite i popaprite.




Ovaj recept je i moja ulaznica za ovomjesečnu igru ajme, koliko nas je!
Igra je započela još 2008. godine na inicijativu food blogerice Snježane, a domaćica ovomjesečne igre je Sanja s bloga Knjiški moljac u špajzu.



danas puštam ARCADE FIRE, pod dojmom prošlotjednog koncerta ;))



Broj komentara: 9:

  1. Tanja, predivno! Ova tvoja poširana jaja me toliko fasciniraju jer meni nikada nisu uspjela, uvik nešto zbrljam :)
    Drugi puta kada budeš spremala nešto ovakvo, molim pozivnicu za ručak :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Posirana jaja nije tesko napraviti..samo odvazno napred.Ja uvek dodam malo sirceta u vodu u kojoj posiram jaje.I na tost..tako su najbolja.Ili sa sosom holndez:)Sagljivama narvno dobiju jos jednu zvezdicu.I kad se razliju kao na ovoj slici gore onda su bas uspela:)

    OdgovoriIzbriši
  3. da, zbilja ih nije teško napraviti, bitno je jaja ne prekuhati.
    na puno mjesta sam vidjela da se dodaje ocat, ako se dobro sjećam on bi trebao pomoći da bjelanjak ostane kompaktniji, da se previše ne rasprši.

    maslinka, hvala :))

    OdgovoriIzbriši
  4. ovo je jednostavno, a fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično izgleda! Lakše mi je kad vidim da nisam jedina koja ne kuha konkretan ručak kad je sama doma

    OdgovoriIzbriši
  6. Posirana jaja u vise varijanti...imacu sta da dorucujem/veceram u buduce....

    Hvala na ucescu :)

    OdgovoriIzbriši