srijeda, 24. kolovoza 2011.

Knedle odnosno okruglice s marelicama i/ili šljivama





Pasje su vrućine i teško mi se natjerati svakodnevno kuhati pa dižem ove knedle koje sam pravila jučer (sa šljivama) i prije koji tjedan (s marelicama).

Pripremu krumpirovog tijesta sam dugo prepuštala mami, ona ga pravi najbolje i njezine su knedle najfinije. Ma ne samo knedle, bez obzira što radila od tog tijesta; taške, šufnudle (krumpir flute, luleke), njoke, roladice....jednostavno je prefino, mekano al ne gnjecavo, ma baš onako kako to samo mamama i bakama, a bogmeć i svekrvama uspijeva ;)

Eh, ma koliko dobre učiteljice imala, moje knedle bi uglavnom bile srednja žalost.  Okej, bolje od kupovnih i sasvim dobre nekome tko ne zna za bolje hahaha
Mamine odokativne mjere nisu mi baš pomagale, pače, izluđivale su me, ono, vidjet ćeš već po krumpiru koliko mu brašna treba, aha, haujesno!, uglavnom su moji primjerci bili ili mrvu prežilavi (previše brašna) ili zeru gnjecavi (premalo).

A onda sam krenula koristiti vagu. Hehe, kakvo genijalno otkriće, ta vaga :p





 
za 16 okruglica potrebno je:

  • 800 g krumpira, skuhanog u ljusci
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica maslaca
  • 16 marelica/šljiva (bez koštica)
  • krušne mrvice (prezle)
  • maslac
  • šećer
  • cimet
Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Birajte krumpire podjednake veličine i kuhajte ih, ovisno o veličini, 30-40 minuta.

Skuhani krumpir ocijedite i pustite da se tek malo ohladi, toliko da ga možete oguliti. Oguljene krumpire odmah zgnječite, dodajte im jaje i maslac, dobro promiješajte pa posolite i dodajte brašno. Umijesite kompaktno tijesto.

Ovako pripremljeno tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu, razvaljajte i izrežite na jednake kvadratiće. Na svaki stavite otkošteno voće i oblikujte knedle.

Knedle spuštajte u lonac s posoljenom ključalom vodom, lagano promiješajte i pustite da se kuhaju. Nakon nekih 10ak min. knedle će iskočiti na površinu a tada ih kuhajte još 5-6 minuta.



Za to vrijeme na tavici, na malo masnoće popržite prezle (krušne mrvice), poseban je gušt napraviti domaće krupnije prezle, one se divno zahrskaju.
U manjoj posudici pomiješajte šećer s cimetom.

Kuhane knedle/okruglice procijedite, prelijte s malo otopljenog maslaca, uvaljajte ih u pržene krušne mrvice ili ih samo po vrhu pospite mrvicama, kako vam je draže.

Na kraju knedle pospite mješavinom šećera i cimeta.





Meni su najfinije uz malo kiselog vrhnja :))









Broj komentara: 11:

  1. Knedle obožavam, punjene bilo čime, mi ih onako fest posipamo šećerom i prelijemo kiselim vrhnjem :) Ja otkad imam digitalnu vagu preporodila sam se :D Ni ja nisam baš ljubitelj odokativnih metoda :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Spadam u kategoriju koja odokativno radi njoke. To uvijek bude od nekoliko kilograma kompira pa onda napravim i one za gulaš i ove slatke. Ali sada kada si napisala mjere, mogu ponekad napraviti samo slatke, jer ih suprug obožava.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam i ja i zovem ih gomboce kao sto ih je zvala moja baka.Dok ne pronadjem to famzono drvo sljive(one nase tamno plave duguljaste) z amene marelcie:)Hvala;)

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja ih volim ali valjda ih svi i volimo a vidiš iako vagu koristim jedino za palačinke i za knedle ju ne koristim.

    OdgovoriIzbriši
  5. ma i ja zbilja puno toga radim odokativno, i moje frendice lude kad im tako govorim hahaha, ali kolače, torte i tijesta (osim za palačinke :lol) ipak važem ;)
    njoke isto pravim u većim količinama pa smrzavam.

    OdgovoriIzbriši
  6. Željela bih ti nešto poslati mailom, ali ne pronalazim adresu na blogu, pa te molim da mi se javiš na doubletkitchen@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Fenomenalne knedle ! Oba punjenja su mi super iako se češće opredjeljujem za one od šljiva.
    I hvala ti što si super objasnila postupak pripreme , recept definitivno bilježim !

    OdgovoriIzbriši
  8. s obzirom da si izvagala, sad više nemam isprike. :)javim kako mi je ispalo.

    OdgovoriIzbriši
  9. izvrsne su i punjene sa preprženom sjeckanom pancetom ili čvarcima( zimska varijanta), jede se uz stabljiku celera i dresing od jogurta...

    OdgovoriIzbriši
  10. Vjeujem da jesu, tnx na ideji! :)

    OdgovoriIzbriši