ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

Pileći fajitas

 
 
 
 
Evo nešto brzo i jednostavno, pikantno i meksičko.
Kao i u dosta drugih jela meksičke kuhinje i ovdje je osnova tortilja, a punimo je pikantnim umakom i piletinom s paprikom, lukom, kukuruzom i grahom.
Da bi ovu eksploziju okusa malo smirili i ublažili tu su još i zelena salata, kiselo vrhnje i ribani sir.
Obzirom da se kod priprema jela ne štedi na svježem povrću, sadržaj tanjura je uglavnom živih i veselih boja.




Za 4 osobe potrebno je:

  • 8 tortilja
  • 500 g pilećih prsa (otkoštenih i očišćenih od kože)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1-2 glavice ljubičastog luka
  • 1 limeta (sok)
  • ½ žličice mljevenog korijandra
  • ¼ žličice mljevene paprike
  • 200 g crvenog graha (iz konzerve)
  • 200 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
  • Sol, papar, maslinovo ulje

  • kiselo vrhnje
  • zelena salata
  • sir (edamer ili neki drugi, uobičajen je cheddar al ga je kod nas teže naći)

Za taco umak/preljev:

1 glavica luka
1 crvena ili žuta paprika
1 čili papričica ili 2 peperoncina (zaljutite po želji)
2-3 režnja češnjaka
½ žličice mljevenog korijandra (po želji i ½ žličice mljevenog kumina)
400 g pelata (iz konzerve)
prstohvat šećera
sol, papar, ulje


taco umak

Priprema:
Na tanke trakice izrežite meso, papriku i luk.
Stavite u zdjelu, dodajte mljeveni korijandar, mljevenu papriku, posolite, dodajte svježe mljeveni crni papar, prelijte sokom limete i mlazom maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte i ostavite da se marinira 10ak minuta.
Za to vrijeme napravite taco.
Na sitne kockice narežite luk i papriku.
Zagrijte tavu s uljem, dodajte povrće i uz povremeno miješanje pecite par minuta. Dodajtesitno nasjeckan češnjak, korijandar i čili pa opet miješajte 2-3 minute.
Sada dodajte malo usitnjene pelate, skupa sa sokom iz konzerve (ili jako gusti sok od paradajza), malo šećera i sol i papar.
Kuhajte par minuta dok se umak malo zgusne.
Po želji, na kraju dodajte i malo peršinovog lista. Maknite s vatre i poklopite.
Sada dobro zagrijte veću tavu, sipnite samo malo ulja pa dodajte marinirano meso s povrćem. Uz stalno miješanje pecite 15 minuta, odnosno dok paprika i piletina ne dobiju finu boju. Na kraju dodajte kukuruz i grah, lagano promiješajte i maknite s vatre.
U mikrovalnoj ili na tavi kratko zagrijte tortilje (pratite upute na ambalaži) pa ih punite pripremljenim umakom, mesom i ribanim sirom.
Uz to poslužite sitno narezane listove zelene salate i kiselo vrhnje.
Ovako napisan, recept izgleda dugačak ali priprema je zapravo brza i jednostavna. Za 30ak minuta imat ćete finu i ukusnu klopicu.





uživajte uz "mariache" :lol, za coronu se pobrinite sami ;)



Broj komentara: 11:

  1. Meksičku hranu jako volim a tortilje mogu jesti svaki dan sa raznim punjenjima. Tako umak ti je odličan!

    OdgovoriIzbriši
  2. recept odličan, kao i izbor muzike ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. kad ovo napravim, voljena osoba će mi se raspametiti! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam već dugo jela nešto slično, tako da bih sad baš uživala, pogotovo uz ovaj odabir muzike.

    OdgovoriIzbriši
  5. Moj muž obožava meksičku. Što ljuće to bolje. Evo, ovaj tjedan ima chili con carne na repertoaru. To si je naručio dok sam ja kao na dijeti :D Meni ipak više praijaju ovakva meksička jela, s piletinom i puno povrća. Super recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. izgleda fantastično, jako volim meksičku kuhinju

    OdgovoriIzbriši
  7. Uvijek se rado počastim nečim finim iz meksičke kuhinje, a posebno su mi drage tortilje sa raznim punjenjima. Ova bi kod mene odmah prošla, odlično je i tako dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim meksicku hranu i sama ponekad nesto napravim. Ove fajite su super

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja volim pikantno i još više meksičko. Fajite i Buritosi su mi jedna od omiljenih njihovih stvari! Divno si ih napravila i predobro izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasno, jako lijepa prezentacija fajite.

    OdgovoriIzbriši