petak, 11. svibnja 2012.

Fritaja od divljih šparoga




Zaredali su dani sunčani i topli, pa iako duži meni začas prozuje. Sto stvari u danu bih napravila a nikako da ispunim normu :lol

Evo, kasnim i s ovim postom, c.
A post je posvećen nedavnom dugom vikendu na Viru, svim onim mirisima i zvucima proljeća na obali i posebno branju šparoga. To mi je bilo potpuno novo i divno iskustvo, ptičice pjevaju, trave, borovi i more mirišu... milina.

Malu četu nas Slavonaca u tajne branja šparoga uputila je draga frendica M., Iskusna Beračica :) inače Splićanka. Pokazala nam mjesta kakva šparoge vole, pa sad i ja znam da gdje ima šparožina ima i šparoga (ako ih netko nije već ubrao ;)).


Ajme veselja kad smo našli prvu! Jes! Pa još jednu i još jednu...Svidjelo nam se toliko da smo tri dana išli u branje, pa nismo mogli praznih ruku za Zagreb, e! ;)
Tamo nam je Iskusna Beračica napravila prefinu salatu od šparoga s kuhanim jajima a ja fritaju.


Inače, vrijeme nam je bilo odlično pa nismo ni trenutka požalili što smo i tako dužem vikendu dodali još jedan dan, i klincima opravdali izostanak iz škole.
Ekipa se i kupala, svi osim mene, he he, ja sam se sunčala u hladovini ;)

Evo jedna fotka iz ležaljke ispod tamarisa.




Iako je na spomen Vira većini prva asocijacija bespravna gradnja, ja ga gledam nekim drugim očima, već preko 20 godina uživam tamo u prekrasno čistom moru i ostalim blagodatima otoka.










Imam ih još puno ali već sam se zaigrala.

Vraćam se šparogama i fritaji.
Jednostavno i odlično jelo, s ovima koje sami uberete još i finije ;)
Istu stvar možete napraviti i s kukama ili po želji u fritaju dodati i šunku ili pršut.



Potrebno je:

oko 200-300 g divljih šparoga
6 jaja
2 mlada luka
šaka ribanog tvrdog sira (parmezan ili sl.)
sol, papar
ulje, maslac

Šparogama otkinite donji, tvrdi dio, to nam  sada ne traba.
Ovaj gornji, mekši dio, operite i natrgajte na komadiće duge oko 3 cm. Blanširajte ih kratko u kipućoj slanoj vodi, ali zbilja kratko, tek minutu-dvije pa ih procijedite.


U zagrijanu tavu stavite par kapi ulja i komadić maslaca, kada se rastopi dodajte narezani mladi luk (i bijeli dio i pera)  pa kratko pirjajte. Dodajte blanširane i ocijeđene šparoge pa još kratko pirjajte, tek toliko koliko vam treba da u zdjelici lagano smućkate jaja, posolite ih i popaprite.
Jaja sada prelijte preko šparoga i luka i pecite, uz malo laganog miješanja, dok se jaja ne stegnu.
Pospite ribanim sirom i poslužite vruće.





Iako bi idealan bio onaj Šajetin šparoga blues, puštam Jinxe jer smo ovu pjesmu pjevušili dok smo ih brali, a i jer sam tih dana, nakon sto godina, slušala i njihove stare albume.




Broj komentara: 15:

  1. Prekrasne fotke! Ovaj post mi baš paše uz naziv tvog bloga - branje šparuga, kuhanje i guštanje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tnx, da, baš je bilo guštanje u svemu tome skupa :)

      Izbriši
  2. Supe fritaja, sparoga nikad previse, obozavam ih. Divne su ti slike, jedva cekam ljeto.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod mene omiljena a pogotovo sad dok još ima šparogaa vidim da ste i uživali i u branju.

    OdgovoriIzbriši
  4. imam u fridžu špargle, baš ću praviti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pravila sam sinoc za veceru. bila je divna, boje i ukus-prekrasno!
      hvala za ideju:)

      Izbriši
    2. super, drago mi je da ti se svidjelo :)

      Izbriši
  5. fritaja je lijepa, ali slike...... Savršesno. Bravo!!

    OdgovoriIzbriši
  6. krasne fotke i najdraža fritaja, ja inače šparuge ne blanširam, nego ih s kobasicom dinstam, tako me nona učila.u vodu idu samo ako radim juhu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, i ove sam zapravo mogla tako napraviti, bez blanširanja, jer su bile ful, ful svježe, i još nakon kišne noći, ali sam ovako valjda po navici jer se one divlje koje kupim na placu, a koje su nama kontinentalcima uglavnom dostupne, moraju malo obraditi, odnosno meni su barem tako bolje.
      sljedeći put kad budem u prilici pripremati tek ubrane sjetiti ću se tebe i tvoje none <3

      Izbriši
  7. hvala na komentarima, posebno novim posjetiteljicama :kiss

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasno izgleda, vjerujem da su šparoge još bolje kada su vlastoručno ubrane.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako lijepe slike i priča sa Vira , vjerujem da je branje šparoga bilo veliko veselje. Kao i fritaja kasnije, super izgleda !

    OdgovoriIzbriši