četvrtak, 7. ožujka 2013.

Njoki od svježeg sira






Njoki od sira jednostavno se i brzo pripremaju. Dovoljno je 15ak minuta da ih umijesite i skuhate.
Sjećate se časopisa "Svijet"? Davno je izlazio, da,da. E, prvi put sam njoke od sira vidjela u jednom njihovom starom specijalu, tamo su bili u kombinaciji sa špinatom i oduševili me pa sam taj osnovni recept kasnije samo prilagođavala.

Ja koristim uglavnom domaći sir koji bude dosta ocijeđen, kompaktan, ako vam je sir jako mekan vjerojatno će biti potrebno dodati malo više brašna.
Njoke od sira možete poslužiti i s nekim drugim omiljenim umakom, uz mesni ragu... u svim kombinacijama kako inače jedete njoke od krumpira.




za njoke:
  • 400 g svježeg sira
  • 200 g oštrog brašna 
  • 4 žumanjka
  • 40 g ribanog parmezana
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • svježe ribani muškatni oraščić

  1. Od ovih sastojaka umijesite tijesto, formirajte ga u dugačke tanke "kobasice", izrežite na manje komadiće pa oblikujte njoke (kako nemam onu drvenu daščicu za njoke, ja sam ih prevlačila preko rebrastog nastavka s rezača za povrće ;) ).
  2. Skuhajte ih u slanoj vodi. Kada njoki iskoče na površinu, kuhajte ih još par minuta, ocijedite i poslužiti uz umak od rajčica.


za umak:

  • maslinovo ulje
  • 5-6 češnjeva češnjaka 
  • 1/4 žličice suhih začina - bosiljak, origano...
  • manja vezica peršinovog lista
  • 400 g pelata (grubo usitnjenih, prerezanih napola ili na četvrtine)
  • prstohvat šećera
  • sol, svježe mljeveni papar
  • ribani parmezan
  • svježi listići bosiljka i vlasca

  1. Sitno nasjeckajte grančice peršina, maknite ih na stranu a zatim i listove usitnite.
  2. Češnjak narežite na tanke ploškice.
  3. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte suhe začine, sitno sjeckane grančice peršina (list ostavite za kasnije) i narezani češnjak. Kada češnjak zamiriše dodajte pelate (skupa sa sokom).
  4. Posolite, popaprite, dodajte po želji malo šećera i na umjerenoj vatri kuhajte par minuta, da se umak poveže i malo zgusne.
  5. Maknite s vatre i obilno pospite nasjeckanim peršinovim listom i sve promiješajte.
Poslužite uz ribani sir i svježe listiće bosiljka i vlasca.







Broj komentara: 7:

  1. Sjajno, posebno ova improvizacija sa seckom. Odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam se skroz navukla na njoke od sira. Pravila sam po Oljinom receptu i to dva puta za vrlo kratko vreme... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, odlični su! može ih se aromatizirati začinskim biljkama i poslužiti s raznim umacima.

      Izbriši
  3. Sjajni njoki, odličan recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, dunja <3
      osim što su ukusni, veliki im je plus što su jednostavniji i brže ih se pripremi od klasičnih, krumpirovih njoka.

      Izbriši
  4. Prvom prilikom ides isprobati ovaj recept, njoki od sira mi se čine genijalnim. njoki prilog

    OdgovoriIzbriši