Ovo je jedno zgodno jelo (na foru škotskih jaja) a mesna smjesa gotovo je ista onoj za naše standardne faširance, samo je način pripreme malo drukčiji.
Ovako, s jajima u sredini, jelo je zasitnije ali i dekorativnije ;)
Za prilog sam napravila mladi špinat, sada mu je sezona pa, ako ga volite (a mi volimo!) treba ga maksimalno koristiti ;)
Inače, obožavam ovo doba godine, kada tržnice živnu, kada polako pristiže mlado proljetno povrće i boje su intenzivnije i veselije.
Inače, obožavam ovo doba godine, kada tržnice živnu, kada polako pristiže mlado proljetno povrće i boje su intenzivnije i veselije.
Za 12 okruglica potrebno je:
- 12 prepeličjih jaja
- oko 500 g mljevene junetine
- 1 glavica luka (sitno narezana)
- 2 režnja češnjaka (protisnuta ili sitno narezana)
- 1 jaje
- malo sjeckanog peršinovog lista
- 1/4 žličice slatke crvene mljevene paprike
- 1 dl vode
- krušne mrvice
- sol, papar
- malo vlasca
+ krušne mrvice za oblaganje okruglica
- Meso stavite u veću zdjelu i dodajte mu ostale sastojke, dobro promiješajte da se smjesa fino sjedini.
- Skuhajte prepeličja jaja, dovoljno im je 2 minute u kipućoj vodi, očistite ih od ljuske.
- Stavite hrpicu mesa na dlan, u sredinu stavite skuhano jaje pa ga obložite mesom, formirajte lopticu i tako napravite 12 okruglica. Svaku okruglicu lagano uvaljajte u prezle, krušne mrvice.
- Spuštajte ih u vruće ulje, i pržite na laganoj vatri, stalno ih okrećite da se sa svih strana ravnomjerno ispeku.
- Poslužite uz mladi špinat (ja sam ga samo kratko blanširala, procijedila i začinila solju, paprom, češnjakom i maslnovim uljem) i pire od krumpira.
Naravno, isto jelo možete napraviti i s kokošjim jajima, okruglice će tada biti veće.
Dobar tek! :))
Kad sam vidjela prvu fotku, odmah su mi na pamet pala škotska jaja
OdgovoriIzbrišiBila sam prije neki dan u Londonu i baš sam se tebe sjetila kad sam u pubu naručila škotska jaja.
OdgovoriIzbrišikakva mrak asocijacija :lol
Izbrišieh,zavid na londonuuu :)))
Zanimivo! Pred nekoliko dana donesli su mi prepeličja jaja. Prvi put sam jih videla, kažu, da su zdravija nego kokošja. Sledeči put napravit ču tu variantu, jer mi se mnogo sviđa.
OdgovoriIzbrišiUvijek si mislim što s prepeličjim jajim. Ovo je interesantno i dobra ideja.
OdgovoriIzbrišiPozdrav! Inače obožavam mesne okruglice! još ih nisam isprobala s prepeličjim jajima. Morat ću se odvažiti i na to. Namjeravam ih nabaviti pa ćemo vidjeti. Hvala na receptu!
OdgovoriIzbriši