četvrtak, 18. travnja 2013.

Spaghetti alla carbonara







Što reći o ovom jelu a da se već ne zna?
Nema tu puno priče, ovo je klasik talijanske kuhinje, jedno od onih jela koje potvrđuju da je manje često više ;)
I jedno od onih jela za koje svatko misli da pravi najbolje :lol
U to ne ulazim, ja se držim klasike, ne dodajem nikakve egzotične začine niti izmišljam toplu vodu (ok, malo vrhnja za kuhanje, al i to je već klasika). Jedino što u tjesteninu nekada stavim samo žumanjke a nekada, kao sad, cijela jaja. Dobro je i jedno i drugo, al sada već imam u frižideru bjelanjke na čekanju pa mi novi ne trebaju.

E, da, prije nego zavrnete rukave imajte na umu da priprema i kuhanje zbilja kratko traju, a čim je gotovo, već se treba jesti.
Ovako pripremljeni špageti ne čekaju nikoga, pa ni goste.






Za 2 osobe potrebno je:
  • 220 g špageta
  • 2 jaja
  • 40 g naribanog parmezana
  • 50 ml vrhnja za kuhanje (može i bez njega ;))
  • 130 g dimljene slanine
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar


  1. Prvo narežite slaninu na male kockice ili trakice. 
  2. Zagrijte tavu, dodajte mrvu masnoće pa i narezanu slaninicu i pržite dok slanina ne dobije finu boju i zahrska se.
  3. Izvadite pečene komadiće slanine na tanjur.
  4. U velikoj posudi zakipite vodu, posolite je pa stavite špagete da se kuhaju pazeći da ih ne prekuhate, odnosno da ostanu al dente. Držite se uputa na ambalaži, ovisi o tjestenini ali nekih 7-10 minuta trebalo bi biti dovoljno.
  5. Za to vrijeme u zdjelu razbijte 2 jaja, pjenjačom ih dobro promiješajte da se zapjene pa dodajte parmezan (ostavite samo malo parmezana za kasnije, za posipavanje gotovog jela), vrhnje za kuhanje, mrvicu soli (imajte na umu da je slanina slana ;)) i malo više mljevenog papra. Sve dobro promiješajte.
  6. Sada provjerite tjesteninu. Kada je kuhana ocijedite je i stavite u posudu za posluživanje.
  7. Odmah dodajte prženu slaninu i prelijte smjesom od jaja i sira pa brzo i energično miješajte da umak ravnomjerno obloži špagete.
  8. Vruća tjestenina skuhat će jaja.
  9. Tekstura umaka treba ostati kremasta a ne gusta i i nikako zgrudana.


I to je sav posao.

Po želji gotovom jelu dodajte još malo naribanog parmezana.





1 komentar:

  1. Draga Senka, hvala na pozivu :)
    Čitamo se i dalje, s veseljem ću recepte podijeliti i na vašim stranicama.
    Pozz :)

    OdgovoriIzbriši