utorak, 30. travnja 2013.

Pissaladière



Sjajno paše uz čašu crnjaka ;)



Pissaladière je jedno od poznatijih jela južne Francuske gdje se i na komade može kupiti u pekarnicama.

Tijesto je slično onome za pizzu (samo malo deblje) a fini nadjev od luka, maslina i inćuna osvojit će ljubitelje mediteranske kuhinje.
Neke novije verzije ovog jela za podlogu koriste lisnato tijesto, ali meni je draža ova klasična.

Kada sam prvi put pravila pissaladiere slijedila sam recept iz kuhrice  „Francuska kuhinja“ (autorica J. Harris i F. Warde), a ovo je tek malo modificirana verzija tog recepta.








 fotke su ulovile i upile zadnje sunčeve zrake tog kasnog popodneva





Tijesto:

  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 150 ml mlake vode
  • 300 g brašna (ja sam koristila 200 g oštrog bijelog pšeničnog i 100 g inregralnog pšeničnog)
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja





Nadjev:

  • ·1 kg luka
  •  3 žlice maslinovog ulja
  •  25 g maslaca
  •  malo listića timijana
  •  sol i svježe mljeveni papar
  •  15ak maslina
  •  20ak fileta slanih inćuna





Priprema:


  1. Pomiješajte kvasac sa šećerom, dodajte malo mlake vode i ostavite 10 minuta da se napravi pjenica.
  2. U posudu stavite brašno, posolite, promiješajte pa dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak tople vode. Nekoliko minuta mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Dno posude nakapajte s malo ulja pa rukom to ulje razmažite po posudi, u posudu stavite tijesto, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat.
  4. Dok se tijesto diže, pripremte nadjev.
  5. Luk očistite, prerežite na pola i narežite na tanke ploškice.
  6. U velikoj tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte malo listića timijana a zatim i narezani luk. Na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, pazeći da se ne primi za dno tave, luk pirjajte oko 40 minuta, odnosno dok ne primi lijepu svijetlo smeđu boju i lagano se karamelizira.
  7. Posolite (pažljivo jer su i inćuni slani) i popaprite te ostavite nadjev da se malo ohladi prije nego njime nadjenete tijesto.
  8. Pećnicu zagrijte na 220°C.
  9. Lim za pečenje (30x38 cm) obložite papirom za pečenje (ili lim samo premažite uljem).
  10. Dignuto tijesto lagano premijesite pa ga na brašnom posutoj radnoj površini rastanjite a zatim  formirajte po limu za pečenje. Po tijestu rasporedite pripremljeni pirjani luk, masline i inćune (složite ih između maslina, u obliku rešetke).
  11. Pecite 20 minuta na 220°C i poslužite toplo.









Broj komentara: 7:

  1. Super mi je ovo. Kako volim komisku ( visku) pogacu, uvjerena sam da bih se i u ovom davila, posebno zbog ovog karameliziranog luka :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dadada, vuče na našu višku/komišku :)

      inače, po receptu iz "Francuske kuhinje" ide više luka, pravila sam i tako ali meni je ova mjera dovoljna.

      Izbriši
  2. Jako dobro izgleda, baš dobro paše uz čašu crnjaka za opuštanje na kraju dana.

    OdgovoriIzbriši
  3. I ovo sam pravila... imamo puno zajedničkih recepata:)

    OdgovoriIzbriši