Sjajno paše uz čašu crnjaka ;)
Pissaladière je jedno od poznatijih jela
južne Francuske gdje se i na komade može kupiti u pekarnicama.
Tijesto je slično onome za pizzu (samo
malo deblje) a fini nadjev od luka, maslina i inćuna osvojit će ljubitelje
mediteranske kuhinje.
Neke novije verzije ovog jela za podlogu
koriste lisnato tijesto, ali meni je draža ova klasična.
Kada sam prvi put pravila pissaladiere
slijedila sam recept iz kuhrice „Francuska
kuhinja“ (autorica J. Harris i F. Warde), a ovo je tek malo modificirana
verzija tog recepta.
fotke su ulovile i upile zadnje sunčeve zrake tog kasnog popodneva
Tijesto:
- 7 g suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 150 ml mlake vode
- 300 g brašna (ja sam koristila 200 g oštrog bijelog pšeničnog i 100 g inregralnog pšeničnog)
- 1/2 žličice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
Nadjev:
- ·1 kg luka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 25 g maslaca
- malo listića timijana
- sol i svježe mljeveni papar
- 15ak maslina
- 20ak fileta slanih inćuna
Priprema:
- Pomiješajte kvasac sa šećerom, dodajte malo mlake vode i ostavite 10 minuta da se napravi pjenica.
- U posudu stavite brašno, posolite, promiješajte pa dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak tople vode. Nekoliko minuta mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Dno posude nakapajte s malo ulja pa rukom to ulje razmažite po posudi, u posudu stavite tijesto, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat.
- Dok se tijesto diže, pripremte nadjev.
- Luk očistite, prerežite na pola i narežite na tanke ploškice.
- U velikoj tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte malo listića timijana a zatim i narezani luk. Na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, pazeći da se ne primi za dno tave, luk pirjajte oko 40 minuta, odnosno dok ne primi lijepu svijetlo smeđu boju i lagano se karamelizira.
- Posolite (pažljivo jer su i inćuni slani) i popaprite te ostavite nadjev da se malo ohladi prije nego njime nadjenete tijesto.
- Pećnicu zagrijte na 220°C.
- Lim za pečenje (30x38 cm) obložite papirom za pečenje (ili lim samo premažite uljem).
- Dignuto tijesto lagano premijesite pa ga na brašnom posutoj radnoj površini rastanjite a zatim formirajte po limu za pečenje. Po tijestu rasporedite pripremljeni pirjani luk, masline i inćune (složite ih između maslina, u obliku rešetke).
- Pecite 20 minuta na 220°C i poslužite toplo.
Ovo ide na isprobavanje!!
OdgovoriIzbrišividjela sam da je već isprobano ;)
IzbrišiSuper mi je ovo. Kako volim komisku ( visku) pogacu, uvjerena sam da bih se i u ovom davila, posebno zbog ovog karameliziranog luka :)
OdgovoriIzbrišidadada, vuče na našu višku/komišku :)
Izbrišiinače, po receptu iz "Francuske kuhinje" ide više luka, pravila sam i tako ali meni je ova mjera dovoljna.
Jako dobro izgleda, baš dobro paše uz čašu crnjaka za opuštanje na kraju dana.
OdgovoriIzbrišii uz dvije! :lol
IzbrišiI ovo sam pravila... imamo puno zajedničkih recepata:)
OdgovoriIzbriši