utorak, 14. svibnja 2013.

Košarice s jagodama


Prhke košarice punjene kremom i voćem možete pripremati tijekom cijele godine ali ja ih najčešće pravim baš u ovo doba godine jer su mi najslađe ovakve, s jagodama, a odlične i s ostalim bobičastim voćem.








Za 8 manjih košarica
  • jagode (količina po želji)
Tijesto:
  • 200 g brašna (1/2 oštrog, 1/2 glatkog)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • malo soli
  • 130 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice bademovog brašna 
  • 2 žlice štaub-šećera
  • sok i korica 1/2 limuna

Krema:
  • 600 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • mahuna vanilije (srž)
  • 2 žličice maslaca (sobne temperature)
  • 150-200 ml slatkog vrhnja


  1. Umijestiti prhko tijesto - brašno malo posoliti i pomiješati s praškom za pecivo.
  2. Maslac narezati na kockice, utrljati u brašno pa dodati sve ostale sastojke. Tijesto vrlo kratko mijesiti, tek toliko da se sastojci spoje u kuglu.
  3. Tijesto zamotati u foliju i ostaviti da se dobro ohladi (1 sat u hladnjaku ili kraće u zamrzivaču).
  4. Ohlađeno tijesto formirati u valjak, podijeliti na 8 jednakih komada, svaki razvaljati u male krugove i njima napuniti kalupe (kalupe po potrebi premazati putrom i pobrašniti). Dno na nekoliko mjesta izbosti vilicom.
  5. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, nekih 20 minuta, dok dobiju finu boj.
  6. Ohladiti.
  7. Pripremiti kremu - u posudi zakuhati mlijeko s vanilijom (sjemenkama).
  8. U drugoj posudi izraditi žumanjke sa šećerom, kada postanu pjenasti dodati malo vrućeg mlijeka, dalje miksati pa dodati brašno. Sve umiješati u posudu s mlijekom. Miješati brzo da se ne naprave grudice (najbolje maknuti s vatre i za miješanje koristiti pjenjaču). Vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje par minuta, dok se krema fino zgusne.
  9. Skuhanu kremu malo ohladiti pa dodati putar, dobro umiješati a zatim dodati i slatko vrhnje.
  10. Ohlađenom kremom puniti ohlađene košarice, na kremu poslagati jagode. Po želji, možete na kraju u svaku košaricu dodati listiće mente ili matičnjaka i posuti štaub-šećerom.






Od navedenih sastojaka možete napraviti i jednu veliku pitu.

Broj komentara: 5: