Ja sam se odlučila za ovu jer je medvjeđi luk u sezoni i valja ga iskoristiti :) Osim što je vrlo ukusan, medvjeđi luk je i zdrav. Odličan je kao čistač krvi, snižava visoki krvni tlak, pomaže kod crijevnih i želučanih tegoba...
Inače, medvjeđi luk (ili srijemuš, divlji luk) samonikla je biljka, okusom i mirisom slična češnjaku a raste u šumama (i uz potoke).
Oprezno s branjem, njegovi listovi slični su listovima đurđice koji nisu jestivi.
Pesto možete dodati u juhe i variva, upotrijebiti ga kao umak za tjesteninu, dodati salatama, pomiješati s krem sirom, mazati na kruh (tost, prepečenac, bruskete)....
Ovako pripremljen pesto možete čuvati 2-3 tjedna u hladnjaku.
- 100 g listova medvjeđeg luka
- 50 g tostiranih oraha
- 50 g naribanog parmezana
- sol
- papar
- peperončino
- maslinovo ulje
- Na suhoj tavi tostirajte orahe (umjesto oraha možete koristiti pinjole, bademe i dr. orašaste plodove).
- Listove medvjeđeg luka dobro operite i grubo narežite nožem.
- U mužaru ili u multipraktiku sameljite listove medvjeđeg luka i orahe, dodajte naribani sir, posolite, popaprite i po želji zaljutite (ja sam dodala 1 sušeni peperončino). Sve dobro sameljite uz lagano dodavanje maslinovog ulja (količina ulja ovisi o tome koliko gust pesto želite dobiti).
Dobar tek! :)
Luda sam za sremušom, verujem da je ovaj pesto super ukusan.
OdgovoriIzbrišije, odličan je.
Izbrišia ide uskoro još jedan recept s m. lukom ;)
Krasno izgleda, sviđa mi se prva fotka.
OdgovoriIzbrišitnx :*
Izbriši