subota, 18. svibnja 2013.

Pesto od medvjeđeg luka




Pesto se lako i brzo priprema, najklasičniji je i najčešće se pravi s bosiljkom i pinjolima ali i druge kombinacije su odlične.
Ja sam se odlučila za ovu  jer je medvjeđi luk u sezoni i valja ga iskoristiti :) Osim što je vrlo ukusan, medvjeđi luk je i zdrav. Odličan  je kao čistač krvi, snižava visoki krvni tlak, pomaže kod crijevnih i želučanih tegoba...
Inače, medvjeđi luk (ili srijemuš, divlji luk) samonikla je biljka, okusom i mirisom slična češnjaku a raste u šumama (i uz potoke).
Oprezno s branjem, njegovi listovi slični su listovima đurđice koji nisu jestivi.
Pesto možete dodati u juhe i variva, upotrijebiti ga kao umak za  tjesteninu, dodati salatama, pomiješati s krem sirom, mazati na kruh (tost, prepečenac, bruskete)....
Ovako pripremljen pesto možete čuvati 2-3 tjedna u hladnjaku.












  • 100 g listova medvjeđeg luka
  • 50 g tostiranih oraha
  • 50 g naribanog parmezana
  • sol
  • papar
  • peperončino
  • maslinovo ulje

  1. Na suhoj tavi tostirajte orahe (umjesto oraha možete koristiti pinjole, bademe i dr. orašaste plodove).
  2. Listove medvjeđeg luka dobro operite i grubo narežite nožem.
  3. U mužaru ili u multipraktiku sameljite listove medvjeđeg luka i orahe, dodajte naribani sir, posolite, popaprite i po želji zaljutite (ja sam dodala 1 sušeni peperončino). Sve dobro sameljite uz lagano dodavanje maslinovog ulja (količina ulja ovisi o tome koliko gust pesto želite dobiti).


Dobar tek! :)





4 komentara: