utorak, 7. svibnja 2013.

Pita sa šparogama i mladim špinatom





Tog kišnog dana zaustavila sam se na Kvatriću i istrčala iz auta samo po Veronikino slatko vrhnje (nda, samo), ali onda sam se sjetila da bih mogla i do ribarnice.

Trebala sam proći cijeli plac, a kišilo je i žurilo mi se.

Ipak, nisam mogla ne vidjeti kako je tržnica prekrasno zelena, na svakom koraku mladi špinat, mladi luk... a snimila sam i krasne divlje šparogice, ali nisam se zaustavljala, žurila sam po ribu, jel.
I "ulovila"  prekrasne skuše.
Sada je trebalo istim putem do auta, i opet špinat i opet šparoge.
Ok, samo još to.
I rotkvice :)
I....hahaha


Sada pišem recept za ovu laganu proljetnu pitu, ribice će biti u nekom od sljedećih postova.







Za pitu je potrebno:



Tijesto:
  • 275 g svježeg lisnatog tijesta

Nadjev:
  • vezica divljih šparoga
  • 200 g mladog špinata
  • 3-4 mlada češnjaka
  • 200 g svježeg sira
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 150 g naribanog sira ementalera ili gaude
  • 40 g naribanog parmezana
  • cherry rajčice
  • sol, papar
  • 1 jaje + žlica vode (za premazivanje)








Priprema:

  1. Češnjak očistiti, oprati i nasjeckati na manje komadiće.
  2. Rajčice oprati.
  3. Špinat očistiti i oprati.
  4. Šparoge oprati, ukloniti donje, tvrde dijelove (dovoljno je presavi ju i ona će sama puknuti). Tvrde dijelove maknuti a vrhove iskidati na manje komade i kratko ih blanširati i ocijediti.
  5. U većoj, dubljoj posudi zagrijati malo ulja, dodati narezani češnjak pa čim zamiriše dodati šparoge i špinat, malo posoliti i popapriti. Kratko miješati na umjerenoj vatri dok špinat samo malo ne povene (vrlo kratko!).
  6. Maknuti s vatre.
  7. U zdjeli pomiješati jaja sa svježim sirom i vrhnjem, dodati naribani sir i parmezan (ostaviti malo sira sa strane, za posipanje po vrhu), a zatim i špinat i šparoge. Sve dobro promiješati i po potrebi još začiniti.
  8. Lisnato tijesto (ja sam koristila ono svježe, koje je već razvaljano) staviti na lagano pobrašnjen papir za pečenje, po potrebi ga još malo razvaljati  pa zatim oštrim nožićem lagano zarezati tijesto (ne do kraja) sa svih strana oko 2 cm od ruba (taj će "okvir" kasnije tijekom pečenja malo narasti i zadržati nadjev). Jaje razmutiti, dodati malo vode i premazati rub ("okvir") pite. Ostatak tijesta na nekoliko mjesta izbosti vilicom a zatim po njemu rasporediti nadjev, samo do označenih rubova. Po nadjevu rasporediti rajčice i posuti ostatkom sira (i jednog i drugog).
  9. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta na 200°C, zatim smanjiti na 170-180°C i po  potrebi folijom ili papirom za pečenje zaštititi rubove pite, pa peći još 15ak minuta, odnosno dok nadjev ne primi laganu boju. 












vrtim ovu stvar danima :))







Broj komentara: 13: