Možete naći one velike ili male, okrugle ili duguljaste,
narančaste ili zelene, u komadu ili već naribane, za slana ili slatka
jela....za svakoga ponešto.
Za početak treba „samo“ znati što točno tražimo ;)
Želimo li se okrijepiti finom krem juhom, nećemo pogriješiti
izaberemo li muškatnu bundevu / tikvu (butternut) koja će odlično poslužiti i u
nekim slatkim jelima.
Hokaido bundeva ima meso vrlo intenzivne narančaste boje, aromatično
je i sjajno se slaže u različitim kulinarskim kombinacijama. Obzirom da je meso
hokaido bundeve slatkastso, ona je dobar izbor i za deserte.
Tražimo li pak bundevu za bučnicu, trebamo birati običnu
uljnu bundevu. Mlado meso ove bundeve svijetle je, gotovo bijele boje i na
tržnicama se često može kupiti već naribano.
Bučnicu sam prvi put probala, gotovo nevoljko, u „Grafičaru“
(planinarskom domu), kao drugi izbor, jer je ponestalo štrudle od jabuka.
Naravno, svidjela mi se, toliko da sam odlučila i sama je pripremiti.
Za bučnicu je potrebno:
tijesto
- 600 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- oko 300 ml mlake vode
- malo ulja
nadjev
- 500 g buče (naribane, posoljene, ocijeđene)
- 500 g svježeg sira
- 250 ml punomasnog kiselog vrhnja (ili milerama)
- 2 jaja
- sol
- maslac za premazivanje
Priprema:
- Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
- U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi još posoliti.
- Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvuči tanko tijesto preko ruba stola.
- Po tijestu rasporediti nadjev, deblje krajeve tijesta ukloniti, pa uz pomoć stolnjaka prebaciti tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastaviti motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače.
- Tako zamotane savijače tanjurićem „rezati“ na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slagati jedan do drugoga u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice staviti tanki listić maslaca.
- Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 45 minuta na 180°C.
- Po želji, pečenu bućnicu zaliti vrhnjem. Ja nisam preljevala vrhnjem jer ovako pripremljena bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana a mekana i sočna iznutra.
Dobar tek! :)
Recept je objavljen na Gastro.hr, u GASTROSFERI, gdje možete vidjeti još zgodnih recepata na temu bundeve ;)
Divne ovako s finom koricom.Ttreba iskorisiti vrijeme buča zar ne.
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiDa, treba ih iskoristiti, a osim što su ukusne i zdrave su ;)
Obožavam, krasno izgleda!
OdgovoriIzbrišipredivne... radim ju skoro isto... ja svoju složim prvo u protvan pa onak unutra prođem tanjurićem da ju malo raskomadam :) mislim da je efekt isti samo je možda kod mene postupak mrvu kraći
OdgovoriIzbriši