ponedjeljak, 7. listopada 2013.

BUČNICA




Bundeve, buče, tikve i tikvice preplavile su tržnice.
Možete naći one velike ili male, okrugle ili duguljaste, narančaste ili zelene, u komadu ili već naribane, za slana ili slatka jela....za svakoga ponešto.

Za početak treba „samo“ znati što točno tražimo ;)

Želimo li se okrijepiti finom krem juhom, nećemo pogriješiti izaberemo li muškatnu bundevu / tikvu (butternut) koja će odlično poslužiti i u nekim slatkim jelima.
Hokaido bundeva ima meso vrlo intenzivne narančaste boje, aromatično je i sjajno se slaže u različitim kulinarskim kombinacijama. Obzirom da je meso hokaido bundeve slatkastso, ona je dobar izbor i za deserte.
Tražimo li pak bundevu za bučnicu, trebamo birati običnu uljnu bundevu. Mlado meso ove bundeve svijetle je, gotovo bijele boje i na tržnicama se često može kupiti već naribano.



Bučnicu sam prvi put probala, gotovo nevoljko, u „Grafičaru“ (planinarskom domu), kao drugi izbor, jer je ponestalo štrudle od jabuka. Naravno, svidjela mi se, toliko da sam odlučila i sama je pripremiti.


Za bučnicu je potrebno:

tijesto
  • 600 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • oko 300 ml mlake vode
  • malo ulja


nadjev
  • 500 g buče (naribane, posoljene, ocijeđene)
  • 500 g svježeg sira
  • 250 ml punomasnog kiselog vrhnja (ili milerama)
  • 2 jaja
  • sol
  • maslac za premazivanje



Priprema:

  1. Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
  2. U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi još posoliti.
  3. Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvuči tanko tijesto preko ruba  stola.
  5. Po tijestu rasporediti nadjev, deblje krajeve tijesta ukloniti, pa uz pomoć stolnjaka prebaciti tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastaviti motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače.
  6. Tako zamotane savijače tanjurićem „rezati“ na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slagati jedan do drugoga u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice staviti tanki listić maslaca.
  7. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 45 minuta na 180°C.
  8. Po želji, pečenu bućnicu zaliti vrhnjem. Ja nisam preljevala vrhnjem jer ovako pripremljena bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana a mekana i sočna iznutra. 
Dobar tek! :)

Recept je objavljen na Gastro.hr, u GASTROSFERI, gdje možete vidjeti još zgodnih recepata na temu bundeve ;)








4 komentara:

  1. Divne ovako s finom koricom.Ttreba iskorisiti vrijeme buča zar ne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :)
      Da, treba ih iskoristiti, a osim što su ukusne i zdrave su ;)

      Izbriši
  2. predivne... radim ju skoro isto... ja svoju složim prvo u protvan pa onak unutra prođem tanjurićem da ju malo raskomadam :) mislim da je efekt isti samo je možda kod mene postupak mrvu kraći

    OdgovoriIzbriši