srijeda, 4. prosinca 2013.

Kruh od pirovog brašna
Kruh od pirovog brašna već dugo mi je najomiljeniji, najbolji i najukusniji.
Ponekad koristim čisto pirovo brašno, a ponekad ga miješam s drugim vrstama brašna, sve kombinacije su odlične.
Krivo mi je što ga nisam uspjela fotkati pri danjem svjetlu i bolje prezentirati, ali dani su tako kratki a ja sam se kasno smislila zamijesiti kruh :lol

O piru sam i ranije ovdje pisala, to je stara žitarica, prapšenica, donedavno zanemarena, a vrlo zdrava i lakoprobavljiva. 


Drugi nazivi za pir su krupnik ili dinkel.

Brašno od pira može se kupiti u dućanima zdrave hrane ili u većim supermarketima, ali opet na odjelu zdrave hrane, u DM-u, Mulleru ili nabaviti od malih proizvođača.


Sastojci:

 • 450 g brašna od pira (krupnik/dinkel)
 • 100 g oštrog pšeničnog brašna
 • 50 g raženog brašna
 • 1,5 žličica soli
 • 1 žličica masti (svinjske, domaće)
 • 20 g svježeg kvasca (pola kocke)
 • 2 žličice šećera
 • 350-400 ml tople vode
Priprema:

 1. U manjoj posudi razmrviti kvasac, dodati šećer i malo tople vode (1 dl), promiješati i ostaviti 10ak minut na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.
 2. Brašno pomiješati u većoj zdjeli, posoliti, u sredini napraviti udubinu pa dodati dignuti kvasac (pjenicu), mast i dio tople vode. Umijesiti tijesto, dodavati ostatak vode i mijesiti nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Posudu u kojoj će se kruh dizati premazati uljem. Ostaviti tijesto 10 min pokriveno, zatim lagano u zdjeli premijesiti pa opet pokriti i ostaviti na toplom mjestu oko sat, sat i pol.
 3. Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu podlogu, premijesiti i formirati u kruščić, prebaciti na lim za pečenje i ostaviti 20 min.
 4. U pećicu, na donji nivo, staviti praznu plitku posudu (neki lim za pečenje). Zagrijati pećnicu na 220°C.
 5. Oštrim nožem malo zarezati kruh (ukrasiti ;)) pa staviti u zagrijanu pećnicu. U donju posudu uliti čašu hladne vode i kockice leda (punu čašu) da se stvori para.
 6. Peći kruh oko 30 min.
 7. Izvaditi kruh iz pećnice i provjeriti je li pečen odozdo, pa po potrebi vratiti kratko u pećnicu.
 8. Pečeni kruh ohladiti na rešetki.
3 komentara: