utorak, 10. prosinca 2013.

Chilli con carne




Recepata za ovo jelo ima puno, svi su slični a opet  se razlikuju u nekim manjim ili većim detaljima

Za pripremu ovog jela možemo koristiti mljeveno ili sitno narezano meso, junetinu, svinjetinu, puretinu ili kombinirati.

Chilli con carne je jedno od najpopularnijih jela Tex-Mex kuhinje, pa iako ga često svrstavaju u meksičku kuhinju,  jelo je nastalo u Americi ali pod utjecajem i po uzoru na meksičku kuhinju.

Priprema se jednostavno, sve se lagano krčka u jednom loncu a na kraju imamo ukusno i zasitno jelo koje je sljedeći dan (ako vam ostane ;)) još bolje. 
Grah, kukuruz i pelate možete koristiti iz konzerve ili ranije skuhati.
Chilli možete začiniti po vlastitom guštu, jače (kao ja) ili malo umjerenije, a možete mu dodati i malo kakaa ili pred kraj kuhanja malo gorke čokolade.




Sastojci:
  • 2  luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 2-3 režnja češnjaka
  • mao svježe mljevenog papra
  • malo mljevenog korijandra
  • 500 g mljevene junetine
  • sol
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 1/2 - 1 žličice čilija u prahu
  • svježe ljute papričice
  • 240 g pelata
  • 460 g crvenog graha (iz konzerve ili ranije skuhanog)
  • 200 g kukuruza šećerca
  • oko 300 ml pasirane rajčice
  • 1 čaša vode
  • 1 žlica aceta balsamica
  • listići svježeg korijandra (ili peršina)



Priprema:



  1. Na malo masnoće dodajte narezani luk a zatim papriku narezanu na kockice, kratko pirjajte pa dodajte nasjeckani češnjak, papar i korijandar (ja ih zajedno usitnim u mužaru).
  2. Dodajte mljeveno meso i uz miješanje pirjajte 10-15 minuta, da se meso potpuno usitni i dobije finu boju. 
  3. Posolite, dodajte crvenu papriku, čili, cimet, pelate, pasiranu rajčicu, grah i kukuruz pa pirjajte na umjerenoj vatri 40ak minuta, uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
  4. Pred kraj, po želji još začinite i dodajte aceto.
  5. Poslužite uz rižu, tortilje ili kukuruzni kruh.






vrtim Calexico <3



1 komentar: