Recepata za ovo jelo ima puno, svi su slični a opet se razlikuju u nekim manjim ili većim detaljima.
Za pripremu ovog jela možemo koristiti mljeveno ili sitno narezano meso, junetinu, svinjetinu, puretinu ili kombinirati.
Chilli con carne je jedno od najpopularnijih jela Tex-Mex kuhinje, pa iako ga često svrstavaju u meksičku kuhinju, jelo je nastalo u Americi ali pod utjecajem i po uzoru na meksičku kuhinju.
Priprema se jednostavno, sve se lagano krčka u jednom loncu a na kraju imamo ukusno i zasitno jelo koje je sljedeći dan (ako vam ostane ;)) još bolje.
Grah, kukuruz i pelate možete koristiti iz konzerve ili ranije skuhati.
Chilli možete začiniti po vlastitom guštu, jače (kao ja) ili malo umjerenije, a možete mu dodati i malo kakaa ili pred kraj kuhanja malo gorke čokolade.
Sastojci:
- 2 luka
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 2-3 režnja češnjaka
- mao svježe mljevenog papra
- malo mljevenog korijandra
- 500 g mljevene junetine
- sol
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1/2 - 1 žličice čilija u prahu
- svježe ljute papričice
- 240 g pelata
- 460 g crvenog graha (iz konzerve ili ranije skuhanog)
- 200 g kukuruza šećerca
- oko 300 ml pasirane rajčice
- 1 čaša vode
- 1 žlica aceta balsamica
- listići svježeg korijandra (ili peršina)
Priprema:
- Na malo masnoće dodajte narezani luk a zatim papriku narezanu na kockice, kratko pirjajte pa dodajte nasjeckani češnjak, papar i korijandar (ja ih zajedno usitnim u mužaru).
- Dodajte mljeveno meso i uz miješanje pirjajte 10-15 minuta, da se meso potpuno usitni i dobije finu boju.
- Posolite, dodajte crvenu papriku, čili, cimet, pelate, pasiranu rajčicu, grah i kukuruz pa pirjajte na umjerenoj vatri 40ak minuta, uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
- Pred kraj, po želji još začinite i dodajte aceto.
- Poslužite uz rižu, tortilje ili kukuruzni kruh.
vrtim Calexico <3
Obožavam, još ako je malo žešće,di ćeš bolje.
OdgovoriIzbriši