utorak, 17. prosinca 2013.

Paprenjaci

Jeste li krenuli s pripremom blagdanskih keksića i kolačića?
Mi već uvelike trošimo medenjake i paprenjake :) 
Medenjaci su već dugo u našoj prvoj postavi a paprenjake sam ove godine prvi put pravila, konačno!

Jedan kalup sam dobila od mame a drugi sam kupila prije nekoliko dana na Dolcu, na štandu s raznim drvenim predmetima. 
Motiva ima puno, svi su zgodni i nije lako izabrati samo jedan :)

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolačići, suhi, prhki i aromatični, a pripremaju se pomoću posebnih drvenih kalupa.
Ovi keksići imaju dugu povijest, poznato je da su se pripremali još u doba renesanse a danas se najčešće rade u božićno vrijeme.
Sastojci za paprenjake su skromni ali spoj brašna s medom i orasima te dodatkom mirisnih, aromatičnih začina, čine ove kolače posebnim i neodoljivim. Ovi keksići, poput medenjaka i drugih sličnih suhih kolačića, dobro podnose stajanje pa ih možete pripremiti ranije i čuvati par tjedana u zatvorenoj kutiji i vaditi po potrebi.

Kada se spomenu paprenjaci, ja se odmah sjetim „Zlatarovog zlata“ i starice Magde, onog dijela knjige gdje Šenoa piše:

 „Prišivak paprenjarka pako nadjenuše joj zato: U svem gradu ne bijaše ni velikaške ni građanske žene koja bi bila umjela mijesiti paprenjake kao što Magda. Stoga je bilo i svetkom i petkom dosta jagme za njezinim paprenjacima, i sam varoški sudac Ivan Blažeković znao je kadšto ostaviti lijep dinar u njezinoj kesi.
Odavna bješe starica obudovjela. Pokojnik joj muž bijaše zvonarom kod Sv. Marka. Tako je živarila bez ploda i roda, pekući obnoć paprenjake u svom stanu kod Kamenih vrata, a prodavajući ih obdan pred Sv. Markom."

Paprenjaci su danas postali prepoznatljiv hrvatski suvenir, pa budete li u prilici, s ponosom ih poklonite prijateljima i poznanicima u inozemstvu.Sastojci:
 • 500 g glatkog brašna
 • 200 g masti
 • 150 g šećera
 • 1 -2 žlice mljevenog cimeta
 • 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
 • 1 žličica mljevenih klinčića
 • ½ žličice papra
 • 200 g mljevenih oraha
 • 3 žlice meda
 • 2 jaja

Priprema:
 1. Brašnu dodajte mast pa prstima utrljajte mast u brašno.
 2. Dodajte šećer, začine (cimet, muškatni oraščić, klinčiće i papar), mljevene orahe, med i jaja pa rukama umijesite tijesto. Kada se sastojci povežu, tijesto oblikujte u kuglu pa zatim u disk, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30-60 minuta.
 3. Pećnicu zagrijte na 180°C.
 4. Radnu površinu i drvene kalupe pospite brašnom.
 5. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i kalupima  pažljivo utisnite motive, izrežite kekse i složite u lim obložen papirom za pečenje.
 6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10-15 minuta.

2 komentara: