petak, 20. prosinca 2013.

Oraščići s čokoladom



Oraščići su još jedni od onih kolačića koji se za blagdane u mojoj kući ne preskaču.

Priprema je malo spora i pipava, treba dosta vremena za punjenje modlica, ali u toj priči od velike pomoći mogu biti i neke male ruke. 
Klincima je taj dio svakako zabavniji nego nama.  Samo ih držite na oku kako ne bi prepunili modle. :)

Ako nemate domaću mast, možete umjesto nje koristiti maslac, ipak, moram reći da je meni mast u ovom receptu nezamjenjiva (kao i u kranclama, vanilicama i drugim sličnim kolačićima).
Dobro je imati puno modlica jer se tijesto peče kratko pa je najbolje imati stalno pripremljene i napunjene modle.





Potrebni sastojci:

za tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  •  120 g šećera
  •  100 g mljevenih oraha
  •  1/2 žlice kakaa
  •  100 g masti
  •  120 g maslaca

za kremu
  • 2 jaja
  •  100 g šećera u prahu
  •  100 g čokolade
  •  1 žlica zlatnog sirupa (možete ga kupiti u DM-u) ili gustog meda
  •  malo cimeta
  •  120 g maslaca






Postupak:
  1. U prosijano brašno dodajte šećer, orahe i kakao. Promiješajte, dodajte mast i na manje komade narezani maslac. Rukama umijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite oko 1 sat na hladnom mjestu.
  2. Pripremite modlice - svaku malo namastite i pospite ih s malo brašna.
  3. Ohlađenim tijestom punite modlice u tankom sloju.
  4. Pecite 3-5 minuta na 160-170°C.
  5. Kada se malo ohladi, toliko da možete modlu primiti rukom, izvadite tijesto iz modlica (samo lagano lupnite modlom po limu i tijesto će ispasti ;)), ostavite da se ohladi.
  6. Pripremite kremu - jaja izmiješajte sa šećerom i uz stalno miješanje skuhajte na pari (zdjelu s jajima stavite nad vruću kupelj, pazite da voda ne dodiruje dno posude sa kremom). Dodajte otopljenu čokoladu i zlatni sirup (sirup je samo opcija, kremu možete skuhati i bez sirupa), pa kuhajte dok se krema malo ne zgusne i postane sjana i svilenkasta.
  7. Maknite s vatre i ohladite. U hladno dodajte maslac sobne temperature i sve mikserom izradite.
  8. Spojite kolačiće tako da na jednu polovicu tijesta nanesete kremu pa preklopite drugom polovicom.
  9. Spojene kolačiće uvaljajte u šećer u prahu.






Broj komentara: 6:

  1. Ajme kako su slatki, nisam još nikada vidjela ovaj kolačić - izgleda baš wow i jako finoooo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Sanja :)
      Da, osim što su ukusni, jako zgodno izgledaju.

      Izbriši
  2. Ove moja ujna svake godine pravi, prefinoooo! Mogla bih i ja pokušati :D

    OdgovoriIzbriši