ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Švedske mesne okruglice


Švedske, mesne, mekane i slasne :)Jako su fine, jako!


Okruglice od mljevenog mesa nalazimo u mnogim jelima, mogu biti veće, manje, pržene, pečene na roštilju, kuhane... idejama i kombinacijama nema kraja.

Švedske mesne okruglice prvo se prže a zatim kuhaju u umaku, a poslužuju se najčešće s pireom od krumpira ili uz tjesteninu. 

Šveđani će uz ove okruglice obavezno poslužiti i džem od brusnica ili raznog šumskog voća, pa probajmo i mi ;)




Da sam nekada u Ikei pojela one slavne okruglice, znala bih vam reći jesu li ove kao njihove :lol ovako nemam pojma ali vidim da su izgledom tu negdje.

Moja mama je jedno vrijeme često pravila ovakve slične okruglice, uz manje ili veće intervencije, po receptu iz onog Burdinog kuhara kojeg sam ovdje već ranije spominjala, i tada nam je to bilo nešto novo i jako fino.

Ovaj moj recept je prije nekoliko dana objavljen i na portalu Gastro.hr a dijelim ga i ovdje ;)




RECEPT ZA PRINT


Sastojci:
(za 30ak okruglica)

  • 400 g mljevenog mesa (pola junetine, pola svinjetine)
  • 1 manja glavica luka
  • 1 jaje
  • 1 žličica nasjeckanog kopra
  • 1 žličica nasjeckanog peršinovog lista
  • 100 g krušnih mrvica
  • 100-120 ml mlijeka
  • sol
  • papar
  • ulje
  • maslac
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 1 žličica mljevenih sušenih vrganja
  • 500 ml mesnog temeljca
  • džem od brusnica
  • kuhana brokula
  • pire od krumpira



Priprema:
  1. U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu, dodajte sitno narezani luk, jaje, peršin, kopar, krušne mrvice, mlijeko, sol i papar i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
  2. Od ove smjese vlažnim rukama formirajte okruglice veličine oraha.
  3. U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite okruglice do zalatnosmeđe boje. Izvadite okruglice na tanjur a u tavu dodajte žlicu brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite jer brašno treba ostati svijetlo. Ulijte mesni temeljac, dodajte žličicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte. U tavu s umakom dodajte mesne okruglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još 20ak minuta.
  4. Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara (volite li više rjeđeg umaka, dodajte više juhe/temeljca).
  5. Poslužite s pireom od krumpira, džemom od brusnica i kuhanom brokulom. 


* Napomena:9.11.2019. - Stare fotografije zamijenila sam novim, a u međuvremenu sam, naravno, jela okruglice u Ikei ;) 













4 komentara:

  1. ovo je fantastično, volim ovakve recepte

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izgledaju. Tvoje su bez alkohola? Moj kuhinjski alkić ih nakon pečenja prelije votkom i flambira a ja uzžašnuta stojim sa strane čekajući da izbije požar. On kaže da se moraju flambirate jer kao inače nisu švedske.

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra, a kako se to flambira u kucnoj radinosti bez da nekaj ne zapalim? :-/

    OdgovoriIzbriši