ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

Cobbler s breskvama


Nastavljamo šetnju svjetskim kuhinjama, nakon prošlotjednog izleta u Francusku, danas se zaustavljamo na američkoj kuhinji.

Cobbler je jednostavna slastica od voća s tijestom koje je mekano i sočno a na vrhu hrskavo. Neodoljivo!
Želite li pripremiti nešto slatko a da vam priprema ne oduzme pola dana ;), i da to nešto bude i fino, ovo je kolač za vas!
Osim s breskvama, cobbler možete pripremiti i s drugim sezonskim voćem, možete odjednom kombinirati više vrsta, naprimjer, breskvama dodati maline ili trešnje, višnje, šljive...
Količinu šećera po potrebi malo prilagodite, ako je voće jako zrelo i slatko dovoljne će biti i manje od navedenog u receptu.
Cobbler je posebno popularan u Americi i Velikoj Britaniji, provjerite zašto ;)





Sastojci:
  • 800 g bresaka
  • 1-2 žlice šećera
  • 1 žlica gustina
  • 1/4 žličice cimeta
  • sok 1/2 limete ili limuna

tijesto:
  • 200 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 ravne žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 g maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • malo smeđeg šećera za posipavanje

Priprema:
  1. Breskve operite i narežite, uklonite koštice, ne morate ih guliti ali i možete (ja nisam).
  2. Narezanim breskvama dodajte šećer, cimet, gustin i sok limete pa sve dobro promiješajte.
  3. U drugu posudu stavite brašno, posolite, dodajte šećer i prašak za pecivo pa promiješajte. Dodajte hladni maslac narezan na male komade pa vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno. Dodajte mlijeko i kratko miješajte, samo toliko da se sastojci sjedine.
  4. pripremljene breskve stavite u vatrostalnu zdjelu i po njima običnom žlicom ili žlicom za sladoled rasporedite tijesto. Svaku hrpicu tijesta pospite s malo šećera , tijekom pečenja taj će se šećer karamelizirati i tijesto će biti lagano hrskavo.
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180-200°C. 
  6. Po potrebi kolač nakon 20ak minuta zaštitite alu-folijom.
Cobbler možete poslužiti nakom par minuta, dok je topao ali odličan je i hladan.




Nema komentara:

Objavi komentar