Nastavljamo šetnju svjetskim kuhinjama, nakon prošlotjednog izleta u Francusku, danas se zaustavljamo na američkoj kuhinji.
Cobbler je jednostavna slastica od voća s tijestom koje je mekano i sočno a na vrhu hrskavo. Neodoljivo!
Želite li pripremiti nešto slatko a da vam priprema ne oduzme pola dana ;), i da to nešto bude i fino, ovo je kolač za vas!
Osim s breskvama, cobbler možete pripremiti i s drugim sezonskim voćem, možete odjednom kombinirati više vrsta, naprimjer, breskvama dodati maline ili trešnje, višnje, šljive...
Količinu šećera po potrebi malo prilagodite, ako je voće jako zrelo i slatko dovoljne će biti i manje od navedenog u receptu.
Količinu šećera po potrebi malo prilagodite, ako je voće jako zrelo i slatko dovoljne će biti i manje od navedenog u receptu.
Cobbler je posebno popularan u Americi i Velikoj Britaniji, provjerite zašto ;)
Sastojci:
- 800 g bresaka
- 1-2 žlice šećera
- 1 žlica gustina
- 1/4 žličice cimeta
- sok 1/2 limete ili limuna
tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 ravne žlice smeđeg šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 150 g maslaca
- 150 ml mlijeka
- malo smeđeg šećera za posipavanje
Priprema:
- Breskve operite i narežite, uklonite koštice, ne morate ih guliti ali i možete (ja nisam).
- Narezanim breskvama dodajte šećer, cimet, gustin i sok limete pa sve dobro promiješajte.
- U drugu posudu stavite brašno, posolite, dodajte šećer i prašak za pecivo pa promiješajte. Dodajte hladni maslac narezan na male komade pa vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno. Dodajte mlijeko i kratko miješajte, samo toliko da se sastojci sjedine.
- pripremljene breskve stavite u vatrostalnu zdjelu i po njima običnom žlicom ili žlicom za sladoled rasporedite tijesto. Svaku hrpicu tijesta pospite s malo šećera , tijekom pečenja taj će se šećer karamelizirati i tijesto će biti lagano hrskavo.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180-200°C.
- Po potrebi kolač nakon 20ak minuta zaštitite alu-folijom.
Cobbler možete poslužiti nakom par minuta, dok je topao ali odličan je i hladan.
Nema komentara:
Objavi komentar