Nakon Torte od Galbani Ricotte s borovnicama i malinama, ovo je drugi u nizu recepata nastalih u suradnji s Dukatom.
Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo u kojem se divno sjedinjuju različiti okusi ljeta. Ovo moćno, bogato povrtno jelo možemo poslužiti samostalno, ali i s tjesteninom ili uz fino prepečeni kruh (bruskete).
Caponata se brzo priprema i idealan je ljetni ručak ili večera, a ako je ne pomiješamo s tjesteninom, odlična je i sljedeći dan.
Za potpunu
uživanciju, jelu na samom kraju obilno dodajte Ribanac i poslužite uz čašu finog
crnog vina.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 1 glavica luka
- 1 grančica celera
- 3 češnja češnjaka
- 1 manja paprika
- 3 veće rajčice
- 2 dl gustog, domaćeg pirea od rajčica
- 3-4 žlice maslina (bez koštica)
- 1 žličica šećera
- sol
- papar
- malo vinskog octa
- peršinov list
- svježi bosiljak
- 60 g Ribanca
- maslinovo ulje
- oko 300 g tjestenine
Priprema:
- Patlidžane operite, osušite, narežite na manje kocke, posolite i ostavite 30 minuta, da puste gorku tekućinu.
- U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte narezani luk, kratko pržite pa dodajte češnjak, celer, papriku i svježu rajčicu, sve narezano na manje komadiće i pirjajte 10 minuta.
- U drugoj posudi na malo ulja kratko pržite ocijeđene kockice patlidžana pa kada dobiju boju sa svih strana dodajte u tavu s ostalim povrćem.
- Dodajte pire od rajčica, malo šećera, sol, papar i malo vinskog octa pa nastavite pirjati još 10-15 minuta.
- Na kraju dodajte nasjeckani peršinov list, maknite s vatre i dodajte Ribanac i svježe listiće bosiljka.
- Poslužite s kuhanom tjesteninom i u svaki tanjur dodatno naribajte još malo Ribanca.
Nema komentara:
Objavi komentar