utorak, 24. travnja 2012.

Toplo hladna salata od rikule s hrskavom slaninom i poširanim jajima




Ima dana kada točno znam što mi se jede, kada neću odustati od zamisli taman to značilo i ponovni odlazak u dućan/na plac, a ima dana kada bih nešto... c, a ne znam što. Ipak, znam da mi se ne da nakuhavati, ni pretrpavati hranom, treba mi brz i lagan obrok.
E, tada obično otvorim frižider i gledam, smišljam, kombiniram.  
Rezultat uglavnom bude skroz okej :)





Za ovu salaticu, osim situacije u frižideru, inspirirala me i jedna salata J. Olivera (iz "Sretnih dana"), a za 4 osobe potrebno je:

  • 100 g rikule
  • 1 šaka naribanog crvenog kupusa
  • 120 g rotkvice
  • 150 g mozzarelle (ja sam koristila one mini kuglice)
  • 1 ciabatta s lukom (možete koristiti i kruh, 1 dan star)
  • 2 režnja češnjaka
  • 10ak režnjeva pržene slanine
  • 4 jaja
  • sok 1 limuna
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar, svježe mljeveni 


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte rikulu (po želji dodajte i listiće neke druge salate, npr. kristalke, matovilca, radiča...), narezanu rotkvicu, češnjak, mozzarellu, sol, papar, ulje  i limunov sok.
Ciabattu izlomite ili izrežite na male komadiće, poprskajte maslinovim, stavite na toplu tavu i na umjerenoj vatri zapecite komadiće. Zamirisat će i dobiti bojicu. Maknite ih s vatre, komadići trebaju biti hrskavi.
Režnjeve slanine isto prepržite na tavi da budu fino hrskavi.
Jaja poširajte ili skuhajte na meko. 
Ako se odlučite poširati, to učinite tako da jaje prvo razbijete u malu zdjelicu ili čašu.
U drugu posudu sipajte vruću vodu i stavite je na vatru, kada voda proključa smanjite vatru a vodu posolite. Kuhačom lagano prođite kroz vodu miješajući u krug tako da se u sredini napravi maleni vir. Sada pažljivo sipajte jaje u vodu, ono će se lagano vrtiti u vodi i to će spriječiti da se bjelanjak jako rasprši, razbježi.
Jaje tako kuhajte 3 minute. Izvadite ga iz vode.
U onu zdjelu s rikolom dodajte komadiće prepečene ciabatte i dio pečene slaninice natrgane na komadiće, brzo promiješajte, rasporedite na tanjure, na svaki tanjur dodajte još slanine i na vrh poširano jaje.
Salatu poslužite odmah, dok su slanina i jaje topli.



Broj komentara: 11:

  1. jako mi se sviđa ova kombinacija!
    Obožavam hrskavu slaninu u salatama :)

    OdgovoriIzbriši
  2. dobitna kombinacija za mene u situacijama kakvu si navela :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo bih mogla da jedem svaki dan.

    OdgovoriIzbriši
  4. Super izgleda. Obožavam ovakve hrskave salate.

    OdgovoriIzbriši
  5. Salata je odlična ! Volim ovako kreativne salate koje nastanu u trenutku i uvijek se pokažu jako ukusne !

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivna salata i za oko i za servirati.

    OdgovoriIzbriši
  7. Uživam u tvom blogu. Prekrasna hrana, a fotke nenadmašne. Imaš nagradu na mom blogu http://mrvica-zivota.blogspot.com/2012/05/jos-jedna.html

    OdgovoriIzbriši
  8. Haνe you ever thought about crеating an ebook or guest authoгing οn other
    websites? I have a blog baѕed on the samе iԁeаs yοu dіѕcuss
    and ωoulԁ love tо have you shaгe
    some ѕtοrieѕ/information. I κnow
    my subsсrіbers would appreсiаtе your
    work. If you are evеn remοtelу intereѕtеd, feel free tο
    ѕеnd me an e mail.
    Feel free to surf my website ; Suggested Resource Site

    OdgovoriIzbriši