Srdela, sitna plava riba, zdrava, bogata omega3 masnim kiselinama, jako ukusna i cijenom vrlo pristupačna a ipak, na žalost, pomalo zapostavljena.
Priznajem, kako ih doma svi volimo, mogle bi nam slasne srdelice i češće biti na tanjuru.
Priznajem, kako ih doma svi volimo, mogle bi nam slasne srdelice i češće biti na tanjuru.
Inače, mi najviše ribe pojedemo za ljetnih mjeseci, posebno dok smo na moru, nešto se ulovi (ako smo tamo u vrijeme kad i tata ili moj brat) , nešto dobije (zahvaljujem ovim putem dragim susjedima ;)) a ponešto i kupi.
Ovo je jedan od načina kako srdele možemo pripremiti u pećnici a da uz ribice odmah imamo i prilog (ovo je ajmoreć varijacija na temu srdela na sicilijanski koje uglavnom budu i filetirane).
Potrebno je:
- 1 kg svježih srdela
- 5-6 krumpira
- 4 rajčice
- 40 g krušnih mrvica
- 40 g slanine
- 5 fileta slanih inćuna
- 5 maslina bez koštica
- šaka peršinovog lista
- 2-3 režnja češnjaka
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- Krumpire ogulimo, operemo i narežemo na tanje ploške, prelijemo s malo ulja, posolimo, promiješamo i stavimo u posudu za pečenje.
- Paradajz (rajčice) narežemo na ploške, složimo ga po krumpirima, nakapamo maslinovim uljem, posolimo i popaprimo.
- Stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo 25 minuta na 180°C.
- Srdele očistimo od ljuski, uklonimo glave i izvadimo utrobe. Operemo pod mlazom hladne vode pa posušimo kuhinjskim papirom.
- U blender (kuhinjski sjekač) stavimo krušne mrvice, slaninu izrezanu na manje komade, inćune, masline, peršinov list i češnjak, dodamo još malo papra i 3-4 žlice maslinovog ulja pa sve skupa usitnimo. Naravno, sve ovo možemo usitnti i ručno.
- Izvadimo krumpire iz pećnice, po njima složimo srdele, samo malo ih posolimo pa po njima rasporedimo smjesu od krušnih mrvica i po potrebi prelijemo s još malo maslinovog ulja.
- Vratimo posudu u pećnicu, pojačamo temp. na 200°C i pečemo još 15ak minuta na gornjem nivou da se ribice fino zapeku.
Odličan recept!
OdgovoriIzbrišiNa moju žalost, moji ne vole srdelice. Uspijemo ih koji put uvaliti, ali ne prečesto.
OdgovoriIzbrišikrasan način za pripremu srdelica
OdgovoriIzbrišiSrdele često biram i baš ih volim. Radila sam ih u pećnici, ali ne u ovoj bogatijoj kombinaciji kao kod tebe što ću svakako isprobati. Odlično izgleda !
OdgovoriIzbrišiJako fino izgleda...moram napraviti mojima...
OdgovoriIzbrišiiako nisam ljubitelj riba, srdelice volim i ovo bi mi bio divan ručak
OdgovoriIzbrišiOdlične su mi ove tvoje srdelice, sličan recept imam i ja, ali nikako od svih tih želja da dođe na red..
OdgovoriIzbrišiJako volim srdelice, iako ih nikad nisam pekla u pećnici, dobra ideja! Imš nagradu na mom blogu.
OdgovoriIzbrišii kod mene su srdele, općenito riba, jako često na meniju.
OdgovoriIzbrišisrdele nisam nikada radila u pećnici, hvala na ideji