nedjelja, 23. rujna 2012.

Srdele iz pećnice








Srdela, sitna plava riba, zdrava, bogata omega3 masnim kiselinama, jako ukusna i cijenom vrlo pristupačna a ipak, na žalost, pomalo zapostavljena.
Priznajem, kako ih doma svi volimo, mogle bi nam slasne srdelice i češće biti na tanjuru.

Inače, mi najviše ribe pojedemo za ljetnih mjeseci, posebno dok smo na moru, nešto se ulovi (ako smo tamo u vrijeme kad i tata ili moj brat) , nešto dobije (zahvaljujem ovim putem dragim susjedima ;)) a ponešto i kupi. 






Ovo je jedan od načina kako srdele možemo pripremiti u pećnici a da uz ribice odmah imamo i prilog (ovo je ajmoreć varijacija na temu srdela na sicilijanski koje uglavnom budu i filetirane).



Potrebno je:
  • 1 kg svježih srdela
  • 5-6 krumpira
  • 4 rajčice
  • 40 g krušnih mrvica
  • 40 g slanine
  • 5 fileta slanih inćuna
  • 5 maslina bez koštica
  • šaka peršinovog lista
  • 2-3 režnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

  1. Krumpire ogulimo, operemo i narežemo na tanje ploške, prelijemo s malo ulja, posolimo, promiješamo i stavimo u posudu za pečenje.
  2. Paradajz (rajčice) narežemo na ploške, složimo ga po krumpirima, nakapamo maslinovim uljem,  posolimo i popaprimo.
  3. Stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo 25 minuta na 180°C.
  4. Srdele očistimo od ljuski, uklonimo glave i izvadimo utrobe. Operemo  pod mlazom hladne vode pa posušimo kuhinjskim papirom.
  5. U blender (kuhinjski sjekač) stavimo krušne mrvice, slaninu izrezanu na manje komade, inćune, masline,  peršinov list i češnjak, dodamo još malo papra i 3-4 žlice maslinovog ulja pa sve skupa usitnimo. Naravno, sve ovo možemo usitnti i ručno.
  6. Izvadimo krumpire iz pećnice, po njima složimo srdele, samo malo ih posolimo pa po njima rasporedimo smjesu od krušnih mrvica i po potrebi prelijemo s još malo maslinovog ulja.
  7. Vratimo posudu u pećnicu, pojačamo temp. na 200°C i pečemo još 15ak minuta na gornjem nivou da se ribice fino zapeku.





Broj komentara: 9:

  1. Na moju žalost, moji ne vole srdelice. Uspijemo ih koji put uvaliti, ali ne prečesto.

    OdgovoriIzbriši
  2. krasan način za pripremu srdelica

    OdgovoriIzbriši
  3. Srdele često biram i baš ih volim. Radila sam ih u pećnici, ali ne u ovoj bogatijoj kombinaciji kao kod tebe što ću svakako isprobati. Odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako fino izgleda...moram napraviti mojima...

    OdgovoriIzbriši
  5. iako nisam ljubitelj riba, srdelice volim i ovo bi mi bio divan ručak

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlične su mi ove tvoje srdelice, sličan recept imam i ja, ali nikako od svih tih želja da dođe na red..

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako volim srdelice, iako ih nikad nisam pekla u pećnici, dobra ideja! Imš nagradu na mom blogu.

    OdgovoriIzbriši
  8. i kod mene su srdele, općenito riba, jako često na meniju.
    srdele nisam nikada radila u pećnici, hvala na ideji

    OdgovoriIzbriši