četvrtak, 11. travnja 2013.

Fina tanka pita od jabuka (Tarte fine)


Obožavam ovakve stvari! 
Oko pripreme i sastojaka nema velike filozofije a rezultat je odličan!






Tarte fine aux pommes - najjednostavnija, fina (francuska) pita od jabuka i lisnatog tijesta.
Brzo se priprema, nema puno sastojaka, jednostavna je i jako ukusna. Savršena za situacije kada vam treba nešto slatko a niste baš raspoloženi za predugo zadržavanje u kuhinji ;)

Moram napomenuti da je ovo jedna zapravo malena pita, puno manja od one debeljuškste pite s bogatim nadjevom između dva sloja tijesta, kakve su kod nas najuobičajenije.







Za ovu pitu treba nam:

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 3 jabuke
  • 50 g maslaca, mekanog
  • 2 žlice šećera
  • malo vanilije (sjemenke ili vanilin šećera ili burbon vanilija šećera)
  • malo cimeta
  • 1 žlica marmelade od marelica i malo vode (pola žlice, žlica)




Priprema:
  1. Tijesto tanko razvaljajte na papiru za pečenje, izrežite ga u krug, izbodite vilicom i malo zadignite rubove (kao na slici dolje).
  2. Prebacite tijesto skupa s papirom u lim za pečenje.
  3. Jabuke operite, izdubite im sredinu, ogulite i naribajte (na "mandolinu") ili ih nožem tanko narežite. Pospite ih s malo cimeta.
  4. Složite jabuke u krug(ove) po tijestu, tako da se dijelom preklapaju, premažite mekanim maslacem i pospite šećerom (s vanilijom).
  5. Stavite u vruću pećnicu i pecite 20ak  minuta na 200°C.
  6. Nakon pečenja premažite vruću pitu marmeladom koju ste pomiješali s malo vode ili samo pospite s malo šećera u prahu.
  7. Poslužite toplo, po želji uz kuglicu sladoleda.






4 komentara:

  1. ovo je divno!!!
    radim prvom, prilikom
    sviđa mi se novi izgled bloga!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti Tamara :)
    Što se izgleda bloga tiče, da, i meni je ovaj minimalizam pravo osvježenje, drago mi je da se i tebi sviđa ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Potpisujem s tako malo elegantnih sastojaka jako fina slastica.

    OdgovoriIzbriši