utorak, 14. siječnja 2014.

Pereci (bavarski/pivski)



Jako volim bavarska/pivska peciva, do sada sam pravila uglavnom samo kifle (ali ne po istom receptu), a sada guštam(o) i u ovim perecima.
U odnosu na standardna peciva, priprema ovih pereca jeste malo duža i zahtjevnija, ali rezultat je odličan, ja sam ih pravila dva dana za redom ;)




Ovi fini pereci karakteristični su za jug Njemačke, posebno Bavarsku (zato se često koristi naziv bavarski pereci), a omiljeni su i izvan tih granica.
Specifične su boje i korice, zarezani na najdebljem dijelu i posuti krupnom solju.
U nedostatku pekarske lužine, za homemade verziju ovih pereca koristi se soda bikarbona (perece prije pečenja treba  kratko potopiti u kipuću vodu s dodatkom sode).





Sastojci:

500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
300 ml tople vode
2 žličice šećera
1 žličica soli
60 g maslaca (omekšanog)

2 l vode
7 žlica sode bikarbone
krupna morska sol, za posipanje






 Ovako neka budu složeni dok čekaju kuhanje, kako se kasnije ne bi na spoju odvajali,
kasnije ih složite i pecite tako da je spoj gore.



Priprema:
  1. U manju posudu ili čašu staviti suhi kvasac, malo tople vode i šećer, dobro promiješati i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  2. U veću posudu staviti brašno, posoliti ga i promiješati, u sredini napraviti udubinu, tu dodati pripremljeni kvasac, omekšani maslac i ostatak tople vode pa umijesiti tijesto. Kada se sastojci sjedine, mijesiti još 5 minuta da tijesto postane glatko.
  3. Oblikovati tijesto u kuglu, pokriti i ostaviti 1 sat na toplom mjestu.
  4. Kada je tijesto odstajalo i naraslo, premijesiti ga i podijeliti na 8-10 jednakih dijelova.
  5. Svaki oblikovati u male kugle, tijesto pokriti i ostaviti da miruje 15 minuta.
  6. Svaku kulgu rukama tanko razvaljati na dužinu 50-60 cm, tako da tijesto u sredini ostrane deblje a pri krajevima sve tanje, oblijkovati perece, složiti ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostaviti da kratko miruju.
  7. Pećnicu zagrijati na 190°C.
  8. Pripremiti još jedan lim za pečenje i obložiti ga papirom za pečenje.
  9. U većoj posudi zakuhati vodu, dodati sodu bikarbonu i svaki perec pažljivo staviti na 30ak sekundi u ključalu tekućinu. Vaditi (ja za vađenje pereca koristim onu veliku žičanu žlicu/cjediljku),dobro ocijediti i slagati perece na pripremljeni lim (4-5 pereca po limu), svaki zarezati na najdebljem dijelu i posoliti.
  10. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 20 minuta na 190°C (dok pereci ne prime lijepu boju). Sve ponoviti s preostalim perecima.







Broj komentara: 7:

  1. zanimljivo...nikad do sada nisam vidjela takav recept gdje se tijesto prvo kuha pa peče.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, bavarska peciva su specifična baš po tome što se prvo kuhaju a tek zatim peku.
      i bagels peciva se isto kuhaju prije pečenja, ali u vodu se ne dodaje soda.

      Izbriši
  2. Predivno izgledaju. Odavno ih imam u planu i sad prilažem još jedan recept zbirci! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :)
      i ja sam odugovlačila s pripremom, činilo mi se dosta komplicirano ali kad se malo svlada tehnika dalje ide lako ;)

      Izbriši
  3. baš fala za recept,danas sam ispekel
    nisam radil perece nego kifle ali je tak fino da me žena oće opet oženiti :)

    OdgovoriIzbriši
  4. super je ispalo, žena me oće opet oženiti ;)
    samo nisam napravil perece jer sam se spekel na grijač u pećnici (bedak) nego kifle

    OdgovoriIzbriši