utorak, 30. travnja 2013.

Pissaladière



Sjajno paše uz čašu crnjaka ;)



Pissaladière je jedno od poznatijih jela južne Francuske gdje se i na komade može kupiti u pekarnicama.

Tijesto je slično onome za pizzu (samo malo deblje) a fini nadjev od luka, maslina i inćuna osvojit će ljubitelje mediteranske kuhinje.
Neke novije verzije ovog jela za podlogu koriste lisnato tijesto, ali meni je draža ova klasična.

Kada sam prvi put pravila pissaladiere slijedila sam recept iz kuhrice  „Francuska kuhinja“ (autorica J. Harris i F. Warde), a ovo je tek malo modificirana verzija tog recepta.








 fotke su ulovile i upile zadnje sunčeve zrake tog kasnog popodneva





Tijesto:

  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 150 ml mlake vode
  • 300 g brašna (ja sam koristila 200 g oštrog bijelog pšeničnog i 100 g inregralnog pšeničnog)
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja





Nadjev:

  • ·1 kg luka
  •  3 žlice maslinovog ulja
  •  25 g maslaca
  •  malo listića timijana
  •  sol i svježe mljeveni papar
  •  15ak maslina
  •  20ak fileta slanih inćuna





Priprema:


  1. Pomiješajte kvasac sa šećerom, dodajte malo mlake vode i ostavite 10 minuta da se napravi pjenica.
  2. U posudu stavite brašno, posolite, promiješajte pa dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak tople vode. Nekoliko minuta mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Dno posude nakapajte s malo ulja pa rukom to ulje razmažite po posudi, u posudu stavite tijesto, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat.
  4. Dok se tijesto diže, pripremte nadjev.
  5. Luk očistite, prerežite na pola i narežite na tanke ploškice.
  6. U velikoj tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte malo listića timijana a zatim i narezani luk. Na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, pazeći da se ne primi za dno tave, luk pirjajte oko 40 minuta, odnosno dok ne primi lijepu svijetlo smeđu boju i lagano se karamelizira.
  7. Posolite (pažljivo jer su i inćuni slani) i popaprite te ostavite nadjev da se malo ohladi prije nego njime nadjenete tijesto.
  8. Pećnicu zagrijte na 220°C.
  9. Lim za pečenje (30x38 cm) obložite papirom za pečenje (ili lim samo premažite uljem).
  10. Dignuto tijesto lagano premijesite pa ga na brašnom posutoj radnoj površini rastanjite a zatim  formirajte po limu za pečenje. Po tijestu rasporedite pripremljeni pirjani luk, masline i inćune (složite ih između maslina, u obliku rešetke).
  11. Pecite 20 minuta na 220°C i poslužite toplo.









četvrtak, 18. travnja 2013.

Spaghetti alla carbonara







Što reći o ovom jelu a da se već ne zna?
Nema tu puno priče, ovo je klasik talijanske kuhinje, jedno od onih jela koje potvrđuju da je manje često više ;)
I jedno od onih jela za koje svatko misli da pravi najbolje :lol
U to ne ulazim, ja se držim klasike, ne dodajem nikakve egzotične začine niti izmišljam toplu vodu (ok, malo vrhnja za kuhanje, al i to je već klasika). Jedino što u tjesteninu nekada stavim samo žumanjke a nekada, kao sad, cijela jaja. Dobro je i jedno i drugo, al sada već imam u frižideru bjelanjke na čekanju pa mi novi ne trebaju.

E, da, prije nego zavrnete rukave imajte na umu da priprema i kuhanje zbilja kratko traju, a čim je gotovo, već se treba jesti.
Ovako pripremljeni špageti ne čekaju nikoga, pa ni goste.






Za 2 osobe potrebno je:
  • 220 g špageta
  • 2 jaja
  • 40 g naribanog parmezana
  • 50 ml vrhnja za kuhanje (može i bez njega ;))
  • 130 g dimljene slanine
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar


  1. Prvo narežite slaninu na male kockice ili trakice. 
  2. Zagrijte tavu, dodajte mrvu masnoće pa i narezanu slaninicu i pržite dok slanina ne dobije finu boju i zahrska se.
  3. Izvadite pečene komadiće slanine na tanjur.
  4. U velikoj posudi zakipite vodu, posolite je pa stavite špagete da se kuhaju pazeći da ih ne prekuhate, odnosno da ostanu al dente. Držite se uputa na ambalaži, ovisi o tjestenini ali nekih 7-10 minuta trebalo bi biti dovoljno.
  5. Za to vrijeme u zdjelu razbijte 2 jaja, pjenjačom ih dobro promiješajte da se zapjene pa dodajte parmezan (ostavite samo malo parmezana za kasnije, za posipavanje gotovog jela), vrhnje za kuhanje, mrvicu soli (imajte na umu da je slanina slana ;)) i malo više mljevenog papra. Sve dobro promiješajte.
  6. Sada provjerite tjesteninu. Kada je kuhana ocijedite je i stavite u posudu za posluživanje.
  7. Odmah dodajte prženu slaninu i prelijte smjesom od jaja i sira pa brzo i energično miješajte da umak ravnomjerno obloži špagete.
  8. Vruća tjestenina skuhat će jaja.
  9. Tekstura umaka treba ostati kremasta a ne gusta i i nikako zgrudana.


I to je sav posao.

Po želji gotovom jelu dodajte još malo naribanog parmezana.





četvrtak, 11. travnja 2013.

Fina tanka pita od jabuka (Tarte fine)


Obožavam ovakve stvari! 
Oko pripreme i sastojaka nema velike filozofije a rezultat je odličan!






Tarte fine aux pommes - najjednostavnija, fina (francuska) pita od jabuka i lisnatog tijesta.
Brzo se priprema, nema puno sastojaka, jednostavna je i jako ukusna. Savršena za situacije kada vam treba nešto slatko a niste baš raspoloženi za predugo zadržavanje u kuhinji ;)

Moram napomenuti da je ovo jedna zapravo malena pita, puno manja od one debeljuškste pite s bogatim nadjevom između dva sloja tijesta, kakve su kod nas najuobičajenije.







Za ovu pitu treba nam:

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 3 jabuke
  • 50 g maslaca, mekanog
  • 2 žlice šećera
  • malo vanilije (sjemenke ili vanilin šećera ili burbon vanilija šećera)
  • malo cimeta
  • 1 žlica marmelade od marelica i malo vode (pola žlice, žlica)




Priprema:
  1. Tijesto tanko razvaljajte na papiru za pečenje, izrežite ga u krug, izbodite vilicom i malo zadignite rubove (kao na slici dolje).
  2. Prebacite tijesto skupa s papirom u lim za pečenje.
  3. Jabuke operite, izdubite im sredinu, ogulite i naribajte (na "mandolinu") ili ih nožem tanko narežite. Pospite ih s malo cimeta.
  4. Složite jabuke u krug(ove) po tijestu, tako da se dijelom preklapaju, premažite mekanim maslacem i pospite šećerom (s vanilijom).
  5. Stavite u vruću pećnicu i pecite 20ak  minuta na 200°C.
  6. Nakon pečenja premažite vruću pitu marmeladom koju ste pomiješali s malo vode ili samo pospite s malo šećera u prahu.
  7. Poslužite toplo, po želji uz kuglicu sladoleda.






ponedjeljak, 8. travnja 2013.

Mesne okruglice s jajima





Ovo je jedno zgodno jelo (na foru škotskih jaja) a mesna smjesa gotovo je ista onoj za naše standardne faširance, samo je način pripreme malo drukčiji. 
Ovako, s jajima u sredini, jelo je zasitnije ali i dekorativnije ;)

Za prilog sam napravila mladi špinat, sada mu je sezona pa, ako ga volite (a mi volimo!) treba ga maksimalno koristiti ;)
Inače, obožavam ovo doba godine, kada tržnice živnu, kada polako pristiže mlado proljetno povrće i boje su intenzivnije i veselije. 


Za 12 okruglica potrebno je:

  • 12 prepeličjih jaja

  • oko 500 g mljevene junetine
  •  1 glavica luka (sitno narezana)
  •  2 režnja češnjaka (protisnuta ili sitno narezana)
  •  1 jaje
  •  malo sjeckanog peršinovog lista
  •  1/4 žličice slatke crvene mljevene paprike
  •  1 dl vode
  •  krušne mrvice
  •  sol, papar
  • malo vlasca

+ krušne mrvice za oblaganje okruglica





  1. Meso stavite u veću zdjelu i dodajte mu ostale sastojke, dobro promiješajte da se smjesa fino sjedini.
  2. Skuhajte prepeličja jaja, dovoljno im je 2 minute u kipućoj vodi, očistite ih od ljuske.
  3. Stavite hrpicu mesa na dlan, u sredinu stavite skuhano jaje pa ga obložite mesom, formirajte lopticu i tako napravite 12 okruglica. Svaku okruglicu lagano uvaljajte u prezle, krušne mrvice.
  4. Spuštajte ih u vruće ulje, i pržite na laganoj vatri, stalno ih okrećite da se sa svih strana ravnomjerno ispeku.
  5. Poslužite uz mladi špinat (ja sam ga samo kratko blanširala, procijedila i začinila solju, paprom, češnjakom i maslnovim uljem) i pire od krumpira.






Naravno, isto jelo možete napraviti i s kokošjim jajima, okruglice će tada biti veće.

Dobar tek! :))




četvrtak, 4. travnja 2013.

Brzi kruh sa sodom bikarbonom






Dugo nisam uopće htjela raditi s dizanim tijestom, činilo mi se da tu priču neću nikada dovoljno dobro savladati, a onda se dogodio nekakav klik, ja sam prestala titrati nad njim i odjednom je sve postalo jednostavnije (i uspješnije).

Sada smo dizano tijesto i ja na "ti", volim raditi s tijestom, volim mijesiti kruh i više od svega obožavam miris toplog domaćeg kruha.
Priprema domaćeg kruha pravi je mali ritual u kojem baš, baš guštam.


Recept sam našla u odličnoj knjizi Kako napraviti kruh (Emmanuela Hadjiandreoua), a osim sjajnih recepata i jako zgodnih ideja, knjiga me oduševila i lijepim fotkama (S. Paintera).
Naravno, sada pravim i startere, isprobavam beskvasne kruhove, brojim dane i bočiće....zabavljam se :lol

A zašto sam od svih recepata odlučila isprobati (i podijeliti) baš ovaj? 
Zato jer me sjetio na bakinu pogaču sa sodom (i jogurtom) koju sam obožavala i koja je tako savršeno mirisala da sam morala barem pokušati makar i na trenutak vratiti taj miris iz djetinjstva.
I uspjelo mi je :)

Priprema je jako jednostavna, kruh brzo gotov i, za one od vas koji nisu ranije koristili sodu u ovoj kombinaciji, moram reći - drukčiji je od kraha s kvascem. 

Ovaj kruh nije od onih koje treba dugo mijesiti i čekati, dapače, začas se samo pomiješaju sastojci, tijesto se ne treba odmarati ni dizati. Za razliku od gore spomenute bakine pogače, koja ipak treba malo odstoji prije pečenja, ovaj kruščić odmah ide u pećnicu.

Najbolji je još topao ;) 

Kombinirala sam raženo i pirovo brašno pa je kruščić malo "vlažan", s bijelim pšeničnim brašnom bude razabraniji.
Ovo je tek mrvicu modificiran originalni recept (tamo je autor koristio bijelo oštro brašno).


Za mali kruščić potrebno je:


  • 250 g brašna (pola raženog, pola pirovog)
  • žličica soli
  • žličica sode bikarbone
  • 250 ml mlijeka



  1. Pećnicu zagrijati na 200°C.
  2. Pomiješati brašno, sodu i sol.
  3. Dodati mlijeko i promiješati tek da se smjesa sjedini, ništa previše.
  4. Pobrašniti radnu plohu (malo obilnije), izručiti tijesto (koje je dosta rijetko, tako i treba biti). Oblikovati u kuglu i lagano spljoštiti. Dobro uvaljati u bijelo brašno pa prebaciti u malo nauljen (ili papirom za pečenje obložen) lim za pečenje. Oštrim nožem zarezati u križ.
  5. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 20 -30 min .







srijeda, 3. travnja 2013.

HOT CROSS BUNS i Gastrosfera









Još jedan post koji malo kasni, odnosno, još jedan post/recept kojeg sam objavila prije nekoliko dana pa ga tek sada prenosim i ovdje, a novost je da me odnedavno možete čitati i na Gastro.hr portalu, u novoj rubrici - Gastrosfera.

Beskrajno me razveselio njihov poziv na suradnju, jer Gastrosferu čini mala ekipa koja dijeli slične interese i strasti, naravno, kada je hrana u pitanju. 
Cijelu ekipu možete vidjeti tamo, a ovdje vam posebno izdvajam još jednu blogericu,  Matejku i njezin odličan blog - Life tastes like chocolate :)

Znam da vama koji me pratite i na fejsu ovo i nije novost, ali vrijeme je bilo da ovu lijepu vijest podijelim i ovdje :)






OK, a sada idemo na peciva  ;)



Ova slatka začinjena peciva s grožđicama i križićem na vrhu posebno su popularna u Velikoj Britaniji i zemljama engleskog govornog područja.
Tradicionalno se  pripremaju na Veliki petak i prava su uskrsna poslastica.
Priprema nije komplicirana ali malo duže traje jer se tijesto nekoliko puta diže. Peciva se prije pečenja ukrašavaju smjesom od brašna (za križiće)  a nakon pečenja, još vruća, premažu glazurom (od koje su peciva  prekrasno sjajna ali i ljepljiva).


Priprema

Glazura:
  • 100 ml vode
  •   sok  1 naranče
  • 60 g šećera
  •  1-2 žlice meda
  •  1 štapić cimeta (ili 1/4 žličice mljevenog cimeta)
  •  5 klinčića


1.       Sve sastojke stavite u lončić i na laganoj vatri kuhajte 5 minuta, uz povremeno miješanje.
 2.      Ostavite da se ohladi.



Smjesa za križiće:

·         3 žlice brašna
·         6 žlica vode
·         2 žlice ulja

1.       Sve sastojke pomiješajte u gustu, glatku smjesu bez grudica.
2.       Stavite u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za zamrzavanje) i ostavite u hladnjaku do trenutka kada ćete smjesu nanijeti na peciva.




Tijesto:

·         7 g suhog kvasa
·         250 ml tople vode
·         60 g šećera
·         250 g glatkog brašna



·         250 g glatkog brašna
·         ½ žličice soli
·         100 g maslaca (sobne temperature)
·         200 g grožđica
·         1 žličica cimeta (mljevenog)
·         ½ žličice klinčića (mljevenih)
·         ½ žličice muškatnog oraščića (mljevenog)
·         naribana korica 2 limuna
·         naribana korica 1 naranče
·         1 jaje




1.       U većoj posudi pomiješajte suhi kvasac, toplu vodu i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi.

2.       Dodajte 250 g glatkog brašna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi (dok se ovo predtijesto ne udvostruči).

3.       U drugu posudu stavite preostalih 250 g glatkog brašna, dodajte sol i mljevene začine te sve dobro pomiješajte. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno. Dodajte jaje i odstajalo, naraslo predtijesto i sve skupa rukama umijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

4.       Pokrijte i stavite 30 minuta na toplom mjestu.

5.       Tijestu  sada dodajte grožđice i naribanu koricu limuna i naranče, sve premijesite, pokrijte  i ostavite još 30 minuta.

6.       Sada tijesto izručite na brašnom posutu plohu, lagano ga premijesite i podijelite na 2oak podjednakih, manjih loptica.

7.       Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite pripremljena peciva (ostavite mali razmak između peciva). Pokrijte i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče.

8.       Na peciva nanesite smjesu za križiće. Odrežite sami vrh vrećice sa smjesom od brašna, pa pažljivo na svako pecivo nanesite smjesu u obliku križa.

9.       Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta na 180-200°C, odnosno dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju.

10.   Vruća peciva premažite hladnom gazurom i poslužite.







utorak, 2. travnja 2013.

Pinca

I ovaj Uskrs proveli smo u Slavoniji, uživali u druženju s obitelji i prijateljima. 

Bilo je kratko ali slatko.
Promijenilo se u par dana (ma i u par sati!) nekoliko godišnjih doba, jedino ljeto nije došlo na red ;)

Što se uskrsnog stola tiče, tu su mama i tata odradili najveći posao. Na blagdanskoj trpezi našlo se sve ono što se tradicionalno u Slavoniji za Uskrs jede, od kuhanog kulena i šunke, do domaćeg kruha,  kuhanih jaja, pečenja i finih kolača.

Ove godine stol smo "pojačali" pincom.


Post s receptom malo kasni, odnosno, objavila sam ga prije Uskrsa na večernjakovim stranicama a sada ga stavljam i ovdje.








Pinca je slatki uskrsni  kruh (pogača) koji se tradicionalno priprema u nekim dijelovima Hrvatske (Istri i Dalmaciji).

Ja sam odrasla u Slavoniji gdje se taj običaj ne njeguje, već postoji tradicija pečenja slanih kruščića.
Ipak, ove godine i ja sam prvi put pravila pince.
Kuhinjom se širio divan miris a moram reći da mi je pinca najfinija još topla.

Priprema ovih kruščića zahtijeva puno vremena i pažnje iako zapravo nije komplicirana.
Kompaktno tijesto treba duže vrijeme odstajati (nekoliko sati) a kada naraste i udvostruči volumen  treba ga premijesiti i oblikovati u jedan veći ili više manjih kruščića. Kruščići se premazuju jajetom i  opet ostavljaju na toplom mjestu. Premazuju se tri put i svaki put ostavljaju na toplom mjestu po sat vremena da bi na kraju, nakon pečenja pince imale finu, tanku, hrskavu koricu.

U ovom receptu nema grožđica, ali ako ih volite, namočite ih u rum i dodajte u tijesto.








 Sastojci:
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 20 g svježeg kvasca

  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g šećera
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 3-4 žumanjka (ovisno o veličini jaja)
  • 1 cijelo jaje
  • korica 2 limuna
  • korica 1 naranče
  • 2 žlice ruma
  • 1 vrećica vanilin šećera


za premazivanje i posipanje:
  • 1 jaje
  • 3-4 kocke šećera





Postupak:

  1. Ugrijati mlijeko, dodati šećer i razmrvljeni kvasac, pomiješati i ostaviti 10ak minuta na toplom mjestu.
  2. U veću posudu staviti brašno, dodati sol, šećer i aktivirani kvasac (pjenicu). Sastojke umiješati mikserom (sa nastavcima/nastavkom za tijesto) i uz stalno miješanje dodati otopljeni maslac, žumanjke, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer i rum (ili još bolje prošek ili rozulin, ako imate).
  3. Cijelo vrijeme miješati mikserom na srednoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine u glatku, čvrstu smjesu (oko 5 minuta), odnosno dok se tijesto ne krene odvajati od posude.
  4. Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu 3 - 4 sata (da se udvostruči).
  5. Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu radnu plohu, lagano ga premijesiti, podijeliti na tri podjednaka dijela te svaki formirati u manje okrugle kruščiće.
  6. Premazati ih razmućenim jajetom i ostaviti 1 sat na toplom mjestu.
  7. Ponovno premazati tijesto i opet čekati 1 sat pa sve još jednom ponoviti.
  8. Nakon zadnjeg pemazivanja tijesto na vrhu zarezti nožem ili škarama. Pince na ovim fotografijama rezala sam škarama. Ako režete nožem, moguće će se tijesto malo spustiti, ali bez brige, kasnije, tijekom pečenja opet će narasti ;)
  9. Kockice šećera grubo usitniti pa posuti po tijestu. 
  10. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći  oko 30 minuta na 160-180°C. (Ako pince naglo dobiju boju, smanjiti temperaturu  i peći ih duže na nižoj temperaturi, potrebi zaštititi odozgo folijom ili papirom za pečenje.)