utorak, 16. lipnja 2015.

Pita od rabarbare i malina






Ovo je jako dobra kombinacija, rabarbara i maline, odlična. 
Rabarbaru kod nas nije baš jednostavno nabaviti. Iako se polako probija na tržnice, još uvijek je nedostupna u trgovinama i voćarnama. Ipak, sjeme rabarbare se može kupiti u većini sjemenarnica. 


Nda, jednostavnije ju je uzgojiti nego kupiti he he.


Još se sjećam svog veselja kada sam je prije par godina konačno ugledala na jednom štandu na Dolcu, kupila sam sve što je bakica taj dan imala i dogovorila točan dan kada ću doći po novu, veću količinu rabarbare. Bakica i ja uspješno smo surađivale par godina. 
Eh, bakice više nema ali rabarbaru u ovo doba godine i dalje možete kupiti na Dolcu, na istom štandu, dolje, u zatvorenom dijelu tržnice, u blizini lifta.
Ja je više ne kupujem, berem je u svom vrtu i dalje joj se svako proljeće jednako veselim.





Rabarbara je ukusna ali i zdrava pa veseli činjenica da se i u našim krajevima polako ali sigurno vraća u kuhinje. Osim u slatkim pitama, rabarbara se može jesti uz mesna i riblja jela, odličan je kompot od rabarbare, a meni je posebno fin džem od jagoda i rabarbare možda se sjećate, pisala sam o tome, recept je na blogu.




Maline se, poput jagoda, odlično slažu s kiselkastom rabarbarom a ova pita osvaja i mirisom i okusom.
Maline se odlično slažu i s jabukama pa njih možete koristiti umjesto rabarbare, a dio maslaca možete zamijeniti domaćom svinjskom mašću, tijesto će biti još prhkije.

Sastojci
za tijesto:
  • 350 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • naribana korica jednog nešpricanog limuna
  • 7 žlica hladne vode
za nadjev:
  • 350 g rabarbare
  • 350 g malina
  • 2 žlice gustina
  • 70 g šećera
  • malo cimeta

  • mlijeko za premazivanje
  • šećer za posipavanje
 




Priprema:
  1. Umijesiti prhko tijesto. U posudu staviti brašno, posoliti, dodati šećer i narobanu limunovu koricu i sve promiješati. Dodati maslac narezan na kockice i utrljati u brašno. Dodati hladnu vodu i kratko umijesiti, tek toliko da se sastojci sjedine. Podijeliti tijesto na dva dijela. Svaki formirati u disk, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.
  2. Pripremiti nadjev. U zdjelu staviti rabarbaru narezanu na komadiće veličine 1-2 cm, dodati maline, šećer, gustin i cimet i sve dobro promiješati.
  3. Ohlađeno tijesto izvaditi iz hladnjaka pa prvi dio tijesta tanko razvaljati i njime obložiti kalup za pitu. Dno izbosti vilicom i na tijesto staviti nadjev. Drugi dio tijesta isto tanko razvaljati pa izrezati na uske trakice. Rub pite premazati mlijekom, po vrhu pite složiti trakice tijesta i malo ih stisnuti uz rub da se zalijepe. Premazati i trakice mlijekom pa cijelu pitu posuti šećerom.
  4. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 40 - 50 minuta na 200°C. Tijekom pečenja pitu po potrebi zaštititi alu-folijom kako trakice tijesta ne bi prebrzo potamnile.
  5. Pitu ohladiti i posuti šećerom u prahu.




Broj komentara: 5:

  1. Smatraš li ovu svoju rabarbaru iz vrta uspjelom?
    Ja sam prije par godina kupila sjeme na kojem je naravno fotka crvene rabarbare - naravno da je od posijanog sjemena nikla posve zelena rabarbara, al dobro to nije važno.
    No, ta rabarbara u vrtu je uvijek imala tanke, slabašne stabljičice - a ja sma bila navikla kupovati (crvenu) rabarbaru snažnih, čvrstih, debelih stabljiki dugih i preko 40 cm. A ovo u vrtu su bile stabljičice dužine 20, maksimalno 30 cm i tanke - i kad su dosegle tu veličinu nisu više rasle ni pod koju cijenu, nego su se počele sušiti i venuti. I tako mi je ta moja vrtna minijaturna rabarbara dojadila jer sam zaključila da mi to nismo u stanju uzgojiti kako treba pa se više nismo ni brinuli o njoj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da. Stabljike nisu sve jednako debele ali su sve čvrste i jedre. Vanjske, one koje se i beru, su duge prosječno 50ak cm. Jedino nisu crvene kao na ambalaži za sjeme ali i za to postoji rješenje, čula sam da biljku u rano proljeće treba pokriti neprozirnom posudom (npr. velikom posudom za cvijeće) i da će tada stabljike biti crvene a listovi manji.

      Izbriši
  2. Ne znam koliko ti je stara biljka, rabarbaru prvu godinu ne treba brati, ponekad ni drugu.
    Fotka rabarbare na stolu je od ove godine, sada je to već trogodišnja biljka.

    https://www.youtube.com/watch?v=EmbbZV9IluE

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na odgovoru. Meni je dojadila jer je bila "sva nikakva" i izgledala je nekako otužno pa smo ju zapustili i onda je skroz uvenula.
    Ne kupujem na tržnicama pa nisam nikad ni gledala ima li je. Prije par godina jednom sam ju našla u Kauflandu i baš je bila lijepa, posve crvena, dugih, debelih, čvrstih stabljika.
    Čula sam preteklih godina da je viđena u Metrou ili Getrou, ali to mi nije blizu, nisam provjeravala.
    Danas sam ju slučajno vidjela u Billi: bilo je i jako dugih i debelih stabljika, ali i kratkih; a boja je neka (tamno/prljavo)crveno-zelena.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pita fenomenalno izgleda..
    Nikad nisam probala rabarbaru. Bilo bi vrijeme :)
    pozz :))

    OdgovoriIzbriši