nedjelja, 18. prosinca 2011.

Salata od riže i dimljene orade s komoračem i narom







Baš me nešto dugo nije bilo ovdje, nije da nemam ideja, i fotke imam spremne, al eto....

Pratila sam više-manje redovno vaše blogove, al nikako sastaviti post na svom.
Vaši me radovi i ideje inspiriraju i uveseljavaju, a odnedavno s guštom pratim i jedan novi blog kojeg piše moja prijateljica Mirela, bacite oko na Kruha i..., naći ćete tamo jako zgodnih stvari :)




A sad se vraćam na moju salaticu.
Ovu salatu pravila sam za jednu igru, ali na koncu nisam je prijavila tamo već sam se odlučila recept podijeliti ovdje jer mi se učinila zgodnom kao prijedlog za nadolazeće blagdane.
Kao i većina salata ovog tipa, jednostavna je i brza za napraviti a okusom je mrvu posebnija zbog finog šmeka dimljene ribe dok joj ova čarobna zrna nara daju nekakav svečaniji tač.
Iju, evo se budi pjesnikinja u meni :lol

Sastojci potrebni za 4 osobe:

  • 200 g basmati riže
  • oko 150 g dimljene orade
  • 1 veća glavica luka
  • 1/2 većeg komorača
  • 1 nar
  • oko 2 šake rikule
  • sok 1 -2 limuna
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar, svježe mljeveni




Rižu skuhajte u 400 ml vode, pazeći da se ne prekuha. Ostavite je da se ohladi.

U veću zdjelu stavite sitno nasjeckan luk, posolite ga, promiješajte, dodajte na tanko narezan komorač a zatim ohlađenu rižu i na manje komade natrganu dimljenu ribu.
Dimljena orada ima fin, intenzivan okus, količinu dozirajte po vlastitoj procjeni, možete i manje ali i više od ove količine (ja sam malo više, zapravo, imala sam 200 g ali sam dio iskoristila za nekakav ajmoreć sendvič :)).

Sve prelijte limunovim sokom, dodajte žlicu-dvije maslinovog ulja, popaprite, po potrebi još zasolite i dobro promiješajte. Sada salati dodajte i zrna nara (ostavite si malo zrnaca za serviranje).
Tako pripremljenu salatu poklopite i pospremite u frižideru na nekoliko sati, nek se dobro ohladi.
Nakon stajanja svi okusi bi se trebali fino prožeti, isprobajte je li vam dovoljno začinjena.

Na svaki tanjur stavite malo rikule, po njoj rasporedite salatu i na svaki tanjur nabacite još koje zrno nara i listića komorača.












Broj komentara: 7:

  1. Bas zanimljiv recept. Deluje mi ukusno, mada nikad nisam probala slicnu kombinaciju... :)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalna kombinacija,svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam probala kombinaciju šipka i dimljene ribe, ali dodatak šipka obožavam u salatama i sigurna sam da je prefino :)
    Povirit ćemo na Mirelin blog :)

    OdgovoriIzbriši
  4. baš sam i ja neki dan kupila file dimljene orade i imam u planu jednu vrlo sličnu slaticu!! šipak je baš unio boju!!

    OdgovoriIzbriši
  5. dimljene orade nisam nikad probala i ne znam kakvog bi okusa ovo bilo, ali vjerujem da je ukusno

    OdgovoriIzbriši
  6. mmmmm, prekrasno izgleda ova salatica, a i sigurna sam da je prefina. Bravo za sipak! A za reklamicu ne znam sta da kazem :lol.

    OdgovoriIzbriši