Dobri, stari Češki kolač :)
Nekada tako popularan i omiljen a već dugo potpuno zaboravljen. Ne samo da ga ja nisam pravila već čitavu vječnost, nego se ne sjećam kada je uopće netko spomenuo da ga je pravio.
Nije u modi, jednostavno. Ali, i dalje je fin kakav je i nekada bio :)
Jedina zamjerka tom kolaču je išla na račun pomalo suhog biskvita, zato sam sada napravila ovaj preljević da ga malo navlaži. Preljev možete napraviti i bez šećera, znači samo prokuhati mlijeko s vanilijom.
I još nešto, jako bitno - ovaj kolač obavezno treba dobro ohladiti prije posluživanja.
- 5 jaja
- 180 g šećera
- 200 g oštrog brašna
- 1 žlica vode
- 2 žlice kakaa
- Pećnicu zagrijte na 180C. Pripremite lim za pečenje (moj je dimenzija 30x32 a može biti i onaj uži i duži) - premažite ga uljem i pospite oštrim brašnom.
- Pomiješajte brašno s kakaom i skupa prosijte.
- Bjelanjke izradite u čvrt snijeg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno s kakaom.
- Smjesu ulijte u pripremljeni lim, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite preljev i kremu.
Preljev za biskvit:
- 1 dl mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 žličica vanilije
- U lončić ili malu šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuhajte.
- Pečeni biskvit preokrenite naopako pa žlicom ravnomjerno nanesite preljev. Ako vam se biskvit i dalje čini suh, poškropite ga s još malo mlijeka.
Inače, preokretanje biskvita nije obavezno, ja ga preokrenem zato da mi ona sjajna strana biskvita ostane dolje, jer se taj tanki sloj hoće lijepiti za kreme i odvajati od ostatka biskvita, vjerojatno ste se susretali s tim nekada.
Krema:
- 1/2 l mlijeka
- 100 g šećera
- 5 žumanjaka
- 5 žlica brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- U posudi zakuhajte mlijeko.
- U drugoj posudi dobro izradite žumanjke sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mlijeka da se jaja temperiraju, promiješajte pa dodajte brašno i sve skupa ulijte u posudu s mlijekom. Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo miješajte kremu pjenjačom kako se ne bi zgrudala. Kuhajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Pjenasto izradite maslac i štaub šećer pa im dodajte ohlađenu kremu i sve još kratko miksajte da se sve fino sjedini.
- Žutu kremu nanesite na ohlađeni biskvit.
Sada još napravite šaum.
Snijeg (šaum):
- 5 bjelanjaka
- 200 g šećera
- sok 1/2 limuna
- malo vode (2-3 žlice)
- U lončić stavite 100 g šećera, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.
- Dok se sirup kuha bjelanjke izradite u čvrst snijeg, daodajte im preostali šećer (100 g), još miješajte minutu-dvije. Sada sirup maknite s vatre i uz stalno miksanje ulijte ga u bjelanjke, lagano, u tankom mlazu. Bjelanjci će postati prekrasno sjajni.
- Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promiješajte.
- Snijeg od bjelanjaka nanesite preko žute kreme.
Kolač možete posuti kakaom ili čokoladom u prahu.
Dobro ga ohladite prije posluživanja.
I guštajte! ;))
ISPIS RECEPTA
Ovo je moja verzija maminog recepta, a ona je ovaj kolač, uz manje izmjene, radila po receptu iz knjige Domaći kolači (Biluš, Rode, Božić).
Želim vam ugodne i vesele blagdane :) Sretan Uskrs!
Administrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišihvala :)
Izbrišikod ovog kolača meni je važno da je jako dobro ohlađen inače mi je presladak. mislim, šećera ima koliko ima (dosta :lol) ali osjećaj pri jelu je potpuno drukčiji ako je kolač hladan ili je sobne temperature.
gordana, sori, greškom sam obrisala tvoj komentar.
Izbrišimožda ga i uspijem vratiti kad skužim kako.
Kolac je odlican i slazem se sa tobom Tanja, dobro ohladen kolac je pravo uzivanje. :D
IzbrišiTanja, divna si!!! Obožavala sam ovaj kolač, a potpuno si ga zaboravila! i rješila i mi problem što praviti danas! ;)
OdgovoriIzbrišiObožavam kremaste kolače. Mislim da ovaj kolač nisam nikad probala, ali sigurno hoću.
OdgovoriIzbrišisuper izgleda! radila sam ga jednom i istu primjedbu smo imali na presuhi biskvit. Zbog tog mi ga se nije dalo raditi ponovo. Vjerujem da je bolje kad ga se ovako navlaži. Inače jako fin kolač
OdgovoriIzbrišiMože se preliti i sa kakaom ili čokoladnim mlijekom. Kolač mog djetinjstva 💗
IzbrišiObozavali smo ovaj kolac jedno vreme! Secam se da je jedan nas komsija stalno zeleo da ga pravimo i zvao ga je 'beli kolac'. :)
OdgovoriIzbrišieh, sad si me sjetila kako smo nekada davno razmjenjivali kolače s jednom divnom tetom iz zgrade... <3
Izbrišiovaj kolač me uvijek mamio iz mamine kuharice ali nikada ga nisam radila zbog šauma!!ali i dalje me mami!
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs
I ja sam ga totalno zaboravila,a pravila sam ga jedno vreme.
OdgovoriIzbrišiSuper si ga napravila!
i ja obožavam kremaste kolače i češki mi je oduvijek pri srcu... a kako si se samo lijepo dosjetila protiv suhoće biskvita, to može samo prava majstorica! fotke savršene kao i obično...
OdgovoriIzbrišihvala, a što se preljeva tiče, slobodno bi ga se moglo i još više poškropiti ;)
Izbrišida, i ja sam potpuno zaboravila na ovaj kolac :). Super ti je ispao.
OdgovoriIzbrišiAjme meni tvoj ima prekrasne boje, zaboravila sam na ovaj tako fin kolač.
OdgovoriIzbrišiI ja sam zaboravila na taj kolač ali sječam se da je bio fin. Krasno izgleda.
OdgovoriIzbrišihvala :)
OdgovoriIzbrišievo vigor ga želi i za rođendan. znači, vratio se češki u moju kuću "na velika vrata" :lol
kolač mojeg djetinjstva, moja mama ga je radila stalno a ja sam ga obožavala, radim ga tek povremeno, ovu bijelu kremu kuham na pari
OdgovoriIzbrišiovo je PMS kolac!!!!
OdgovoriIzbriši..ajmee divote!!!..ja sam na ovaj kolač potpuno zaboravila...hvala ti što si me sjetila na davna toliko krasna vremena...mislim da će uskoro biti i na mom stolu...baš ovako sa "smočenim" biskvitom... slikice fantastične, svaka čast... lijep pozdrav... :)
OdgovoriIzbrišiE danas ću ga probat napraviti pa javim kako je proslo hehe ....
OdgovoriIzbrišiAutoškola Kvalitetna Obuka u Osijeku
Predivan kolač,i moja mama ga je često pravila nekada:)Ja ga obožavam!Moze jedan prijedlog?Da ne okrećeš koru,pokušaj,kada je natopiš,lagano skinuti gornji sloj na kori,,skida se lako.Govorim iz iskustva,smetalo mi je to da mi se odvaja,pa sam tako pokusala i upalilo je :)Idem da pravim i ja danas kolač svoga djetinjstva:))))
OdgovoriIzbrišisuper, hvala na ideji, sljedeći put ću tako :)
IzbrišiBaš sam ga nedavno spominjala samo u moj biskvit umesto kakaoa ide kokos.
OdgovoriIzbrišiLim! 😊😊😊 Da li ste ikada čuli za pleh?
OdgovoriIzbrišiDraga/i Anonimno, da, čula sam za pleh, ipak ja radije koristim izraz lim za pečenje. :) :) :) Čula sam i za tepsiju, protvan, padelu....
Izbriši