utorak, 21. kolovoza 2012.

Breskva Melba


Breskve...mmmm....
Savršene su svježe ali ja ih volim i u raznim slasticama, od pita do kupova.
U vrtu imamo dva stabalca i uvijek se veselim svakom plodu. Naravno, ne mogu ta dva drvca podmiriti naše potrebe za breskvama pa ih kupujem čim naletim na fine, zrele ali čvrste plodove.
Nije problem ni ako su kupljene malo tvrđe, nakon dan-dva stajanja na sobnoj temperaturi bit će idealne :)









Za ovaj jednostavni desert potrebno je:

  • 4 breskve
  • 400 ml vode
  • 100 g šećera
  • sok 1/2 limuna
  • mahuna vanilije/srž


za preljev/pire od malina:
  • 200 g malina
  • 2 žlice štaub-šećera
  • sok 1/2 limuna


  • sladoled od vanilije
  • šaka sjeckanih neslanih pistacija
( + nekoliko cijelih malina i par listića matičnjaka, za dekoraciju)




Postupak:

  • Breskve prepolovite i otkoštite.


  • U posudu s vodom dodajte šećer i stavite na vatru. Dodajte limunov sok i vanliju. Kada se šećer rastopi dodajte i pripremljene breskve, prerezanim dijelom prema dolje. Kuhajte na laganoj vatri nekih 5 minuta, preokrenite breskve i kuhajte još 5 minuta. Ako su breskve jako zrele, kuhajte ih kraće. 
  • Maknite s vatre, izvadite breskve iz sirupa i ogulite ih a zatim vratite u sirup i sve dobro ohladite u frižideru.


  • Malinama dodajte šećer i limunov sok, sve dobro žlicom promiješajte a zatim i propasirajte.


  • Ohlađene breskve izvadite iz sirupa, ocijedite, rasporedite na tanjure za posluživanje. Na svaki tanjur dodajte kuglicu sladoleda od vanilije, prelijte pireom od malina i posipajte sjeckanim pistacijama.




U preljev od malina možete dodati i žlicu-dvije hladnog sirupa a desert efektno izgleda i serviran u čašama. Za posip umjesto pistacija možete koristiti listiće badema.



U jednom desertu toliko puno ljeta, vaaau! :)




Onu da su najjednostavnije stvari često i najbolje potvrđuje i ova fina a jednostavna slastica.
Peach / Pêche Melba- vjerojatno je najslavniji desert s breskvama, savršena jednostavnost.
Ova divota nastala je davne 1893., osmislio ju je slavni francuski chef  Auguste Escoffier a u čast australskoj sopranistici Nellie Melba.



Nellie Melba





Broj komentara: 6:

  1. obožavam ovakve deserte s breskvama, krasno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovaj desert kao da viče "ljeeeeeeeeeeeeetoooooooooooooo", a sadrži odlične sastojke poput malina, pistacija, sladoleda, breskvi

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična sladica in zelo kreativna kompozicija!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan desert i zgodna pričica, a breskva i malina sjajan spoj.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan desert i k tome sa pričom i posvetom. Baš volim ovakve voćne, lagane slastice koje su uvijek pune divnog okusa. I jako lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši