srijeda, 3. travnja 2013.

HOT CROSS BUNS i Gastrosfera









Još jedan post koji malo kasni, odnosno, još jedan post/recept kojeg sam objavila prije nekoliko dana pa ga tek sada prenosim i ovdje, a novost je da me odnedavno možete čitati i na Gastro.hr portalu, u novoj rubrici - Gastrosfera.

Beskrajno me razveselio njihov poziv na suradnju, jer Gastrosferu čini mala ekipa koja dijeli slične interese i strasti, naravno, kada je hrana u pitanju. 
Cijelu ekipu možete vidjeti tamo, a ovdje vam posebno izdvajam još jednu blogericu,  Matejku i njezin odličan blog - Life tastes like chocolate :)

Znam da vama koji me pratite i na fejsu ovo i nije novost, ali vrijeme je bilo da ovu lijepu vijest podijelim i ovdje :)






OK, a sada idemo na peciva  ;)



Ova slatka začinjena peciva s grožđicama i križićem na vrhu posebno su popularna u Velikoj Britaniji i zemljama engleskog govornog područja.
Tradicionalno se  pripremaju na Veliki petak i prava su uskrsna poslastica.
Priprema nije komplicirana ali malo duže traje jer se tijesto nekoliko puta diže. Peciva se prije pečenja ukrašavaju smjesom od brašna (za križiće)  a nakon pečenja, još vruća, premažu glazurom (od koje su peciva  prekrasno sjajna ali i ljepljiva).


Priprema

Glazura:
  • 100 ml vode
  •   sok  1 naranče
  • 60 g šećera
  •  1-2 žlice meda
  •  1 štapić cimeta (ili 1/4 žličice mljevenog cimeta)
  •  5 klinčića


1.       Sve sastojke stavite u lončić i na laganoj vatri kuhajte 5 minuta, uz povremeno miješanje.
 2.      Ostavite da se ohladi.



Smjesa za križiće:

·         3 žlice brašna
·         6 žlica vode
·         2 žlice ulja

1.       Sve sastojke pomiješajte u gustu, glatku smjesu bez grudica.
2.       Stavite u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za zamrzavanje) i ostavite u hladnjaku do trenutka kada ćete smjesu nanijeti na peciva.




Tijesto:

·         7 g suhog kvasa
·         250 ml tople vode
·         60 g šećera
·         250 g glatkog brašna



·         250 g glatkog brašna
·         ½ žličice soli
·         100 g maslaca (sobne temperature)
·         200 g grožđica
·         1 žličica cimeta (mljevenog)
·         ½ žličice klinčića (mljevenih)
·         ½ žličice muškatnog oraščića (mljevenog)
·         naribana korica 2 limuna
·         naribana korica 1 naranče
·         1 jaje




1.       U većoj posudi pomiješajte suhi kvasac, toplu vodu i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi.

2.       Dodajte 250 g glatkog brašna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi (dok se ovo predtijesto ne udvostruči).

3.       U drugu posudu stavite preostalih 250 g glatkog brašna, dodajte sol i mljevene začine te sve dobro pomiješajte. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno. Dodajte jaje i odstajalo, naraslo predtijesto i sve skupa rukama umijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

4.       Pokrijte i stavite 30 minuta na toplom mjestu.

5.       Tijestu  sada dodajte grožđice i naribanu koricu limuna i naranče, sve premijesite, pokrijte  i ostavite još 30 minuta.

6.       Sada tijesto izručite na brašnom posutu plohu, lagano ga premijesite i podijelite na 2oak podjednakih, manjih loptica.

7.       Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite pripremljena peciva (ostavite mali razmak između peciva). Pokrijte i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče.

8.       Na peciva nanesite smjesu za križiće. Odrežite sami vrh vrećice sa smjesom od brašna, pa pažljivo na svako pecivo nanesite smjesu u obliku križa.

9.       Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta na 180-200°C, odnosno dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju.

10.   Vruća peciva premažite hladnom gazurom i poslužite.







4 komentara: