Opet piletina :lol
Kad malo razmislim, zapravo vrlo često trošimo piletinu.
1. jer je volimo,
2. jer se brzo priprema i
3. i možda najvažnije - zahvaljujući mojima u Slavoniji, uvijek nam je dostupna divna domaća piletina. Hvala mama, hvala tata! <3
Ok, sada par riječi o ovom finom jelu :)
Sote Stroganoff izvorno se priprema s govedinom ali od onog originalnog recepta do danas nastalo je more varijacija na temu. I sve koje sam ja isprobala su fine ;)
Priprema je jednostavna i brza a stroganoff se najčešće poslužuje uz rižu, široke rezance ili kuhani krumpir.
Inače, ovo jelo nosi naziv po ruskoj plemićkoj obitelji Stroganoff a danas je popularno diljem svijeta.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa (file)
- 1 veća glavica luka
- 2-3 češnja češnjaka
- 300 g gljiva (stavila sam oko 200 g smeđih šampinjona, 100 g bukovača i malo mljevenig sušenih vrganja)
- 100-150 ml bijelog vina
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 3-4 kisela krastavca, manja
- peršinov list
- sol
- papar
- mljevena slatka paprika (ja sam koristila dimljenu papriku, sjajna je! Na žalost, nije baš lako dostupna)
- ulje, maslac
- 300-400 g riže
Priprema:
- Piletinu narezati na trakice, posoliti, popapriti, posuti paprikom i rukom malo sve izmiješati.
- Na vruću tavu uliti malo ulja, dodati maslac pa kad se rastopi na jakoj vatri ispeći pripremljeno meso.
- Kada je meso gotovo, izvaditi ga na tanjur a u tavu, na preostalu masnoću, dodati luk narezan na trakice i sitno nasjeckan češnjak. Kratko pirjati pa dodati narezane gljive, dio peršinovog lista, zaliti vinom i kratko pirjati (toliko koliko treba gljivama da se skuhaju).
- Sada u tavu vratiti meso, uliti vrhnje za kuhanje, dodati narezane kisele krastavce i uz miješanje na laganoj vatri kuhati još 2-3 minute.
- Dodati preostali peršinov list i po potrebi još malo popapriti.
- Poslužiti uz kuhanu rižu.
Dobar tek! :)
Dimljena paprika, fantastična!
Ako ste u Zagrebu, prošetajte do Masarykove, u malom, preslatkom dućanu, Harissi, naći ćete svakakvih divotica, začina, čajeva...
Ako vam Masarykova nije usput, pa ni Zagreb ;), sve proizvode koje nude možete naručiti i putem neta. Klik na www.harissa.hr.
Ako vam Masarykova nije usput, pa ni Zagreb ;), sve proizvode koje nude možete naručiti i putem neta. Klik na www.harissa.hr.
<3
Krasno izgleda. I ja sam se navukla na dimljenu papriku ali ja je kupim u Kućarinu na Krvavom mostu.
OdgovoriIzbrišijoš jedan punkt za obići ;)
IzbrišiOdlična piletina u predbrom klasiku na novi način.
OdgovoriIzbrišitnx :) stvarno je odlična.
Izbrišiupravo sam mami poslala link uz želju da me iznenadi ovim jelom! :)
OdgovoriIzbrišiha ha, odlično! :)
IzbrišiSuper fino!
OdgovoriIzbrišiSuper fino i odlično jelo puno proteina. Vidjela sam jednu odličnu stranicu gdje se rade usporedbe svega i svačega i naišla sam na usporedbu piletine i whey proteina. Što je korisnije tijelo, što mislite? whey proteini vs piletina
OdgovoriIzbriši