utorak, 26. kolovoza 2014.

Punjene paprike




Punjene paprike su mi jedno od najomiljenijih ljetnih jela. 
Uz njih obavezno ide pire od krumpira, to mi je savršena kombinacija!

Paprike se, naravno, mogu puniti različitim nadjevima, peći u pećnici s umakom ili bez njega,  ali meni su upravo ovakve najdraže.


Od ove smjese može se napuniti desetak paprika i još ostane malo smjese za nekoliko ćuftica.
Paprike kuham u domaćoj gustoj pasiranoj rajčici uz dodatak vode, a omjer vode i rajčice ovisi o tome koliko je jaka i gusta pasirana rajčica.
U mesni nadjev može se dodati jaje ali i ne mora ali uvijek obavezno dodam malo vode (isto kao i kada pravim sarmu ili faširance) jer smjesa tada nude rahlija.
Umjesto riže, koja je najklasičniji izbor za ovo jelo, u nadjev ponekad stavim bulgur ili ječam, bude odlično.
Ako mogu birati, uvijek ću izabrati malo manje ili srednje velike mesnatije paprike, najbolje domaće. 
Ove godine ih imam raznih sorti, oblika i boja i u svom malom vrtu :)



Sastojci:

  • 10 paprika
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 100 g riže
  • 1 jaje
  • 1 žlica sitno nasjeckanog peršinovog lista
  • sol
  • papar
  • malo vode


  • mast ili ulje
  • 2 žlice brašna
  • 700 ml pasirane rajčice
  • 500-700 ml vode
  • sol
  • malo peršinovog lista




Priprema:

  1. U većem loncu na malo masti ili ulja popržiti brašno, miješati dok brašno ne dobije lijepu svijetlu boju pa dodati pasiranu rajčicu i vodu. Promiješati, posoliti i ostaviti da zakuha.
  2. U zdjelu staviti mljeveno meso, dodati sitno nasjeckani luk, peršinov list, rižu, jaje, začine i malo vode (oko 1-2 dl). Sve dobro promiješati.
  3. Paprike oprati, izdubiti im sredinu, očistiti ih od sjemenki pa napuniti nadjevom (ne do vrha, zbog riže u nadjevu).
  4. Od ostatka smjese napraviti male okruglice, ćufte.
  5. Staviti paprike i ćufte u lonac, smanjiti vatru i kuhati oko sat i pol.
  6. Pred kraj kuhanja dodati malo nasjeckanog peršinovog lista i po potrebi još začiniti.
  7. Uz paprike poslužiti pire od krumpira.





Nakon duže pauze, vrijeme je i da nešto zavrtim ovdje. 
Ovo ljeto smo bili na par dobrih koncerata, među ostalima i na INmusicu, pa danas biram ovu stvar i dodajem da su oni razvalili i da smo mi uživali :)


3 komentara:

  1. odlične, omiljeno jelo moje djece

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kao mala, ja sam kuhane paprike odvajala i jela samo meso i juhicu. zapravo su mi tada ćufte bile draže jelo od punjenih paprika ;)

      Izbriši
  2. obožavam papriku!! i isto tako ju spremam

    OdgovoriIzbriši