Za Uskrs se tradicionalno pripremaju razni domaći kruščići, slani ili slatki, ovisno o običajima u različitim regijama Hrvatske.
Pinca ili sirnica je omiljena slatka uskrsna pogača a kada su u pitanju slani kruščići često se rade razne pletenice ili vjenčići, ponekad punjeni povrtnim nadjevom ili jajima. Ja sam se odlučila za slani kruh koji sam formirala u vijenac i ukrasila ga ranije skuhanim obojanim jajima.
Jaja sam isto kuhala i bojala na tradicionalan način, u ljusci luka, lukovini.
Sastojci:
- 20 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 50 ml tople vode
- 500 g glatkog brašna
- 1,5 žličica soli
- 150 ml toplog mlijeka
- 100 ml tople vode
- 1 jaje+1 žlica vode, za premazivanje
- 7 tvrdo skuhanih jaja (i obojanih)
Priprema:
1. U maloj posudi razmrviti kvasac, dodati šećer i malo tople vode, promiješati i ostaviti 15 minuta, da se napravi pjenica.
2. U većoj posudi pomiješati prosijano brašno i sol, u sredini napraviti udubinu pa dodati pripremljeni kvasac/pjenicu, toplo mlijeko i vodu te umijestit tijesto. Rukama mijesiti dok tijesto ne postane glatko i elastično. Formirati tijesto u kuglu.
3. Posudu u kojoj će se tijesto dizati namazati s malo ulja, staviti tijesto, premazati tankim slojem ulja i pokriti prozirnom folijom. Ostavti na toplom mjestu minimalno 40 minuta.
4. Tijesto izvaditi na brašnom posutu radnu površinu, premijesiti i podijeliti na dva jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljati u trakice dužine oko 60 cm.
Trakice premotati jednu preko druge i formirati u vjenčić, premjestiti u lim obložen papirom za pečenje i u vjenčić umetnuti, rasporediti jaja.
5. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti 15-20 minuta. Razmutiti jaje s malo vode i premazati kruh.
6. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180-200°C oko 30 minuta, odnosno dok kruh ne primi lijepu boju.
Print recepta
Sretan Uskrs! :)
Divno Tanja i sretan Uskrs!
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs i uskršnji praznici!Krasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala :)
OdgovoriIzbrišiOvaj kruščić je zbilja ukusan i fin, za jelo je praktičniji kada je pečen bez jaja, ali ovako s jajima je posebno dekorativan ;)