četvrtak, 16. travnja 2015.

Torta s jagodama



Baš sam maštovita, da Torta s jagodama. Mogla sam se i malo potruditi s tim nazivom.

Lagana torta s jagodama. 
Proljetna torta s jagodama.
Osvježavajuća torta s jagodama.
Tonka torta s jagodama.
....nastavi niz :)

Ma, ok, ovo je fina, osvježavajuća tortica s omiljenim nam jagodama. 


Iako je prava sezona domaćih jagoda tek pred nama, teško je odoljeti ovim prvim, trenutno dostupnim. 
Volite li nježne voćne deserte, ovo je torta za vas ;).

Za ovu tortu inspirirao me kolač Ledeno nebo, recept za taj kolač imam već godinama, ali ovo je malo modificirana verzija. 

Nježna i osvježavajuća voćna torta s dodatkom tonke, finog začina neodoljivog okusa i mirisa. Tonka se može koristiti kao zamjena za vaniliju ali ona je puno više od toga, podsjeća i na bademe i  klinčiće, punog je okusa i mirisa koji osvaja na prvu. 





Tonku ne možete naći baš u svakoj trgovini ali možete je kupiti u dućanima sa začinima (ili naručiti putem interneta). 
Ja obožavam njezin miris i okus :) <3




Za biskvite:
  • 9 bjelanjaka
  • 9 žlica šećera
  • 9 žlica brašna
  • ½ žličice praška za pecivo  
  • Prstohvat soli
  • 1-2 dl vrućeg mlijeka


Za kremu:
  • 9 žumanjaka
  • 9 žlica šećera
  • 7 žlica brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Sjemanka tonke
  • 8 dl mlijeka
  • 250 g maslaca


  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 g jagoda




Priprema:

1. Bjelanjke malo posoliti i izmiksati ih u čvrsti snijeg. Tijekom miksanja postupno dodavati šećer. Pomiješati brašno s praškom za pecivo pa pažljivo, ručno umiješati u snijeg od bjelanjaka.
2. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. Kalup za tortu promjera 24 cm obžiti papirom za pečenje pa u njega uliti jedan dio smjese, staviti u zagrijanu pećnicu i peći 10ak minuta na 150°C. Ponoviti s preostalom smjesom. Imate li više kalupa i pećnicu s ventilatorom, možete sve peći u isto vrijeme, važno je da se tijesto ne prepeče, biskviti trebaju ostati svijetli.
3. Prokuhati 2 dl mlijeka i hladne biskvite preliti s malo vrućeg mlijeka (možda će vam biti dovoljno i manje mlijeka).
4. Pripremiti kremu.  U veću posudu uliti mlijeko i zagrijati ga. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati malo vrućeg mlijeka, zatim brašno, vaniliju i malo naribane tonke (ribati na sitni ribež, kao muškatni oraščić). Uliti u preostalo mlijeko i skuhati kremu.
5. U ohlađenu kremu dodati 250 g maslaca (mekanog).
6. Očistiti jagode i narezati ih na tanje komade.
7. Prvi biskvit premazati  dijelom kreme, po kremi rasporediti dio jagoda i malo ih utisnuti u kremu. Sve ponoviti  i sa preostala dva biskvita.
8.Tortu premazati  šlagom i ukrasiti jagodama. Prije posluživanja dobro ohladiti.





2 komentara: