petak, 2. listopada 2015.

U suradnji s Dukatom: Quesadillas s piletinom i Tilzitom



Quesadillas (kesadilje) su popularno meksičko jelo, tortilje punjene sirom i nadjevom od povrća i/ili mesa. 

Poput toplih sendviča, i quesadillas se brzo i lako pripremaju, osnova su im tortilje i sir a nadjeve možemo mijenjati i prilagođavati sezoni i prilici. 

S nadjevom se možemo „poigrati“, a pri izboru sira biramo onaj koji se zagrijavanjem fino topi, stoga je Tilzit odličan izbor.

Ovo je stvarno odlično i jednostavno jelo, idealno u situacijama kada nemamo baš puno vremena ili volje za duga nakuhavanja, kao i kad stiže malo veća ekipa na druženje. 

Naravno, tortilje možete i sami napraviti ali i ove gotove su odličan izbor ;)




Sastojci:
  • 300 g piletine (file)
  • 1 svježa paprika
  • 1 manja tikvica
  • 100 g dimljene slanine
  • 1 limeta         
  • ljute papričice
  • 200 g kuhanog kukuruza
  • sol
  • papar
  • ulje
  • 4-6 tortilja (ovisno o veličini)
  • 300 g Sirela Tilzita


Priprema:
  1. Piletinu izrežite na tanke trakice, posolite, popaprite, prelijte s malo maslinoog ulja, dodajte sok limete, dobro promiješajte  i ostavite da se marinira 10 minuta.
  2. Tikvicu i papriku operite i narežite na kockice.
  3. Sir naribajte.
  4. Slaninu izrežite na tanke trakice ili kockice i kratko pržite na tavi dok ne primi lijepu boju i postane hrskava. Izvadite slaninu na tanjur a u istu tavu, na malo masnoće od slanine, dodajte pripremljene tikvice i papriku i pržite povrće 2-3 minute. Dodajte mariniranu piletinu i sve pržite oko 15 minuta.
  5. Dodajte začine, maknite s vatre, u tavu dodajte kukuruz i prženu slaninu i sve dobro promiješajte.
  6. Na drugoj tavi kratko zagrijte jednu tortilju. Izvadite tortilju na tanjur, po tortilji rasporedite sloj naribanog sira, zatim dodajte nadjev od piletine i povrća pa po nadjevu stavite još malo sira. Rub tortilje ostavite prazan kako sir i nadjev ne bi iscurili tijekom pečenja. Vrtatite nadjevenu tortilju u tavu, preklopite drugom tortiljom, malo rukom stisnite i pecite dok se sir ne krene topiti. Pažljivo preokrenite i pecite s druge strane još 2-3 minute.  Ponovite s preostalim sastojcima.
  7. Gotove quesadille izvadite na tanjur ili dasku za posluživanje, izrežite na manje trokutiće i poslužite s umakom ili svježom salatom.





Umak od krem jogurta

U 180 g krem jogurta Cremoso dodajte 2 protisnuta češnja češnjaka i malo sitno nasjeckanog peršinovog  lista. Posolite, popaprite, po želji dodajte žličicu majoneze, sve dobro promiješajte i prije posluživanja ohladite.



 Recept je nastao u suradnji s Dukatom :)




Vrtim Calexico, za potpuni ugođaj ;)



2 komentara: