ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Kod Petre - francuz, dutch crust bread, rudarska greblica i munchmallow



Petra piše odličan blog Thursdayscooking koji je jedna škrinjica s blagom, mjesto gdje možete pronaći mnoštvo dobrih recepata, od domaćih, tradicionalnih, preko nekih svjetskih klasika, do suvremenih, recepata koji idu ukorak s današnjim životnim ritmom.  
Iako na blogu ima i slanih zalogaja, ipak prevladavaju oni slatki. Kreativna i vrijedna, Petra je jako aktivna na blogerskoj sceni, sudjeluje u mnogim igricama i izazovima, ne boji istraživati, isprobavati, spajati neobične sastojke i igrati se začinima.
Pravi je foodie ;)

Njezin blog pratim već godinama i veselim se receptima koje s nama dijeli, stoga sam s posebnim guštom sudjelovala u ovom krugu FBI rukavica i isprobala četiri zanimljiva recepta.

Idemo redom...







Kruh. U našoj kući domaći je kruh uvijek prvi izbor. Volim mijesiti i peći, miješati različita brašna, ukrašavati kruščiće....I Petra voli domaći kruh, na blogu ih ima dosta pa sam bila na slatkim mukama oko izbora recepta ali nekako se francuz izborio u toj ozbiljnoj konkurenciji ;)

Odličan i jednostavan recept, nisam ga puno mijenjala (samo sam malo povećala količinu vode) specifičan je po tijestu koje se pripremi ranije i prenoći u hladnjaku. Osim onog finog, bogatog okusa tijesta koje odstoji, ovaj kruščić nakon pečenja ima divnu, neodoljivo hrskavu koricu. Najviše o mojim dojmovima govori to da sam ga pekla već sigurno 5-6 puta.

Originalni recept je OVDJE.






Ovaj kruh mi je zapeo za oko još davno, kada ga je Petra tek objavila na svom blogu. Evo, prošlo je nekoliko godina i ja sam ga konačno isprobala, haha
Ono što ovaj kruh čini posebnim je premaz koji nakon pečenja čini jako zanimljivu, hrskavu koricu a i kruhu daje specifičan, raspucani izgled. 
Odlučila sam se za manja, okrugla peciva koja su bila fina i mekana ali ta korica je pokupila svu pažnju kušača ;)
Originalni recept je OVDJE.







Ovdje je presudila tradicija. Rudarsku greblicu nisam nikada jela ali kada neko jelo zasluži mjesto na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH i postane toliko omiljeno da se održavaju čak i Dani rudarske greblice , tada ima i moju punu pažnju :)
Rudarsku greblicu pripremila sam točno po receptu, slanu verziju od sira i špinata, nisam ništa mijenjala, pečenu sam premazala maslacem. Ovo tijesto mi je pravo otkriće, nisam do sada pripremala slično.
Hvala ti Petra na ovom receptu, rudarska greblica opravdala je sva moja očekivanja :)
Bilježim u mob podsjetnik - Rude, prvi vikend u srpnju!
Originalni recept je OVDJE.








I... šećer, odnosno slatko, za kraj - domaći munchmallow!

Iako su mi oni kupovni okej (bili, jer ih godinama nisam ni probala), nikad nisam bila baš nešto luda za tim slatkišem, ali točno sam znala tko će se silno veseliti kada ih napravim. I nisam se prevarila ;) Vigor je guštao u svakom zalogaju, nije mogao dočekati da se čokolada na kolačićima stegne LOL srećom, bilo ih je puno.

Smanjila sam originalne mjere i dobila 46 kolačića koji su brzo nestajali uz zadovoljne komentare.
Da, odlični su i isplati ih se praviti doma! Vrijede vremena i truda.
Meni su ovi domaći bolji od kupovnih.
Originalni recept je OVDJE.

I to je to.
Naravno, i dalje ću pratiti što novo Petra priprema, čitamo se.... :*




Broj komentara: 5:

  1. Odličan odabir! A munchmallow ću isprobati prvom prilikom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ostala sam (si) dužna još neke torte ;) ali doći će i one na red ;)
    da, munchmallow obavezno probaj, i ja ću ih uskoro ponoviti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na istraživanju:)!
    Super mi je da ti se dopala greblica, to je baš tradicionalni recept,ako se odlučiš na izlet u Rude svakakao se javi da se nađemo na greblici.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može ;)
      Da, greblica mi je odlična, i Borisu je isto. Nosio ju je i na posao drugi dan, za gablec ;)

      Izbriši
  4. Probala sam francuza, greblicu i munchmallow ( btw - zna li itko kak se ovo veli na hrv), svaka pohvala Petri na ovim fenomenalnim receptima, kao i Vama na izboru! 😉

    OdgovoriIzbriši