Volim kuhati s vinom, ponekad ga čak stavim i u jelo.
Julia Child
Slažem se sa legendarnom kuharicom. Apsolutno! :)
Ima dana kada nemam ideju što kuhati, pa i kada znam što, onda mudrujem kako. E, jučer je bi takav dan.
Imala sam fine kotlete, veće, s malo masnoće, taman kakve najviše volimo ali nisam bila načisto što bih s njima. I tako, gledam ja njih, gledaju oni mene...
Ok, neću puno filozofirati, idu na vruću tavu i samo na naglo.
Ne, ipak ću ih lagano na luku.
Ne, ne...u pećnicu s njima!
I tako, odlučila sam se na kraju za pećnicu ali i tava je bila u akciji ;)
Znači, krmiće sam dobro začinila, uvaljala u brašno, naglo ispekla u tavi pa s vinom, temeljcem, gljivama i puuuno luka dovršila u pećnici.
Meso je ostalo divno sočno a vino, malo začinskih travica i dimljena paprika dali su karakter ovom jednostavnom jelu.
Inače, dimljena paprika mi je već dugo nezamjenjiva u ovakvim jelima, kao i u glašima i varivima, pa evo i jedna informacija za sve koji vole ili imaju želju isprobati dimljenu papriku ali je u svom mjestu nisu imali gdje kupiti - sada je nudi i jedan veliki domaći brend pa vjerujem da je već sada, ili će uskoro biti dostupna i u manjim mjestima i dućanima.
Sastojci:
- 4 veća kotleta
- 2 velike glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 350 g gljiva (smeđi ili bijeli šampinjoni, shiitake, bukovače...)
- 5-6 listića svježe kadulje
- 3 manje grančice timijana
- 1 puna žličica dimljene paprike
- 1,5 dl crnog vina
- 2 dl mesne juhe/temeljca
- Sol, papar
- peršinov list
- 30 g maslaca
- Malo brašna
- Mast/ulje
Priprema:
- U pećnicu stavite posudu u kojoj ćete kasnije peći kotlete i zagrijte na 220°C.
- Kotlete prije pripreme ostavite barem 15-20 minuta na sobnoj temperaturi.
- U veliku, zagrijanu tavu stavite malo masnoće.
- Meso posolite, popaprite, uvaljajte u brašno i pecite u tavi kratko, toliko da kotleti sa svake strane dobiju lijepu boju. Vjerojatno će vam u tavu stati dva kotleta, nemojte tavu pretrpavati, pecite u dva navrata.
- Pečene kotlete stavite na tanjur, pokrijte alu-folijom a u tavu, na masnoću od pečenja, stavite luk koji ste ranije prepolovili i narezali na tanke ploškice. Povremeno luk promiješajte, posolite i kada malo omekša dodajte sitno nasjeckanu kadulju, nasjeckani češnjak i narezane gljive. Pirjajte 2-3 minute, dodajte dimljenu papriku, timijan i kockicu maslaca pa uz povremeno miješanje pirjajte još 7-10 minuta. Dodajte crno vino a kada alkohol ispari, dodajte mesnu juhu ili temeljac.
- Pažljivo izvadite zagrijanu posudu iz pećnice, u nju odmah ulijte pirjani luk i gljive, i svu tekućinu a zatim na to rasporedite kotlete (dodajte i tekućinu iz mesa), poklopite i stavite u pećnicu. Pecite 20-30 minuta (po potrebi dodajte pred kraj pečenja još malo tekućine/juhe, na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listom).
- Poslužite uz pire od krumpira i kuhano povrće (brokulu, cvjetači, mrkvu...).
Fino, fino.
OdgovoriIzbriši