Kada pomislim na zimsko voće, prve su mi na umu naranče. Vjerujem i većini vas. Nekada davno bile su bolje, puno bolje. Finije, sočnije i ukusnije od ovih današnjih. Ali, to je već neka druga tema...
Ipak, naranče su i dalje zaštitni znak zime :)
Za današnji kolač koristila sam male crvene naranče, divno su "digle" ovaj jednostavi kolač, a kao i prošlotjedni kolač s glazurom od nara, i ovaj me oduševio snažnom i divnom bojom.
Upside down, odnosno preokrenuti kolači specifični su po tome što kolač nakon pečenja i preokretanja bude u tankom sloju obložen divnim, ljepljivim karamel sirupom a kako zbog sastojaka, tako i radi načina pečenja biskvit u pravilu ostane fino sočan. Osim s narančama, možete ga napraviti s raznim voćem (jabukama, kruškama, breskvama, ananasom, šljivama....). Kolač možete napraviti i s običnim narančama, a po želji naranče ogulite prije rezanja.
Obožavam koristiti narančinu koricu za aromatiziranje kolača, i biskvita i krema. Divno je moćna, puna okusa i mirisa! Ipak, nije uvijek lako nabaviti one nešpricane naranče, posebno nama na kontinentu. Čitala sam da naranče i limun, kao i ostale agrume treba oprati octom i vodom (na 3 šalice vode dodati 1 šalicu octa) ili u 250 ml vode dodati žlicu limunovog soka i 2 žlice sode bikarbone pa time dobro oprati agrume.
Za pečenje je najbolje izabrati obični okrugli kalup, keramički pekač ili vatrostalnu posudu, a ako se odlučite kolač peći u kalupu za tortu sa odvojivim dnom, dobro ga iznutra obložite papirom za pečenje kako vam sirip ne bi iscurio tijekom pečenja.
Sastojci:
- 3 crvene naranče
- 70 ml vode
- 100 g šećera (smeđeg ili light muscovado)
- 1 štapić cimeta ili 1/4 žličice cimeta u prahu
- 50 g maslaca
za biskvit:
- 150 g maslaca (sobne temperature)
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 100 ml soka od naranče
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- malo naribane narančine korice
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice klinčića
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Naranče operite i izrežite na tanke ploške (po želji prethodno ih ogulite).
- U posudu ulijte vodu, dodajte šećer i stavite na laganu vatru, dodajte štapić cimeta a kada se šećer otopi dodajte narezane naranče. Naranče samo kratko kuhajte, oko 1 minutu, pa ih izvadite na tanjur a sirup nastavite kuhati još par minuta. Izvadite štapić cimeta i dodajte maslac pa još kratko kuhajte. Ostavite sa strane dok pripremite tijesto za biskvit.
- Maslac i šećer miksajte dok se smjesa ne sjedini, dodajte vaniliju i uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje i miksajte 2-3 minute. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, naribanu narančinu koricu, cimet i klinčiće. U smjesu s jajima dodajte narančin sok, smanjite brzinu miksera pa umiješajte i brašno sa ostalim suhim sastojcima i kratko miješajte, tek toliko da se sastojci sjedine.
- U kalup za pečenje ulijte pripremljeni karamel sirup, dno obložite narančama pa na njih nanesite tijesto. Poravnajte špatulom i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 50 minuta na 180°C.
- Kolač izvadite iz pećnice i odmah prođite nožem uz rub kalupa (ako se tijekom pečenja kolač zalijepio za kalup) i ostavite u kalupu 15 minuta. Na kalup stavite veliki tanjur za serviranje pa pažljivo, koristeći kuhinjsku krpu, preokrenite kolač na tanjur. Kolač možete poslužite sa šlagom ili kuglocom sladoleda od vanilije.
Ja već danima tražim ovde blood orange , jako ih volim u kolačima a i da ih jedem. Kako lepo izgledaju na ovom tvom kolaču
OdgovoriIzbrišiOdličan kontrast crvenih naranči,jako fino izgledaju na sočnom biskvitu
OdgovoriIzbriši