ponedjeljak, 15. listopada 2018.

Neodoljiva i slasna pileća krilca iz pećnice - za projekt Vrtim Zdravi Film u suradnji s Nestlé




Danas na jelovniku imamo neodoljiva pileća krilca i uz njih laganu i nježnu pečenu bundevu.

Priprema ovog jela neće vam oduzeti puno vremena, sve se peče u pećnici u isto vrijeme a mariniranje mesa možete obaviti i dan ranije.

Klinci vole piletinu, a tko uopće može odoljeti krilcima  ;)

Kako sam nedavno najavila, nastavljamo s jednostavnim i zdravim receptima za naše školarce i vrtimo i dalje zdravi film.



Ovo je prvi u seriji recepata koje ću objaviti a odlučila sam se za jednostavnu pripremu bez paniranja, brašna, krušnih mrvica i duboke masnoće.

Klasičan način pripreme ovakvih ljepljivih krilaca podrazumijeva veliku količinu šećera ili meda, ja sam se zaustavila tek na jednoj maloj žličici meda. Tako sam izbjegla nepotrebne kalorije a krilca su ipak dobila taj neodoljivi sjajni i pomalo ljepljivi, karamelizirani štih ;)

Pečenjem u pećnici količina masnoće isto je svedena na minimum a nije za zanemariti da:
1.) nema stajanja uz štednjak jer pećnica odrađuje većinu posla i
2.) nema špricanja po štednjaku, kao ni hrpe prljavog posuđa.







A zašto bundeva? 

Zato jer je zdrava, nutritvno vrlo vrijedna, sadrži puno vlakana a malo masnoća, jača imunitet, jer je upravo sada njezina sezona i šteta je ne iskoristiti je. Bundevu možemo peći, puniti mesom, dodavati u variva i tijesta, raditi od nje sjajne okrepljujuće juhe ali i fine pite, muffine, torte i kolače. Bundeva je jedna iznimna i svestrana namirnica i sigurna sam da će barem u nekoj izvedbi oduševiti i vaše školarce.











(za 4 osobe)

·         12 pilećih krilaca

marinada:

·         1 žlica senfa
·         3 žlice soya umaka
·         1 žličica đumbira u prahu
·         ½ žličice češnjaka u prahu
·         ¼ žličice mljevene paprike
·         sok ½ limuna
·         1 žlica ulja
·         malo soli
·         malo papra
·         1 žličica meda


·         1 hokaido bundeva
·         ½ žličice soli
·         1 žlica sjemenki sezama
·         malo ulja




Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za marinadu, osim meda.
Pileća krilca prelijte marinadom, dobro sve promiješajte i ostavite u hladnjaku barem sat vremena. Još bolje će biti ako se krilca mariniraju duže, par sati ili tijekom noći.


Pećnicu zagrijte na 200°C.


Marinirana krilca izvadite iz hladnjaka i rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje, a preostalu marinadu čuvajte za kasnije.


Bundevu operite, očistite i narežite na tanje kriške. Stavite narezane komade bundeve u vrećicu, dodajte sol, sezam i malo ulja pa vrećicu dobro zatvorite i protresite tako da se sol, sezam i ulje zalijepe za bundevu i oblože svaku krišku. 

Ovako pripremljene kriške bundeve isto stavite na lim obložen papirom za pečenje. 
Možete sve peći u jednom velikom limu ili u dva manja, u isto vrijeme na dva nivoa u pećnici.

Krilca i bundevu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 200°C.

U preostalu marinadu dodajte žličicu meda i dobro promiješajte, izvadite krilca iz pećnice i uz pomoć kuhinjskog kista premažite ih tankim slojem marinade s medom. Vratite u pećnicu i pecite još 15ak minuta, odnosno dok se krilca lijepo zapeku.


Izvadite sve iz pećnice i poslužite sa salatom po izboru.


Ja sam se odlučila za jednostavnu i laganu salatu s kus-kusom.





Salata:

·         ½ šalice kus kusa
·         1,5 šalica kipuće vode
·         sol
·         sok 1 limuna
·         ½ glavice zelene salate (iceberg)
·         1 crvena paprika
·         peršinov list
·         maslinovo ulje


Kus kus stavite u zdjelu, prelijte posoljenom kipućom vodom, poklopite i ostavite 5 minuta, odnosno dok kus kus ne nabubri i upije tekućinu. Otklopite, promiješajte i ostavite da se hladi.
U ohlađeni kus kus dodajte sitno nasjeckanu papriku i narezane listove salate, dodajte ulje, limunov sok i po želji još posolite. Na kraju dodajte nasjeckane listove peršina, sve promiješajte i poslužite uz krilca s bundevom.







Nema komentara:

Objavi komentar