Danas na
jelovniku imamo neodoljiva pileća krilca i uz njih laganu i nježnu pečenu
bundevu.
Priprema ovog
jela neće vam oduzeti puno vremena, sve se peče u pećnici u isto vrijeme a
mariniranje mesa možete obaviti i dan ranije.
Klinci vole
piletinu, a tko uopće može odoljeti krilcima ;)
Kako sam nedavno
najavila, nastavljamo s jednostavnim i zdravim receptima za naše školarce i
vrtimo i dalje zdravi film.
Ovo je prvi u seriji recepata koje ću objaviti a odlučila sam se za jednostavnu pripremu bez paniranja, brašna, krušnih mrvica i duboke masnoće.
Klasičan način
pripreme ovakvih ljepljivih krilaca
podrazumijeva veliku količinu šećera ili meda, ja sam se zaustavila tek na
jednoj maloj žličici meda. Tako sam izbjegla nepotrebne kalorije a krilca su
ipak dobila taj neodoljivi sjajni i pomalo ljepljivi, karamelizirani štih ;)
Pečenjem u
pećnici količina masnoće isto je svedena na minimum a nije za zanemariti da:
1.) nema
stajanja uz štednjak jer pećnica odrađuje većinu posla i
2.) nema
špricanja po štednjaku, kao ni hrpe prljavog posuđa.
A zašto bundeva?
Zato jer je zdrava, nutritvno vrlo vrijedna, sadrži puno vlakana a malo masnoća, jača imunitet, jer je upravo sada njezina sezona i šteta je ne iskoristiti je. Bundevu možemo peći, puniti mesom, dodavati u variva i tijesta, raditi od nje sjajne okrepljujuće juhe ali i fine pite, muffine, torte i kolače. Bundeva je jedna iznimna i svestrana namirnica i sigurna sam da će barem u nekoj izvedbi oduševiti i vaše školarce.
Zato jer je zdrava, nutritvno vrlo vrijedna, sadrži puno vlakana a malo masnoća, jača imunitet, jer je upravo sada njezina sezona i šteta je ne iskoristiti je. Bundevu možemo peći, puniti mesom, dodavati u variva i tijesta, raditi od nje sjajne okrepljujuće juhe ali i fine pite, muffine, torte i kolače. Bundeva je jedna iznimna i svestrana namirnica i sigurna sam da će barem u nekoj izvedbi oduševiti i vaše školarce.
(za 4 osobe)
·
12
pilećih krilaca
marinada:
· 1
žlica senfa
·
3
žlice soya umaka
·
1 žličica
đumbira u prahu
·
½
žličice češnjaka u prahu
·
¼
žličice mljevene paprike
·
sok ½
limuna
·
1
žlica ulja
·
malo soli
·
malo
papra
·
1
žličica meda
·
1
hokaido bundeva
·
½
žličice soli
·
1
žlica sjemenki sezama
·
malo
ulja
Pomiješajte sve
sastojke za marinadu, osim meda.
Pileća krilca prelijte marinadom, dobro sve promiješajte i ostavite u hladnjaku barem sat vremena. Još bolje će biti ako se krilca mariniraju duže, par sati ili tijekom noći.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Marinirana krilca izvadite iz hladnjaka i rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje, a preostalu marinadu čuvajte za kasnije.
Bundevu operite, očistite i narežite na tanje kriške. Stavite narezane komade bundeve u vrećicu, dodajte sol, sezam i malo ulja pa vrećicu dobro zatvorite i protresite tako da se sol, sezam i ulje zalijepe za bundevu i oblože svaku krišku.
Ovako pripremljene kriške bundeve isto stavite na lim obložen papirom za pečenje.
Možete sve peći u jednom velikom limu ili u dva manja, u isto vrijeme na dva nivoa u pećnici.
Krilca i bundevu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 200°C.
U preostalu marinadu dodajte žličicu meda i dobro promiješajte, izvadite krilca iz pećnice i uz pomoć kuhinjskog kista premažite ih tankim slojem marinade s medom. Vratite u pećnicu i pecite još 15ak minuta, odnosno dok se krilca lijepo zapeku.
Izvadite sve iz pećnice i poslužite sa salatom po izboru.
Ja sam se odlučila za jednostavnu i laganu salatu s kus-kusom.
Pileća krilca prelijte marinadom, dobro sve promiješajte i ostavite u hladnjaku barem sat vremena. Još bolje će biti ako se krilca mariniraju duže, par sati ili tijekom noći.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Marinirana krilca izvadite iz hladnjaka i rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje, a preostalu marinadu čuvajte za kasnije.
Bundevu operite, očistite i narežite na tanje kriške. Stavite narezane komade bundeve u vrećicu, dodajte sol, sezam i malo ulja pa vrećicu dobro zatvorite i protresite tako da se sol, sezam i ulje zalijepe za bundevu i oblože svaku krišku.
Ovako pripremljene kriške bundeve isto stavite na lim obložen papirom za pečenje.
Možete sve peći u jednom velikom limu ili u dva manja, u isto vrijeme na dva nivoa u pećnici.
Krilca i bundevu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 200°C.
U preostalu marinadu dodajte žličicu meda i dobro promiješajte, izvadite krilca iz pećnice i uz pomoć kuhinjskog kista premažite ih tankim slojem marinade s medom. Vratite u pećnicu i pecite još 15ak minuta, odnosno dok se krilca lijepo zapeku.
Izvadite sve iz pećnice i poslužite sa salatom po izboru.
Ja sam se odlučila za jednostavnu i laganu salatu s kus-kusom.
Salata:
·
½ šalice
kus kusa
·
1,5
šalica kipuće vode
·
sol
·
sok 1
limuna
·
½
glavice zelene salate (iceberg)
·
1
crvena paprika
·
peršinov
list
·
maslinovo
ulje
Kus kus stavite u
zdjelu, prelijte posoljenom kipućom vodom, poklopite i ostavite 5 minuta,
odnosno dok kus kus ne nabubri i upije tekućinu. Otklopite, promiješajte i
ostavite da se hladi.
U ohlađeni kus
kus dodajte sitno nasjeckanu papriku i narezane listove salate, dodajte ulje,
limunov sok i po želji još posolite. Na kraju dodajte nasjeckane listove
peršina, sve promiješajte i poslužite uz krilca s bundevom.
Nema komentara:
Objavi komentar