petak, 17. svibnja 2019.

Proljetne rolice s mljevenim mesom i umakom



Proljetne rolice mnogima su omiljeno jelo kineske kuhinje.
Odlučite li ih napraviti doma, bez brige, njihova prpiprema je zapravo jednostavna, a ako ste vješti u sjeckanju čak i brza ;)

Možete ih nadjevati mljevenom svinjetinom ili junetinom kao i piletinom u kombinaciji s povrćem, ali odličnan izbor su i vege rolice.

Bez obzira na sastojke nadjeva, važno je da ga dobro ohladite prije motanja rolica, kako se tijesto ne bi raskvasilo.
Također, rolice treba motati čvrsto a rubove navlažiti vodom da se tijesto dobro zalijepi.
I još nešto što je svakako važno - ulje za prženje mora biti jako vruće, kako bi rolice tijekom prženja upile što manje masnoće.




Spring rolice su idealne za sve koji vole improvizirati u kuhinji ;)
Više povrća, manje mesa, ljuće, blaže, s gljivama ili bez...
Bitno je da se ne pretjera s količinom nadjeva a sve ostalo ovisi o vašoj inspiraciji i stanju u hladnjaku.








Sastojci:

300 g mljevene junetine
2-3 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 mrkva
1/2 manje glavice kupusa
2 žlice soja umaka
1 žličica naribanog đumbira
4-5 kora za savijače
ulje za prženje 


Umak:
(preuzet s bloga Like chocolate, uz manje izmjene :) )
4 žlice ketchupa
4 žlice alkoholnog octa
žlice soja umaka

1 žličica nasjeckanog čilija
1 žlica škrobnog brašna i 4 žlice vode


Priprema:
Kupus narežite na jako tanke trakice ili još bolje naribajte na mandolinu.
Luk očistite i narežite na kolutiće, češnjak očistite i sitno nasjeckajte a đumbir ogulite i naribajte.
Mrkvu očistite i narežite na tanke prutiće (na julienne).

U woku ili velikoj tavi zagrijte 2-3 žlice ulja. 
Na vruće ulje dodajte mljeveno meso i uz miješanje pržite dok meso ne dobije lijepu boju. Izvadite meso iz woka. 
U wok dodajte novo ulje i kad se zagrije dodajte pripremljeno narezano povrće, ali ne sve odjednom. Prvo pržite luk i češnjak, zatim dodajte mrkvu pa nastavite kratko pržiti i dodajte kupus a zatim dodajte soja umak i naribani đumbir. Uz stalno miješanje sve kratko pržite na jakoj vatri, vratite u wok meso i sve dobro promiješajte.  Po potrebi malo posolite i još začinite ako treba. Ostavite nadjev da se ohladi. 
Za to vrijeme pripremite umak.

U zdjelici pomiješajte ketchup, ocat, čili i soja umak pa sve zagrijavajte do vrenja.
Pomiješajte škrobno brašno s vodom pa dodajte u umak i kuhajte dok se ne zgusne. Umak ostavite da se hladi.

Svaku koru izrežite na 4 kvadrata. Stavite žlicu nadjeva u jedan kut izrezane kore, malo preklopite i krenite rolati, zatim preklopite i bočne kuteve (dobit ćete oblik pisma).
Sada vodom lagano namažite rubove kore i zamotajte rolicu do kraja, da se tijesto zalijepi. 
Odložite zamotanu rolicu a tanjur / tacnu, pa ponovite sve s preostalim tijestom i nadjevom.


U woku zagrijte ulje pa u jako vruće ulje pažljivo stavite rolice i pržite kratko, dok sa svih strana ne dobiju lijepu boju. Vadite pržene rolice na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće.
Nemojte pržiti puno rolica odjednom  i ovako ide vrlo brzo ;)

Poslužite hrskave rolice uz uhlađeni umak :)






Nema komentara:

Objavi komentar