ponedjeljak, 28. srpnja 2025.

Zotter - čokoladni raj u srcu Štajerske

Priča o Zotteru i čovjeku iza brenda U srcu austrijske Štajerske, nedaleko Riegersburga, a samo 50ak km udaljena od Graza, smjestila se tvornica čokolade, rajsko mjesto za sve čokoholičare, zaljubljenike u slatke delicije ali i one koji žele znati više o samom procesu proizvodnje čokolade ali i o tome kako slijediti snove. Vrijedi spomenuti da je Zagreb od ovog čokoladnog raja udaljen oko 2 sata vožnje, pa je ovo savršena destinacija za jedan slatki izlet! No, da ne bi bilo zabune, nije ovo tek turistička gastro atrakcija, ovo je mjesto gdje se već desetljećima mijenja način na koji razmišljamo o čokoladi. Zotter Schokoladen Manufaktur nije samo tvornica – to je mjesto gdje se susreću održivost, inovacija i umjetnost okusa. Iza ove uspješne priče stoji Josef Zotter, vizionar i jedan od najpoznatijih austrijskih čokolatijera.
Josef Zotter svoju je kulinarsku karijeru započeo kao kuhar, slastičar i vlasnik restorana u Grazu. Ubrzo se proslavio neobičnim kombinacijama okusa – čokoladom s konopljom, vinom, kozjim sirom. Potom je Zotter na obiteljskoj farmi u Riegersburgu pokrenuo vlastitu čokoladnu manufakturu, temeljeći cijeli poslovni model na održivosti, pravednoj trgovini i potpuno ručnoj proizvodnji. Njegov moto – “Bean-to-bar” (od zrna do čokolade) – značio je da Zotter ima potpunu kontrolu nad svakim korakom proizvodnje, od nabave kakaa do dizajna omota.
Bean-to-bar: Čokolada s punim identitetom Za razliku od većine komercijalnih proizvođača koji koriste već gotove čokoladne mase, Zotter čokoladu proizvodi izravno od sirovih zrna kakaa. Ovaj bean-to-bar proces uključuje selekciju zrna iz specifičnih geografskih regija, njihovo prženje, mljevenje, končiranje i temperiranje – sve unutar vlastite tvornice. Time se osigurava potpuna sljedivost, svježina i kvaliteta proizvoda. Zotter surađuje izravno s malim uzgajivačima kakaa u Latinskoj Americi, Africi i Aziji. Umjesto da kupuje kakao na burzi po najnižoj cijeni, osobno posjećuje plantaže, gradi dugoročne odnose s proizvođačima i jamči im stabilan prihod.
Fair Trade: Više od etikete Zotter je nositelj Fair Trade certifikata, no njegova posvećenost pravednoj trgovini ide i dalje od standardnih zahtjeva. Dok certifikat garantira da su proizvođači dobili poštenu cijenu za svoj rad, Zotter često isplaćuje čak i višu cijenu od minimalne propisane razine, nazvanu Fair Trade Plus. Za njega to nije pitanje marketinga, već odgovornosti. “Ako želimo jesti čokoladu s dobrim osjećajem, moramo znati tko ju je proizveo i pod kojim uvjetima”, često ističe Zotter. Time je postao pionir tzv. direct trade modela, u kojem se preskaču posrednici, a veza između tvornice i farmera postaje osobna i transparentna.
Tvornica koja je postala atrakcija Zotterova tvornica nije zatvorena hala, već prava čokoladna avantura. Posjetitelji mogu ući u “Čokoladno kazalište” (Schoko-Laden-Theater), pratiti cijeli proces proizvodnje, kušati stotine različitih vrsta čokolade i obići “Edible Zoo” – jestivi zoološki vrt u kojem se uzgajaju domaće životinje i organski usjevi. Svake godine tvornicu posjeti više od 250.000 ljudi, uključujući školske grupe, turiste i gastronomske entuzijaste iz cijelog svijeta. Čak i sama arhitektura tvornice, kombinacija moderne industrijske estetike i prirodnih materijala, odražava Zotterovu filozofiju – transparentnost, održivost i otvorenost.
Personalizirane čokolade: Slatki potpis Zotter ne nudi samo gotove čokoladne pločice – on nudi i mogućnost da kupci kreiraju vlastitu čokoladu iz snova. Putem web stranice ili prilikom posjete tvornici, korisnici mogu birati vrstu čokolade (mliječna, tamna, veganska…), punjenja (nugat, voće, začini…), dodatke (lješnjaci, kandirani đumbir, cvjetovi lavande…) i dizajn ambalaže. Ova personalizacija, uz ručnu izradu i unikatno pakiranje, čini Zotterov proizvod idealnim poklonom – bilo da je riječ o ljubavnom pismu u obliku čokolade, rođendanskoj poslastici ili luksuznom korporativnom daru s logotipom firme.
Više od čokolade Zotter nije stao samo na slatkom. S vremenom je proširio ponudu na energetske pločice, praline, napitke od kakaa, veganske proizvode i linije sirove čokolade. Pokrenuo je i projekte u Kini i Indiji, gdje je pokušao proširiti model lokalne, etične proizvodnje. Slatka budućnost I dok je svijet masovne čokolade prepun šećera, palminog ulja i neetičnih uvjeta rada, Zotter i dalje ide svojim putem – često težim, ali iskrenijim. Njegova tvornica u Riegersburgu danas zapošljava više od 200 ljudi i izvozi čokolade u više od 30 zemalja. “Ne želimo biti najveći, nego najbolji”, rekao je Zotter u jednom intervjuu. I čini se da mu to itekako uspijeva!

Nema komentara:

Objavi komentar