utorak, 5. travnja 2011.

OSSO BUCO



(osso = kost, buco = rupa)

Talijanska kuhinja obiluje finim receptima, a ovo što vam danas predstavljam  verzija je jednog od poznatijih specijaliteta sjevernog dijela Italije.
Neke varijante ovog jela sadrže i rajčice, ali ja sam ovaj put pravila osso buco na bijelo.
Uz njega se najčešće služi rižoto sa šafranom (alla milanese), koji je prekrasne žute boje, a dobro se slaže i s palentom ili tjesteninom.



Evo što je potrebno:

  • 4 komada teleće koljenice (osso buco), deblje narezana
  • malo oštrog brašna
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • 3-4 stabljike celera
  • 4 režnja češnjaka
  • 4 dl bijelog vina
  • lovorov list
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje



Luk, mrkvu i stabljike celera narezati na sitne kockice.
Meso posoliti pa uvaljati u brašno.
U velikoj tavi komade mesa kratko popržiti sa svake strane.
Meso izvaditi na tanjur a u tavu staviti sitno narezani luk i mrkvu, posoliti i pirjati , uz podlijevanje vinom, dok povrće ne omekša. Dodati kockice celera i sitno narezani češnjak pa pirjati još minutu-dvije.

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Pripremiti veću vatrostalnu posudu s poklopcem, odnosno posudu koja može u pećnicu a bitno je da je velika i da ima poklopac.

Povrće presuti u vatrostalnu posudu, dodati meso, ostatak vina i lovorov list. Poklopiti i ubaciti u zagrijanu pećnicu pa peći oko 2 sata.
Tijekom pečenja povremeno okrenuti meso (koje će se vremenom odvojiti od kosti, ne brinite, baš tako i treba biti ;) ) i po potrebi zaliti s još malo vina.

Gotov osso buco posuti gremulatom i poslužiti uz rižoto sa šafranom.







za gremolatu:
1 režanj češnjaka sitno nasjeckati, dodati naribanu koricu 1 limuna (domaćeg) i 2 žlice sitno sjeckanog lista peršina, sve promiješati.



1 komentar:

  1. Ovo mi je jedan od najdražih talijanskih specijaliteta jer sam i sam veliki obožavatelj talijanske kuhinje.... odličan blog Tomislav

    OdgovoriIzbriši