četvrtak, 4. kolovoza 2011.

Sataraš / bećarac ;))



A ne, ne, neću vam pisati šaljive, dvosmislene i trosmislene stihove ;) ovaj je post posvećen jednom od mojih najdražih ljetnih jela, a u dijelu Slavonije u kojem sam rođena i odrasla to jelo nazivamo bećarac, dok je uobičajeni naziv sataraš.

Ovo je njegovo vrijeme, vrhunac ljeta pa sve dok ima finog paradajza, zato - navalite.

Meni je bećerac najslađi pripremljen na domaćoj masti, al ok, ako je nemate ili ne volite i ulje je sasvim dobra alternativa ;)

I još nešto, birajte dobro dozrele plodove, paradajz treba biti mekan i sočan, po mogućnosti najfiniji domaći.


Uz bećarac mi ne treba ništa osim finog, friškog kruha. Obožavam njegovu jednostavnost!

Recept je malo odokativan, omjeri nisu uvijek isti al recimo da bi za dvoje bilo potrebno:

  • 2 glavice luka
  • 2-3 veće paprike
  • 5-6 paradajza srednje veličine
  • mast ili ulje
  • sol
  • šećer
  • ljuta papričica ili peperončini


Luk, papriku i paradajz operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti.



Na većoj tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga prodinstajte, posolite i povremeno miješajte.
Nakon 10ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na veće komadiće pa opet pustite da lagano krčka sljedećih 10ak minuta.
Sada dodajte i narezani paradajz, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri.
Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svog soka, samo budite u blizini i povremeno promiješajte.
Kada je svo povrće omekšalo dodajte mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosolite i dodajte malo ljute papričice ili peperončina. I jedno i drugo jako usitnite prije nego primješate jelu.
U slučaju da koristite peperončine budite pažljivi kod doziranja jer njihovu žestinu tek kasnije osjetite u punoj snazi ;)) Ja volim kada je malo ljući.

Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada ste zadovoljni njegovom teksturom, netko voli rijeđi a netko ukuhaniji.



I to je to - sataraš odnosno bećarac.

Dodavanjem riže i/ili mesa dobijemo đuveč.
Dodamo li tikvice i patlidžane, pa još i raznih začinskih travica dobijemo prefini ratatouille. A to je ipak nešto drugo ;))



Broj komentara: 13:

  1. Dakle moram d aispricam jednu pricu ovde.Kad ej moj tata putovao poslom u Juznu Ameriku, tacniej Cile,bio se radovao da s enajede ribe morske.Medjutim kad je stigao prvo sto su mu rekli je d aizbegava d ajede ribu i sveze voce i povrce zbog neke zaraze.
    Gladovao covek tako dok e stize do nekih partnera koji ga odvedu u restoran kod nekog naseg coveka
    Kad mu ej ovaj predlagao sve si svasta d amu spremi..on je rekao :Brate napravi mi ejdan sataras..gladan sam kao vuk:)
    Eto sad znas sta moj tatat najvise voli dajede;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ili Bećar paprikas!Sa pire krompirom njami...:)

    OdgovoriIzbriši
  3. A vidiš, za moju baku je sataraš upravo ovo po tvom receptu, a bećarac je kad još na kraju umeša i jedno razmućeno jaje.
    Nego, propratna stvar je pun pogodak! Slušaću je danas dok budem spremala sataraš :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Dzoli, dobar ti je tata :))
    Sataraš ili bećarac, svejedno ;) ma glavno da se mi slažemo da je to jedno divno ljetno jelo.
    Olja, supp! Imam frendice koje su V. dok je bio mlađi zvale Mowgli :lol volim i tu stvar i crtić. A imamo i mačku koja se zove Baghera :lol, naravno zovemo je Bagi

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikad nisam jela sataraš. Izgleda fino!

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasne fotke Tanja! Nisam nikada bila u Slavoniji, a bome nisam ni ovo probala, mada već vidim da bi mi se svidilo :)

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sam iz Slavonije, ali nikad nisam čula za bećarac! ;) Mi ga zovemo sataraš i često ga pravimo ljeti. Doduše, uvijek s rižom, ali to je to. :) Prefino izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  8. Na žalost, i ja u zadnje vrijeme rijetko idem u Slavoniju, tek par puta godišnje :/

    Havala na komentarima i pohvalama :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sa lukom ispržim još sitno sjeckane slanine mmmmmmmmmm

    OdgovoriIzbriši
  10. aaaa, CD, di će suza neg na oko hahaha
    vjerujem da je sa slaninom mmmm, sve sa slaninom je mmmmmmm ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Kao slavonska snaha, to je jedno od prvih jela koje sam morala naučiti praviti :)) Zaista je fino, brzo se skuha i sama ga obožava, a ponajviše volim uveseliti svog Slavonca s ovakvim jednostavnim jelom iz njegovog djetinjstva :)

    OdgovoriIzbriši