nedjelja, 18. rujna 2011.

Panna cotta s limunovom koricom i želeom od malina






Danas je 18. rujna, termometar na mojoj terasi u istočnom dijelu Zagreba oko 14 sati pokazuje 32°C.
Ima nešto malo vjetra, lagano, lagano...


Ljeto. Dugo i toplo.
A lijepo je bilo i svašta se izdogađalo, za početak festival na Jarunu, Arcade Fire, Grindermani i Cave :srčeko:, oduševljeno Mladunče kojeg smo odvukli u prvi red da nakratko vidi Facu izbliza.
A onda je uslijedilo par divnih tjedana u blizini Zadra, pa kasnije kratki đir po unutrašnjosti Istre... i tako, ma baš smo guštali.
Za kraj još kupanje u Vrbniku i ljeto je moglo ići pa-pa. Al nije.
I škola je počela a temperature se nisu dale.
I ajvar je već gotov a Zagreb se krčka na preko 30 celzijevaca :lol



Osvježenje - hladna i lagana PANNA COTTA :)
Iako inače vrlo jednostavan desert, ovako pripremljena panna cotta (u slojevima) zahtijeva malo više vremena i truda.

Potrebno je:

  • 120 ml mlijeka
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 120 g šećera u prahu
  • 1/2 vrećice burbon-vanilije ili žličica ekstrakta vanilje
  • naribana korica 1-2 limuna
  • 10 g želatine, mljevene bijele (dr. Oetker)

  • 200 g malina
  • 2-3 žlice šećera
  • malo usitnjenog kardamoma (opcija, ali ako ne znate gdje, možete ga nabaviti u Gardenu)
  • 2 g želatine, mljevene bijele

Priprema:

U posudu ulijte mlijeko i slatko vrhnje, zagrijte pa dodajte šećer, vaniliju i naribanu limunovu koricu (pazite da ribate samo žuti dio kore, bijeli sadrži gorčinu i može pokvariti cijelu priču ;)).
Na laganoj vatri kuhajte 20ak minuta.

Za to vrijeme namočite želatinu prateći upute na vrećici (pomiješati prah s malo vode i ostaviti 10 min. da nabubri).


Pripremljenu želatinu dodajte smjesi mlijeka i slatkog vrhnja i dobro promiješajte da se želatina potpuno rastopi.
Smjesu nalijevajte u čaše, poklopite ih tanjurićima ili folijom pa ostavite sat-dva u frižideru.
Panna cotta se mora malo stisnuti jer kasnije na nju ide sloj želea s malinama.

Dok se krema hladi napravite žele.
Maline stavite u posudicu s debljim dnom, pospete šećerom i stavite na laganu vatru. Promiješajte, maline malo zgnječite kako bi pustile svoj sok, po potrebi dodajte i žlicu-dvije vode. Nakon par minuta maknite s vatre, procijedite kroz sitno sito (cjedilo za čaj) pa u procijeđene maline umiješajte nabubrenu želatinu.
Ostavite sirup u frižideru da se ohladi i malo stisne a tada ga pažljivo rasporedite na ohlađenu panna cottu.
Vratite čaše u frižider na još barem sat vremena da se i žele na vrhu stegne.


Poslužite hladno uz listiće bosiljka, mente ili melise ;)




Jesen samo što nije...


Broj komentara: 17:

  1. Da jos malkice uzivamo u letu, mada ne bih imala nista protiv i da su temperature par stepeni nize, bilo nam svima daleko prijatnije.;)) A slatkis u casama izgleda predivno u dve boje, zabelezicu recept na sigurno mesto za probu!;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Zovu promjenu vremena, hvala Bogu! Ali, dok je trajalo ili bar dok sam seja skitala po moru vrijeme je bilo taman, pravo ljeto. Drago mi je da ste se i vi nauživali a desert izgleda prelijepo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicna panakota.I izbor mzuike uz to;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Ahh, Cave ♥ Panna cottu baš volim, i definitivno je odlična izbor za osvježenje, pogotovo u kombinaciji s malinama.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ljeto je bilo dugo,i prije svega (pre)vruće, i evo kod nas posljednjih par dana se polako ali sigurno približava jesen...

    Super recept i jako primamljive slike! Kombinacija s malinama je savršena!

    OdgovoriIzbriši
  6. meni je ovo ljeto bilo najljepše u životu, danas ujutro zahlađenje me malo razočaralo
    panna cottu rijetko pravim, ova tvoja mi se baš dopada, odlična kombinacija

    OdgovoriIzbriši
  7. Panna cottu još nikad nisam pravila, ni sama ne znam što, a ova tvoja izgleda zaista božanstveno!

    OdgovoriIzbriši
  8. ovo ti je san snova :) Kod nas je danas toliko zahladilo u odnosu na jučer, a jučer je bilo divno toplo i sunčano. Izgleda da nam je stigla jesen :)
    Vidim, još je netko bio na in musicu ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. hvala na komentarima :)


    @ maslinka, prva panna cotta koja mi se svidjela bila je po jamievom receptu iz "sretnih dana", od tada sam zaljubljena u ovu slasticu, pravim je često i s raznim preljevima :)

    @tamara, da, evo već danas bi bilo ugodnije uz topli čaj.

    OdgovoriIzbriši
  10. Panna cotta izgleda super, s malinama mmmm, mogu samo zamisliti miris, aromu i svježinu tog deserta! Divno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Baš bih uzivala sada u ovom tvom desertu, ali uživam i u muzici! Hvala za recept i prelepu pesmu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Vrlo lijepo izgleda! Budući je panna cotta sama po sebi prilično bezveznjikav desert, ono što joj daje karakter su upravo želei i arome, a čini se da je tvoj odabir dobitna kombinacija! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Divnu panna cottu sam probala dok sam bila u Calabriji, i u nekim nasim restoranima, i stvarno je osvezavajuci dezert. Odlican u letnje dane. Slatko, a nije jako. :)

    OdgovoriIzbriši