nedjelja, 29. siječnja 2012.

Macarons & truffles - slatke čokoladne napasti



Kolačići koji su uvijek u sezoni :)

Iako sam recepte za ove čokonapasti objavila krajem prosinca na večernjakovoj blogosferi, sada ih objavljujem i ovdje. Razlog - mejlom mi je stiglo već dosta upita kada ću objaviti u cijelosti recept za macaronse.
Hm, mala je zabuna nastala jer je nedavno i u tiskanom izdanju večernjaka izašao tekst o gastroblogovima, a u kojem je objavljena fotka i samo dio recepta za ove kolačiće.
Ok, sad će cijeli recept biti i ovdje, od viška glava ne boli ;)

Tada sam u jednom postu napisala dva recepta, a kako sam  kolačiće skupa i fotkala, tako ću ih i ovdje ostaviti.




Truffles





Ovo je jako jednostavna slastica kojoj su baza tamna čokolada i slatko vrhnje. Sve drugo što ćete im dodati ovisi o vašim trenutnim željama i idejama, možete dati mašti na volju, spajati nespojivo i uživati u svojim jednostavnim ili ludim kombinacijama (čili, menta, razni likeri, sirupi....)

Za ove koje sam ja napravila potrebno je:
  • 250 g tamne čokolade
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica meda od kadulje
  • 1 žlica soka od naranče
  • 1 žlica amaretta
  • 1 žlica maslaca
  • malo kardamoma (ili cimeta)

  • kakao

Postupak:


  1. Čokoladu narežite na sitne komadiće.
  2. Slatko vrhnje zagrijte, dodajte mu med (naravno, ako nemate onaj od kadulje, dodajte onaj medkoji vam se već nađe pri ruci) i prije nego zavrije dodajte i usitnjenu čokoladu i maslac. Miješajte na laganoj vatri par minuta. Sada dodajte sok od naranče, amaretto (liker od badema a možete dodati neki drugi liker), samljeveni kardamom ili cimet. Još kratko miješajte da krema postane kompaktna, maknite s vatre, ohladite na sobnoj temperaturi a zatim i nekoliko sati u hladnjaku.
  3. Krema će se stisnuti (ako vam se previše stegne, ostavite je kratko na sobnoj temp. da se malo smekša) pa od nje uzimajte male hrpice i dlanivima brzo formirajte loptice. 
  4. Tako oblikovane čokoladne kuglice odmah stavljajte u posudu s kakaom pa posudu lagano protresite da se kakao primi za kuglicu. I tako sve dok ne potrošite svu kremu.
  5. Čokoladne tartufe čuvajte u kutijici, u hladnjaku, a prije nego ih krenete "uništavati"  ;) ostavite ih kratko na sobnoj temperaturi, tako su najfiniji.





Macarons 



Slatki i fini, ovi francuski kolačići izvana su hrskavi a iznutra kremasti.
Oni zahtijevaju malo organizacije, nije loše dio posla obaviti dan ranije.
Možete ih puniti različitim kremama, dodavati im arome i boje, igrati se i uživati :) Ja sam osnovni recept našla davno na blogu Tartelette a kasnije ga prilagođavala.

Za “školjkice” je potrebno:


  • 3 bjelanjka (preciznije, 90 g) + mali prstohvat sitne soli
  • 25 g šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 110 g badema

  • + kakao, vanilija, limunov sok


Postupak:

  1. Prvo pripremite bademe (blanširajte, ogulite, sameljite). Zagrijte vodu, kada proključa maknite s vatre, ubacite bademe i poklopite. Nakon minutu-dvije bademe ocijedite i ukolnite im kožicu (vidjet ćete, lako se skida). Dobro ih posušite (možete ih ostaviti da se suše i preko noći) a zatim sameljite u blenderu skupa sa šećerom u prahu, tako će se bademi finije samljeti. Smjesu još prosijte kroz gusto sito - tako će vam gornja površina školjkica biti savršeno glatka.
  2. Bjelanjke sa sobne temperature mrvicu posolite pa od njih izmiksajte čvrst snijeg, dodajte šećer i još kratko miksajte. Mikser vam više neće trebati, dalje miješate ručno.
  3. Sada im dodajte malo po malo one smjese od mljevenih badema i šećera u prahu, svaki put dobro promiješajte (ručno, ne više mikserom), energično, da se sastojci dobro sjedine.
  4. Kada ste umiješali sve bademe smjesu razdijelite na dva dijela. U jedan dodajte žlicu kakaa i malo tekuće arome vanilije, a u drugi dio smjese dodajte malo limunovog soka.
  5. Limove za pečenje obložite pek papirom, smjesu za školjkice nanosite na lim slastičarskom špricom ili žličicom (ja sam žličicom).
  6. Ostavite 20ak minuta da se malo posuše a tada stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10ak minuta na 150°C. (možda minut-dvije duže, ovisi o pećnici).
  7. Pečene školjkice  vadite iz lima (možda će se pokoja malo zalijepiti, pomozite si oštrim nožićem i pažljivo ih odvojite od papira).

Za kremu je potrebno:


  • 200 g bijele čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica meda
  • malo cimeta

Postupak:

  1. Slatko vrhnje ili vrhnje za šlag zagrijte do ključanja, dodajte čokoladu narezanu na kockice, med i cimet. Kuhajte na laganoj vatri 3-4 minute, stalno miješajući.
  2. Maknite s vatre, dobro ohladite na sobnoj temperaturi a zatim i nekoliko sati u hladnjaku.
  3. Dobro ohlađenu kremu izradite mikserom. Miksajte nekoliko minuta, dok krema ne postane pjenasta ali čvrsta.
  4. Hladne školjkice mažite kremom i spajajte  po dvije (“sendviče”).








Broj komentara: 17:

  1. Tartufe obožavam, ali Macronsi me muče već dulje vrijeme. Uvijek gledam te malene napasti i samo čekam priliku kad ću ih napravit. Uvijek gledam kako me izazivaju sa slika, ali me uvijek strah da će mi upravo zbog toga što su tako delikatni, ispast nikako i da ću odustat. A onda me ti namamiš s njima :) I onda opet sve otpočetka :)
    Jako mi se sviđaju, tako su ti divno ispali :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tnx :)
      Jesu, delikatni su, ali ja uopće se sumnjam da ćeš ti s njima znati izaći na kraj ;)

      Izbriši
  2. Savršeni i jedni i drugi, super što si nam ovdje stavila oba receptića!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tnx :)
      ma nekada mi se čini nepotrebno duplati recepte, a opet, ne čitaju i ne prate isti ljudi obadva bloga, pa onda ovo ima smisla.

      Izbriši
  3. jesu fotke tvojih ruku djelo? kolačići su kao iz bajke!

    OdgovoriIzbriši
  4. joj, tanja, i mene mamiš :). Divni su.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tartufe nikad ne odbijam. Macaronsi su ti super ispali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ni ja :lol
      ni jedno ni drugo ne radim često, ove sam pravila još za božić.

      Izbriši
  6. Predivni su ti macaronsi!!! :) Ja ih obozavam ali nekad mi uspeju, nekad ne... :( Nastavicu probavati dok se ne usavrsim! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne znam koji su mi bolji i ljepši, tartufi tako elegantno i dobro izgledaju, a macaronsi me uvijek privuku. Super si ih napravila, jako su lijepi, i iako baš ne volim bijelu čokoladu tako primamnjivo mi izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdrav, koliko otprilike od ove količine sastojaka dođe makarona

    OdgovoriIzbriši
  9. Oooo definitivno macaronse radim:)Tartufe ne jer nemam med od kadulje :/ ni amareto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. (y) super!
      Za tartufe nije neophodan kaduljin med, može bilo koji, ja sam se malo igrala aromama. a i amareto daje samo na aromi, dovoljno će biti samo malo pojačati naranču ili dodati par kapi nekog drugog likera ;)

      Izbriši
  10. Mogu li ići mljeveni lješnjaci umjesto badema?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Katarina, već smo na fejsu ovo riješile ;)
      Znači, tijesto se priprema s bademovim brašnom, jako je bitno da je i to brašno jako fino, sitno samljeveno. Nisam nikada pravila sa lješnjacima a i recepti na koje sam ja nailazila uvijek su bili s bademima :)

      Izbriši